Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Milyen körülmények határozzák...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen körülmények határozzák meg, mennyi lesz a tartásdíj?

Figyelt kérdés

milyen körülmények, határozzák meg mennyi lesz a tartásdíj, feleség,gyerek.

Lehet ezt "valutához" kötni, ha a férj és a feleség is magyar állampolgár és Magyarországon is él?

2009. márc. 15. 11:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A pasi jövedelme határozza meg. minél többet keres, annál többet kell adnia.
2009. márc. 15. 11:47
 2/13 anonim ***** válasza:
51%
Nem értem, hogy kérdezed. hogy valutához kötni ? Magyar állampolgár mint ahogy irod, ezt tényleg a biroság itéli meg , nekem 2 gyerek után 40 % -ot itéltek meg, ja és arra vigyázz ne önkéntesen fizesse, hanem a munkáltató által vonják le a fizetésböl.
2009. márc. 15. 12:57
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Arra miért kell vigyázni, hogy ne önkéntesen fizesse? Ez az egyik leggerinctelenebb dolog, amikor minden ok nélkül kéri a kedves ex, hogy a tartásdíjat bírói letiltás útján fizessék meg neki.

Ha a fizetésből bírói letiltás után teljesít a kötelezett, sokkal rosszabb helyzetbe kerül egy esetleges hitelfelvételnél, vagy olyan helyzetben, ahol jövedelmi viszonyokat kell igazolni. Nem elég, hogy a felek elváltak, a vagyont meg kellett osztani, még az esetleges lakhatását is "keresztbe kell húzni" a sokszor nem vétkes fél apának... Ugyanis akinek a jövedelmét 40%-ban terhelik, a bank max. 10%-nyi "többletterhelést" tehet rá, így pedig egyik bank sem fog hitelezni, csak igen magas kamatra jelzáloghitelt (jövedelemvizsgálat nélkülit.) Ezzel az exfeleség eléri, hogy az apa szar helyzetbe kerüljön, hiszen drágább hitelt kell fizetnie, és ez a spriál eljuttathatja a sokszor vétlen felet oda, hogy egy tök egyszerűen elintézhető ügyből úgy jön ki, hogy el van adósodva, nincs biztosítva a lakhatása stb. Holott teljesen tisztességesen fizette a gyermektartást.

Nem minden exférj gerinctelen és gátlástalan, és csak az az érdeke, hogy jól kicsesszen az anyával és a saját gyermekével. Persze vannak ilyenek is, náluk megoldás a bírói letiltás. De ha ez nem szükségszerű, legalább az apa életterét adjuk meg.

Az, hogy a perben nem kéri a jogosult fél a bírósági letiltást nem azt jelenti, hogy erről a jogáról lemond. Egyezzen meg az apával arról, hogy ha egyszer is késik akár egy napot is a befizetéssel, már megy is letiltatni a bérét. De ADJA MEG A LEHETŐSÉGET az apának arra, hogy tudjon magával valamit kezdeni.

Emellett létezik "felhatalmazás csoportos beszedési megbízásra" lehetőség is. Az anyag kérjen ilyen felhatalmazást az apának arra a bankszámlájára, amelyre a fizetése érkezik. Ha nem fizeti, az anya jogosult levenni azt...

De ez, hogy mindenképp kell ragaszkodni a bírói letiltáshoz ez HÜLYESÉG. Ne éljünk már vissza a joggal!!

(Persze ez NEM MINDEN esetben megoldható, hiszen vannak notórikus nemfizetők, vannak direkt spekulálók, és nagyon tisztességtelenek is. De vannak tisztességes, jóravaló apák is, akik lehet azért szívnak húsz évig, mert az anyukának épp másképp kattant az agya.)

