Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha még nem nem vagyunk 5 éve házasok, és elválunk akkor hogyan történik a vagyonmegosztás?
1 éve költöztünk új építésű házba, két gyerekre vettük fel a szoc.polt., az új ház 50-50%-ban a tulajdonunk. Most el szeretnénk válni. Augusztusban leszünk 5 éves házasok.
Valaki azt mondta nekem, ha 5 éven belül válunk el, akkor még nem számít közösen szerzett vagyonnak. Az Ő nevén lévő lakást adtuk el 2 éve, és abból fizettük be az új ház kezdő részletét. Ezért a férjem úgy gondolja, nekem semmi nem jár, hiába papíron 50%-ban én vagyok a tulaj. Szerinte menjek el a házból a gyerekkel együtt, minél hamarabb.
Van egy 3 éves kislányunk is.
Azt is mondták, ha elválunk, akkor vissza kell fizetnünk a teljes szoc.polt. is. Nem tudom mi igaz ebből.
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Akkor a 23,5 milliós házból, 10 millió az övé. 2,4 millió szoc.polt vettünk fel. Ami kérdés, hogy válás után a meglévő gyermek után is vissza kell-e fizetni, vagy csak a meg nem született gyermek után.
A fenn maradó 11 millió forint hitel. Annak a fele, ezek szerint az enyém. Vagyis ha elválok, 5,5 millió forint hitelem marad nekem. Ezzel mi lesz? Ki kellene neki fizetnem? Ez kivitelezhetetlen, ugyanis, nem tudom neki kifizetni.
Ha ez így van akkor a szitu a következő. A férjem megcsalt, sőt folyamatosan viszonya van, össze vissza hazudik nekem, és ha ezért elválok, akkor még én fizethetek neki, plusz a 3 éves gyerekünkkel mehetek albérletbe... Nagyon szép kilátás...
Nem neki kell kifizetned hanem a BANKNAK.
Namost itt az a kérdés, hogy mennyi lett eddig befizetve a házra és mennyi a fennmaradó hitel.
"Akkor a 23,5 milliós házból, 10 millió az övé. 2,4 millió szoc.polt vettünk fel. Ami kérdés, hogy válás után a meglévő gyermek után is vissza kell-e fizetni, vagy csak a meg nem született gyermek után.
A fenn maradó 11 millió forint hitel. Annak a fele, ezek szerint az enyém."
Ezt így egy kicsit nehéz nekem értelmezni, de ha jól veszem ki a szavaidból, akkor 2,5M forint szocpolt vettetek fel.
Namost innentől úgy működik, hogy a ház FELE a tied, a fennmaradó hitelösszeg pedig KÖZÖS.
Ha jól értelmezem (javíts ki ha tévedek) 10 millió forintot befizettetek, amit a férjed bizonyítani tud, hogy az ő eladott lakásából származik, tehát ez az övé is marad. Ezen felül van 11 millió forint hitel, ami KÖZÖS, tehát igen, 5,5 millió forinttal tartozol a banknak.
Ez ilyenkor úgy működik, hogy a bank, hogyha nem fizeti senki tovább a hitelt elkezdi csesztetni a másik felet (tehát ha eddig a férjed fizette akkor téged), hogy fizess. Ha egyikőtök sem tud vagy akar fizetni elárverezik a házat.
Te hiába fizetsz be 5,5 milliót a banknak, ha a férjed nem fizeti ki az ő részét akkor azt ugyan úgy rajtad fogják számonkérni, mint társhitelesen. És természetesen fordítva is, hiába fizetné ki a férjed a felét ha te nem fizeted a másik felét.
Ez alól csak úgy találsz kiutat, hogyha bementek a bankba és egyikőtök lekerül a hitelszerződésről. De ilyesmit csak akkor tesz a bank, hogyha valaki beszáll a kilépő helyére kezesként, mivel ők sem hülyék, hogy 2 rabszolgát elengedjenek úgy, hogy csak 1 marad és annak az ígérete.
