Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Apukák hogyan tudnak méltányosan elválni?
Egy szituáció, amiben fölmerül a fenti kérdés - konkrétan az enyém, de azt hiszem nem egyedi:
Évek óta tönkrement házasságban élek (feleségem megcsalt), mára kommunikációképtelenség, egymás puszta jelenléte is feszt generál. A gyerekek 9, 12 éves fiúk. Egyetlen vagyonunk egy nagy, ezért elég nehezen eladható kb. 10-12 millió ft értékű, tehermentes panellakás, semmi pénzbeni megtakarítás nincs.
Azért nem váltam el már évekkel ezelőtt, mert 1) szeretem a gyerekeimet és látni akarom őket felnőni 2) nem látok lehetőséget, hogy anyagilag méltányosan kerüljek ki egy válásból. Nem akarok a saját lakásomból a saját gyerekeim mellől egy garzon albérletbe menni, vasárnapi apukának. Mivel egyikünk sem tudja kifizetni a másikat, a feleségem engem főleg nem, és mind a ketten ragaszkodnánk a gyerekekhez és a lakáshoz nem látok sok esélyt egy kulturált, kölcsönösen nagyvonalú megegyezéses válásra.
Ezt az állapotot azért érzem folytathatatlannak, mert idegileg, egészségileg tönkremegyek bele (nem akarom apukám példáját követni, ahogy fokozatosan belerokkant és tönkrement egy 40 éven át tűrt rossz házasságba) A másik oka, hogy a gyerekek is sérülnek tőle, annak ellenére hogy próbáljuk egy minimál szinten a látszatot tartani. (pl. üvöltözés tányércsapkodás nincs) A gyerekek ahogy nőnek nyilvánvaló lesz nekik is, hogy csak miattuk vagyunk együtt, és nem látnak működő családot maguk körül. Eljutottunk abba a stádiumba, hogy a gyerekek felé egyikünk sem hajlandó szigorú lenni, a hálátlan szülői feladatokat igyekezzük a másikra passzolni, a hálásakat megtartani magunknak.
A feleségem egyelőre azt a stratégiát követi, hogy a külvilág felé letagad mindent, játssza a jóhiszemű, ártatlan anyukát. (Anyja is ezt csinálta) Közben csendben pokollá teszi az életemet, finoman, apránként ellenem próbálja hangolni a gyerekeket, hogy a végén majd eljátszassa velem a galád elhagyó férjet.
A harmadik ok, hogy ilyen paraméterekkel (hogy sem elválva, sem szétköltözve nem vagyok) lehetetlen új párt találni, márpedig életem végig biztos nem bírom ki ebben a házasságban.
Két lehetséges kimenetelt látok.
- Az ideális megoldás az lenne, hogy kifizetném a feleségemet egy 5-6 millás hitelből, és megtartanám a gyerekeket. A 6 millával ő el tudna indulni, én kész vagyok lemondani a tartásdíjról, ami az ő kevés fizetése után járna. Ezzel mindenki jól járna, a gyerekek is, és mind a ketten újrakezdhetnénk. Ilyenben hajlandó vagyok nagyvonalúnak lenni, abban hogy elmenjek a lakásból, abban nem. Csakhogy, ő ebbe önszántából soha nem menne bele mert ragaszkodik a gyerekekhez.
- Ha a feleségem kapja a gyerekeket, elveszik tőlem a lakást is, meg a fele fizetésem, és az életben nem állok talpra többé. (borítékolható, hogy a feleségem soha nem fizetné ki ténylegesen a lakás fele árát amivel elindulhatnék új életet kezdeni, arra hivatkozva hogy neki nincs pénze) Én a teljes fizetésemből talán be tudnák vállalni egy hitelt a mostani (nagy) lakásra mint fedezetre, ő soha.
Amíg válóperben jogszerűen ki lehet semmizni a vagyonmegosztás kapcsán az egyik felet (tipikusan a férjet) nem látom, mitől lenne érdekelt a feleségem egy méltányos megegyezésben?
A magyar jog olyan ugye, hogy bármi ítéletet meg az ellenkezőjét is le lehet vezetni a jogszabályokból, attól függően melyik fél szimpatikusabb-antipatikusabb a bírónak.
Tudom, hogy a legjobb lenne a közös megegyezéses válás, mert peren csak veszíthetek. De hogyan lehet megegyezni ilyen starthelyzetből?
Mit tennétek a helyemben, milyen sorrendben?