2009. márc. 15. 13:26
 4/13 anonim ***** válasza:
2003-ban amikor én váltam a bíró úgy határozott,hogy a mindenkori minimálbér 20% vagy a fizetésének a 20%-a a gyerektartás.Az exférjem minden hónapban a számlámra utalja a pénzt,és nem a fizetéséből vonják le.Igaza van annak az írónak aki azt írta,hogy nem minden férfi "szemét".....vannak olyanok is akikkel szót lehet érteni,hisz a gyerek érdeke....
2009. márc. 15. 21:57
 5/13 anonim ***** válasza:

A gyermektartás gyermekenként 20%, de maximum a tartásra kötelezett nettó!! bérének a 40%-a. Ez azonban nem fix, hogy így is kerül a bíróság által megállapításra. Példának okáért ha a férj nettó 5-600 E Ft-ot keres havonta, akkor nem fogsz 100-200e Ft gyermektartást kapni, vagy ha igen, igazolnod kell, hogy ténylegesen a gyermekedre költötted és te magad is ugyanennyivel hozzájárultál a gyermek (ek) neveléséhez. Egy munkatársnőm így járt, külföldön dolgozott a férje, havi 200 E Ft gyermektartást kapott tőle. Aztán a pasi rokk.nyugdíjas lett és csak annak a 20%-át tudta már adni. A csaj meg már hozzászokott, hogy tele van zsetonnal és követelőzött, erre a volt férj visszamenőleg is beadta megállapításra. A bíróság kérte az anyát, igazolja egy évre visszamenőleg, hogy a gyermekre költötte a pénzt, illetve azt is, hogy ő milyen arányban költötte keresetét a gyermekre. Az lett a vége, hogy egymillát vissza kellett fizetnie.

(Ja a pasi rendes volt, gyámügyi letétbe helyezte a pénzt azzal, hogy a gyerek most 15 éves, 18 éves korában majd átveheti. vagyis nem tőle sajnálta.)

Valutához kötni? Esetleg valutában megállapítani, ha a kötelezett fél külföldi állampolgár lenne, vagy tartósan csak külföldi jövedelme lenne.

2009. márc. 15. 23:14
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Egy kiegészítésem lenne, igazából nem teljesen jól fogalmaztam meg a kérdést, mint látom.

Feleség tartásdíj lenne, de a férjnél van egy új kapcsolatból született gyermek, így mennyi feleség tartási díjra számíthatok.

2009. márc. 16. 07:14
 7/13 anonim ***** válasza:
Magyarországon él a feleség tartásdíj??Én azt hittem csak külföldön van ez....:)
2009. márc. 16. 13:32
 8/13 A kérdező kommentje:
létezik a válás kimondásával lép életbe, mint házastárs tartásdíj, de nem minden estben jár, most, pl. járna. Csak azt nem tudom mennyi, ha 300-at keres a férj, de ráadásnak gyermeket vár az új kapcsolatából.
2009. márc. 16. 15:44
 9/13 anonim ***** válasza:
Hát változnak az idők!!! Amikor én váltam akkor ilyen szóba se jött...csak a gyerektartás...De gondolom hasonló szabályok vannak erre is.Mert a gyerektartásnál figyelembe veszik,hogy a volt férjnek van-e mástól is gyermeke...Megvonni a támogatást egyik gyermektől sem fogják...Valószínű.hogy kevesebbet fogsz kapni ha jön a baba a exférjednél
2009. márc. 16. 18:12
 10/13 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, feleségtartás akkor fizetendő a volt férj részéről, ha a volt asszony a házasságból, együttélésből következően nem tud munkát vállalni (pl. gyermekszülés következtében olyan egészségkárosodás érte, hogy nem tud munkakörében elhelyezkedni, vagy csak olyanban tud, ahol jóval kevesebbet keres, több gyermeket vállalt és a gyermekek miatt nem tud visszamenni dolgozni, beteg gyermek született a házasságból és azért nem tud visszamenni dolgozni...).

A feleségtartás megállapításánál, ugyanúgy mint a gyermektartásnál, figyelembe veszik azt is, hogy a férj maga, illetve az új családjának a megélhetése ne kerüljön emiatt veszélybe.

2009. márc. 18. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!