A hitelek nehéz dolgok váláskor...
Ja, bocs, csak a lényeg maradt le :(
Szóval én azt javasolnám neked, hogy egyezz meg a férjeddel oly módon, hogy:
- Lemondasz mindenről, övé lehet a ház 100%-ban
Cserébe:
- Intézze el a bankban, hogy a te nevedről lekerüljön a hitel
- Vállalja az átírási költségeket
- Vállalja a gyerektartást
- Vállalja be a szocpolt ha vissza kell egy részét fizetni
Egy ilyen megegyezéssel még mindig te járnál "jól", mivel ledobnál magadról 5,5M + a szocpol 1/2 része tartozást. Te ennél jobban ebből nem tudsz kijönni akkor sem ha évekig pereskedtek, viszont az tönkreteszi a megmaradt kapcsolatotokat is + az idegeiteket + egy csomó pénz + idő.
A férjed meg talán belemegy, mivel ez az egyetlen reális esélye arra, hogy elárverezés nélkül megtarthassa a házát az az, ha te lemondasz a részedről.
Köszönöm szépen. Sokat segítettél. Jól értelmezted a szavaim.
Sajnos a 11 millió, 20 évre felvett hitelből még mind megvan, mert második éve fizetjük. Új házról van szó.
Sajnos én a rám eső részt nem tudnám visszafizetni, de Ő sem a banknak. Nem vet fel minket a pénz. Minden hónapban nullára kijövünk.
Én is úgy látom, hogy talán az a legjobb, ha mindent hagyok.
Kérdezhetek még? Van egy autónk is, amin még 1 év hitel van. Annak én vagyok az üzemben tartója, férjem a tulaj. Azon is gondolom meg kell majd egyeznünk, hogy kié legyen.
És kérlek, nyugtass meg, ugye nem könnyű egy gyereket elvenni az anyjától? Nem mondott ilyet, hogy ez lenne a szándéka, de az ördög sosem alszik.
Fél évvel ezelőtt azt sem gondoltam volna, hogy idáig jutunk. Még ma is alig hiszem el, ami velem történik. Úgy érzem, nem is tudtam ki a férjem.
Még egyszer köszönöm.
Sajnos a tulajdoni viszonyok tényleg így vannak, de a bíróságon kérheted, hogy a férjed fizesse ki neked a lakáshasználati jog ellenértékét, és akkor te önként és dalolva lemondhatsz a tulajdoni jogodról és persze ezzel a hitel rádeső fizetési kötelezettségéről.
A lakáshasználati jog ellenértéke, ha az ingatlan tényleg 23,5 millió akkor kb. 4 millió forint, de keress fel ügyvédet, mert lehet, ha a kiskorú gyerekkel hagyod el a házat akkor több is járhat, illetve a tulajdon jog lemondásnál vigyázni, hogy a banknál is megszünj, mint adóstárs létezni...
"te önként és dalolva lemondhatsz a tulajdoni jogodról és persze ezzel a hitel rádeső fizetési kötelezettségéről."
Ha ez így működne... Már hogy lehetne önként lemondani egy HITELRŐL?! A hitel nem az én tulajdonom, hanem a BANKÉ, az én kötelezettségem a bank FELÉ. És ha a ház közös néven van akkor 99%, hogy a hitel is közös néven van.
Kérdező:
Magyarországon csak nagyon súlyos esetekben vesznek el gyereket anyától. Pláne, ha még picik akkor szinte soha.
A többi tulajdonmegosztásról:
MINDEN, amit a házasságotok alatt vettetek közös, tehát 50-50 osztozás a helytálló. Ha az autó ilyen, akkor az is. Ha nem ilyen akkor az sem. Ezt te tudod mikor vettétek. Annak kevés jelentősége van, hogy te vagy az üzembentartója az szgk-nak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!