A párterápiát kihagynám, az csak pároknál működhet, elhidegülés ellen nem orvosság.
Jogi ötleteket, tippeket várok. Mire érdemes törekedni, mik a lehetőségek?
Lehet pl. úgy elválni, hogy a korábbi közös lakásra mindkét félnek használati joga marad? Kvázi papíron elválunk, de amíg nincs hová mennük ugyanúgy lakunk egy fedél alatt mint eddig?
Lehet pl. elhúzni a válópert a gyerekek 14 éves koráig, hogy akkor ők dönthessenek - mellettem.
Az elmúlt 10 évben jelentősen többet kerestem mint a feleségem (majdnem 2x annyit), tehát a lakáshoz és minden közös vagyonhoz sokkal többel járultam hozzá.
Ezt utólag lehet érvényesíteni valamilyen formában?
Az ingatlannyilvántartásba mind a kettőnk be van jegyezve 50-50% tulajdonosként.
Az olyan típusú válaszoktól kíméljetek meg, hogy milyen fasza nagyvonalú karakán dolog bemenni egy penészes albérletbe a saját lakásomból a saját gyerekeim mellől, hogy új élet, új esély... Nincs idegem, nincs egészségem, nincs erőm az albérlettel járó kiszolgáltatottsághoz. (Az albérletet, tartalékok nélkül, a hajléktalanság előszobájának tekintem erről nem akarok itt vitatkozni.)
Szia
Sajnálom, hogy így történtek a dolgok. Az én férjemet is kiforgatta a gyermeke anyja, pedig a ház a párom nevén volt, ezzel szemben, most a nőnek van saját lakása, mi albérletben lakunk gyerektartást kell fizetnünk, és a drágalátós anyuka minden eszközzel próbálja akadályozni, hogy a gyerekkel tarthassa a kapcsolatot a párom. Ezért még a bíróság előtti hazudozástól sem riad vissza. Sajnálatos módon a magyar jog az anyának kedvez, vagyis azért mert ő szült egy (kettő, három) gyereket, kvázi több joga van ey közös lakáshoz mint neked. Ez számomra felháborító, de ez van... A másik probléma, (ami miatt sokan le fognak hurrogni, de ez az igazság), nő vagyok és tudom, hogy egy nő mi mindenre képes, hogy elérje a célját. A párom 7évig együtt élt az exével, mégis mindig előre megmondtam mi lesz a csaj következő lépése. Persze a férjem nem hitt nekem, mert ő élt együtt vele, és nem ilyennek ismerte meg, de mégis egy idő után rájött, hogy igazam van. Ha ő saját magának akarja a lakást és a gyerekeket, hidd el, mindent meg fog tenni, hogy meg is kapja őket. Ebben csak egy jó ügyvéd segíthet, sajnos Te onnantól, hogy "csak" az apa vagy, eleve hátrányból indulsz!
A lakással kapcsolatban annyit, hogy a mi ügyvédünk azt mondta, hogy házassgban minden 50-50%, független attól kinek mennyi volt a keresete. Élettársi vagyonközösségnél van az, hogy a talajdon illetve a tartozás a bevételek arányában oszlanak meg!
Mindenesetre és ajánlom, hogy keress fel egy nagyon jó és tapasztalt, dörzsölt ügyvédet, mert nélküle ebből jól nem fogsz kijönni.
Sok sikert.
Szia!
1. Ezek a nagyon jó, tapasztalt és dörzsölt ügyvédek kb. mennyibe kerülnek óránként?
2. Hogy lehet megtalálni őket, és meggyőződni hogy tényleg elég dörzsöltek -és sikeresek- a "férj képviselete válóperben" témában? (azaz, kellően jól ismerik a bírót...) Nem ismerek olyat, akitől meg lehetne kérdezni a tutit.
3. Ezek szerint, addig is amíg nem lépek valamit, jól teszem ha külön kasszára állok, félreteszek saját magamnak nehezebb időkre, minél kevesebbet igyekszem beadni a "közösbe"?
Az én szüleim is miattunk maradtak együtt egy baráti alapokon működő nyitott házasságban. A vicces az, hogy időskorukra meg is szerették egymást.
Nagyon úgy látom, hogy a feleséged direkt arra hajt, hogy egyszer feladod, ott hagysz csapot-papot, és elköltözöl. A helyedben kedvesen de nagyon határozottan megmondanám neki, hogy erre hiába gyúr, és csak a saját életét teszi pokollá azzal, ha nem hajlandó harmonikus, de felőled nyitott kapcsolatban élni veled.
