Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Ha még nem nem vagyunk 5 éve...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ha még nem nem vagyunk 5 éve házasok, és elválunk akkor hogyan történik a vagyonmegosztás?

Figyelt kérdés

1 éve költöztünk új építésű házba, két gyerekre vettük fel a szoc.polt., az új ház 50-50%-ban a tulajdonunk. Most el szeretnénk válni. Augusztusban leszünk 5 éves házasok.

Valaki azt mondta nekem, ha 5 éven belül válunk el, akkor még nem számít közösen szerzett vagyonnak. Az Ő nevén lévő lakást adtuk el 2 éve, és abból fizettük be az új ház kezdő részletét. Ezért a férjem úgy gondolja, nekem semmi nem jár, hiába papíron 50%-ban én vagyok a tulaj. Szerinte menjek el a házból a gyerekkel együtt, minél hamarabb.

Van egy 3 éves kislányunk is.

Azt is mondták, ha elválunk, akkor vissza kell fizetnünk a teljes szoc.polt. is. Nem tudom mi igaz ebből.

2011. márc. 18. 08:07
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
78%
A szoc.polt szerintem is vissza kell fizetni, de nem azért mert elváltok, hanem azért, mert 2 gyerekre vettétek fel, nektek pedig csak 1 van. De lehet, hogy én tudom rosszul, hátha valaki okosabb lesz, és tud valami biztosat mondani.
2011. márc. 18. 08:17
 2/17 anonim ***** válasza:
86%

Vagyonközösség a házasság első pillanatától kezdve fenn áll.

A házasság alatt szerzett vagyon, közös. Vannak kivételek, amiket a csjt.-ben megtalálsz, de azok pl. találmány,szellemi alkotások stb....

Az a kérdés, hogy a férjed nevén lévő ingatlant a férjed mikor szerezte? Nem az a lényeg, kinek a nevén van vagy volt.

Ha a férjed az említett, eladott ingatlant a házasságotok előtt szerezte, akkor az az ő különvagyonának számít, még a házasság alatt is. Ezt majd bizonyítania is kell a bíróságon. Ha viszont az eladott ingatlan ugyan a férjed nevén volt, de a házasság alatt, közösen szerzett pénzből szereztétek,akkor az közös vagyonnak számít.

2011. márc. 18. 08:20
 3/17 anonim ***** válasza:
62%
Ha a férjed lakása már megvolt a házasság elött is, és abból lett a házatok, akkor jogos a követelése, mert az különvagyonnak számít a házasság alatt is. Ezt neki be kell bizonyítania a bíróságon. Tíz év után úgy tudom, hogy ilyen már nincs , viszont öröklött vagyon soha nem ruházható át házastársra. Tehát ha azt a lakást ő pl örökölte, akkor húsz év házasság után is különvagyonnak fog számítani.
2011. márc. 18. 08:35
 4/17 anonim ***** válasza:
86%

A férjed jogosan kéri ezt, amennyiben bizonyítani tudja, hogy az ő eladott lakása már megvolt a házasságotok előtt (nyilván tudja) és eladta (nyilván írtak róla szerződést) és ebből a pénzből fizettétek be a mostani házatokat (azt meg triviális, hogy tudja, arról kell, hogy legyen szerződés) akkor jogos a követelés és a bíróság meg is fogja ítélni neki.

A szocpolt pedig nem azért kell visszaadni, mert elváltok, hanem, mert 2 gyerekre vettétek fel és csak 1 van (így talán csak a felét kell majd visszaadni, ezt érdemes megkérdezni).

2011. márc. 18. 08:43
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

A házastársi vagyonközösség a házasságkötés pillanatától fennáll, minden szerzett vagyon (kivéve a törvényben felsorolt néhány dolgot) közös vagyonnak számít, függetlenül attól, hogy együtt, vagy külön szereztétek-e. Még a menyasszonytánccal szerzett pénz is közös!

A házaságkötés előtt meglévő vagyon különvagyonnak számít, de az új házatokat már utána szereztétek. Már csak azért sem lehet az egész a férjedé, hiszen jó részt hitelből van, és annak a fele is téged illet...

Szerintem a férjed csak próbálkozik, de ne hagyd magad!

2011. márc. 18. 08:44
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Amikor megismerkedtünk, az férjem lakásába költöztünk össze, mely akkor már több, mint 10 éve az ő tulajdona volt. 3 év házasság után eladtuk azt a lakást, és befizettük az új ingatlanba, és hitelt is vettünk fel. Az új ingatlan tulajdoni lapján az áll, hogy 50%-ban én vagyok a tulaj.

De Ő úgy gondolja, hogy mivel az ő nevén lévő lakást adtuk el és abból fizettük be a kezdő részletet az új otthonunkba, nekem most az új otthonunkból semmi nem jár, hiába vagyok papíron 50%-ban tulajdonos. Ez igaz lehet?

2011. márc. 18. 08:52
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Hogy semmi nem jár, az kis túlzás. Úgy kell értelmezned, hogy az egész vagyonból el kell vonni azt az összeget, amit a férjed lakásának értéke volt. A megmaradt vagyont kell elosztani. Ha hitel maradt meg, akkor azt, ha más, akkor azt.

Lebutítva így kell értelmezned a jogszabályt.

2011. márc. 18. 09:16
 8/17 anonim ***** válasza:
83%
Bíróság fogja megállapítani a pontos arányokat. A ház mostani értékéből levonják a párod előző lakásáért kapott pénzt, mert az különvagyon, a többit elfelezik. Nem pontosan, de nagyjából így. A szoc.polt nem tudom, nem értek hozzá. Az 5 év nem a házasokra, hanem az élettársi viszonyra vonatkozik, nem kell idekeverni, az más. A lakást ne hagyd el, ha nem fenyegetnek életveszélyesen, mert ha kikerülsz akkor onnan nehezebb érvényesíteni az érdekeidet! Próbáljatok megegyezni, bár ha exed valóban úgy gondolja, ahogy leírtad, és nem csak haragjában mondta, hogy neked nem jár semmi, és menj el a gyerekkel, akkor ez nehéz lesz, mert teljesen irreális dolgok vannak a fejében erről. Akkor marad a peres út, ami nem lesz jó senkinek. (Ügyvédeket kivéve, persze.)
2011. márc. 18. 09:17
 9/17 anonim ***** válasza:
83%

"Hogy semmi nem jár, az kis túlzás. Úgy kell értelmezned, hogy az egész vagyonból el kell vonni azt az összeget, amit a férjed lakásának értéke volt. A megmaradt vagyont kell elosztani. Ha hitel maradt meg, akkor azt, ha más, akkor azt. "

Ez így pontos.

2011. márc. 18. 09:34
 10/17 anonim ***** válasza:
68%

Az előttem szólónak:

Hát csak jogász vagyok, vagy mifene :)))))

2011. márc. 18. 09:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!