Ez nyitott akármi jó dolog, csak nem működik...
így nem lehet új CSALÁDot alapítani, párt keresni...
Én marha rosszul érezném magam egyedül, és hiszek a családban.
Társkeresőkön első kérdés a családi állapot. "Házas, nem külön élő? Nincs több kérdésem..."
Szervusz,
budapesti vagy? Budapesti ügyvéd megfelelő lenne?
Nem sok esélyed van.A válópert egy birónő tárgyalja,rajta kívül csak a titkárnő van jelen.Hangrögzítő eszköz ninc s,a jkv-be az kerül,amit a bírónő bediktál.
Mindig az anyának ítélik a gyerekeket,és a költségekkel nem törődnek.
A családomban megtörtént eset:
16 évi házasság,4 gyerek: 16,14,10,6 évesek.A feleség a házasság ideje alatt gyesen volt,illetve főállású anyaként maradt otthon.A férj fizetése az asszony számlájára ment,egyedül gazdálkodott a pénzzel. ( 16 évig jól beosztotta.)( évig a férj anyjánál laktak,majd a férj részben örökölt,részben a sógora adott pénzt,vettek fel 2,5 millió hitelt,és saját házba költöztek,mely fele-fele arányban a tulajdonuk.A családi segítségről nem készült semmi dokumentum,mert eszébe nem jutott senkinek,hogy az asszony majd válni akar.Ekkor már megkezdte a nagyobb gyerekeket az apjuk ellen hangolni.Beíratkozott középiskolába,ott az egyik osztálytársával szerelmi kapcsolatot létesített, a férj a gyerekek miatt eltűrt mindent ( bár néha kiborult a napokig ott levő piszkos edények, a lakásban levő kosz miatt )ilyenkor az anya azt mondta a gyerekeknek,hogy az apa hülye.
Egy este,amikor a férj dolgozott,egyedül hagyta a gyerekeket hajnalig,mert elment mulatni.Ekkor telt be a pohár,beadták a válópert.Ekkor derült ki,hogy a Bank felakarja mondani a hitelt,mert nem fizette a részleteket,a gázat is kiakarták kapcsolni.A Providentnél is vett fel hitelt.Hogy a ház elárverezését megakadályozzák, a férj nővérei ( külföldön élnek ) kifizették az adósságokat, melyeknek a fele jog szerint a férjet terheli,mert az együttélésük alatt keletkeztek ( miért nem ellenőrizte a pézügyeket ?)
Amint beadták a válópert,az asszony minden hivatalos fórumon közölte,hogy egyedül ő gondoskodik a gyerekekről,igy a csp-t minden további nélkül neki folyósították.
A férj jövedelme havi 90.000.- ft.Ebből gyermektartásra 28.000.- Ft.ot adott.kifizette a lakáshitelt és a házbiztosítást,szemétdíja,kommunálisadót havi 35.000.- Ft-ot.Mivel az anyjánál étkezett,igy nem halt éhen.Az asszony fizette elvileg a többi rezsit,de állandóan elmaradt velük,annyira,hogy tavaly nyáron kikapcsolták a gázat.Csak a m ikróban tudtak főzni és vizet melegíteni,a nagymamához jártak a gyerekek fürödni.Az anya pedig a legnagyobb lánnyal 10 napra Görögországba ment nyaralni.
A per két évig tartott.Egy éve az asszony elhelyezkedett a Tesconál,havi 40.000.- Ft-ért,és állandóan kérte gyerektartásként a férj fizetésének felét.
A Bírónő tanukat hallgatott ki ( bár többnyire beléjük fojtotta a szót),meghallgatta a nagyobb gyerekeket,akik az annyukkal akartak maradni,elküldte a családot pszihológushoz,aki megállapította,hogy a gyerekek együtt akarnak maradni,az anya nevelési elvei jók,a 15 éves lányt véleményében nem befolyásolta senki( kb 15 percet beszélt mindegyikükkel.)A férj minden kifizetett számlát,minden fizetési felszólítást beadott a bíróságra.Közölte azt is,hogy ha a fizetésének felét átutalja a nejének,akkor nem tudja fizetni a lakáshitelt,mert csak 8.000.- Ft-ja maradna megélhetésre,a neje pedig nem valószínű,hogy fizetné,tehát fennáll a veszélye a ház elárverezésének.
A Birónő az anyának ítélte a gyerekeket,és nem látta bizonyítottnak,hogy felelőtlenül gazdálkodna.Gyermektartásként a férj fizetésének 49 %-át ítélte meg visszamenőlegesen,igy elmaradt tartásdíjként kötelezte a férjet 400.000.- Ft egyhónapon belüli megfizetésére.
A férj fellebbezett ,de nem sok esélye van.A másodfokú itélet ellen már sehova sem lehet fordulni.
Jelenleg a Bank már megküldte az első felszólítást a hitel elmaradása miatt.Várható,hogy rövidesen fedél nélkül marad a család
Ez a Birónőt a legcsekélyebb mértékben sem érdekelte,és ha valaki esetleg szembesítené a döntése következményeivel,azt kockáztatja,hogy megbüntetik a Bíróság megsértése miatt.
Nagyon kevés az esélyed,még akkor is,ha jó ügyvéded van.
Az Elvált Apák Klubja honlapján bővebben tájékozódhatsz.Sok sikert,
Kedves kérdező, szeretnék neked abban segíteni, hogy egy kicsit a másik oldal szemszögéből is látni tudd a helyzeteteket és talán ettől kevésébe fog számítónak, gyűlöletesnek tűnni a gyermekei anyja.
1. Szerintem az teljesen természetes, hogy mindketten ragaszkodtok a gyerekeitekhez. Egészen biztos vagyok benne, hogy megvetnéd a nejedet, ha ő nem ragaszkodna hozzájuk.
2. Az, hogy Te 2x annyit tudsz keresni, dicséretes, de kérdem én, hol voltál akkor, amikor a két gyerek született és otthon kellett vele maradni gondozni? Az a sejtésem, hogy nem Te maradtál velük GYES-en és nem te estél ki a munkából évekre? Így egy kicsit könnyebb többet keresni, ha az ember pályáját nem szabdalja szét 2 kisgyerek születése.
3. Az, hogy a Te a 2x-es jövedelmed jogán többet szeretnél követelni az 50-50%-nál, meglehetősen ellenszenves hozzáállás. Szerinted hány nő vállalná így, hogy otthon marad a gyerekek születése után, ha ebből ekkora hátránya származna? Vajon neked tetszene fordított esetben?
4. Számoljunk egy kicsit. Ha eladnátok és megfelezitek a panellakás árát, mindkettőtöknek kb 6 mill Ft jut. Ha Te kapod meg a gyerekeket, akkor a nejed helyzete eléggé kilátástalan a jövőre nézve, hiszen neki a kis fizetéséből még gyerektartást is kell majd fizetnie, de ok, ne foglalkozzunk vele, ez az ő baja.
Ha Ő kapja meg a gyerekeket, akkor a fizetésed max 40-a jár gyerektartás címén. Így már nem biztos, hogy annyira rossz a helyzete, a saját fizetésével együtt talán még egy pici hitelt is fel mer venni és vehet egy, a mostaninál ugyan kisebb, de mégis megfelelő méretű lakást hármójuknak. Szerintem egyértelmű, hogy válás esetén az utóbbi verzió fog neki szimpatikusabb lenni, azért fog harcolni, tehát erre számíts.
4. A társkeresés jelen helyzetben nem csak neked nehéz, a nejednek is kilátástalan.
5. Igen, el lehet válni úgy, hogy a vagyonmegosztás nem történik meg. Válásnál 3 dologban kell megegyezni: 1- maga a válás, 2- gyermekelhelyezés, 3-vagyonmegosztás.
A 3. pontban lehet későbbiekben is megegyezni, a válás tényét ettől függetlenül is kimondja a bíróság, ha a másik két pontban meg tudtok egyezni.
6. Van egy érdekes mondatod: "Lehet pl. elhúzni a válópert a gyerekek 14 éves koráig, hogy akkor ők dönthessenek - mellettem" Azt miből gondolod, hogy a gyerekek válás esetén melletted döntenének? Beszéltetek már erről? Ha valóban ez a helyzet, akkor illik figyelembe venni a gyerekek érzéseit, de ha Te ezt csak feltételezed, akkor nem lenne szabad erre számítani.
Azt tanácsolom, a fentiek után gondold végig, hogyan lehetne mégis kulturáltan megegyezni, elválni, a másik szempontjait, érzéseit is megérteni, mert ezt a helyzetet még évekre lehet konzerválni, de nem érdemes, mert ebbe mind a 4-en tönkre fogtok menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!