Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha még nem nem vagyunk 5 éve házasok, és elválunk akkor hogyan történik a vagyonmegosztás?
1 éve költöztünk új építésű házba, két gyerekre vettük fel a szoc.polt., az új ház 50-50%-ban a tulajdonunk. Most el szeretnénk válni. Augusztusban leszünk 5 éves házasok.
Valaki azt mondta nekem, ha 5 éven belül válunk el, akkor még nem számít közösen szerzett vagyonnak. Az Ő nevén lévő lakást adtuk el 2 éve, és abból fizettük be az új ház kezdő részletét. Ezért a férjem úgy gondolja, nekem semmi nem jár, hiába papíron 50%-ban én vagyok a tulaj. Szerinte menjek el a házból a gyerekkel együtt, minél hamarabb.
Van egy 3 éves kislányunk is.
Azt is mondták, ha elválunk, akkor vissza kell fizetnünk a teljes szoc.polt. is. Nem tudom mi igaz ebből.
Vagyonközösség a házasság első pillanatától kezdve fenn áll.
A házasság alatt szerzett vagyon, közös. Vannak kivételek, amiket a csjt.-ben megtalálsz, de azok pl. találmány,szellemi alkotások stb....
Az a kérdés, hogy a férjed nevén lévő ingatlant a férjed mikor szerezte? Nem az a lényeg, kinek a nevén van vagy volt.
Ha a férjed az említett, eladott ingatlant a házasságotok előtt szerezte, akkor az az ő különvagyonának számít, még a házasság alatt is. Ezt majd bizonyítania is kell a bíróságon. Ha viszont az eladott ingatlan ugyan a férjed nevén volt, de a házasság alatt, közösen szerzett pénzből szereztétek,akkor az közös vagyonnak számít.
A férjed jogosan kéri ezt, amennyiben bizonyítani tudja, hogy az ő eladott lakása már megvolt a házasságotok előtt (nyilván tudja) és eladta (nyilván írtak róla szerződést) és ebből a pénzből fizettétek be a mostani házatokat (azt meg triviális, hogy tudja, arról kell, hogy legyen szerződés) akkor jogos a követelés és a bíróság meg is fogja ítélni neki.
A szocpolt pedig nem azért kell visszaadni, mert elváltok, hanem, mert 2 gyerekre vettétek fel és csak 1 van (így talán csak a felét kell majd visszaadni, ezt érdemes megkérdezni).
A házastársi vagyonközösség a házasságkötés pillanatától fennáll, minden szerzett vagyon (kivéve a törvényben felsorolt néhány dolgot) közös vagyonnak számít, függetlenül attól, hogy együtt, vagy külön szereztétek-e. Még a menyasszonytánccal szerzett pénz is közös!
A házaságkötés előtt meglévő vagyon különvagyonnak számít, de az új házatokat már utána szereztétek. Már csak azért sem lehet az egész a férjedé, hiszen jó részt hitelből van, és annak a fele is téged illet...
Szerintem a férjed csak próbálkozik, de ne hagyd magad!
Köszönöm szépen a válaszokat.
Amikor megismerkedtünk, az férjem lakásába költöztünk össze, mely akkor már több, mint 10 éve az ő tulajdona volt. 3 év házasság után eladtuk azt a lakást, és befizettük az új ingatlanba, és hitelt is vettünk fel. Az új ingatlan tulajdoni lapján az áll, hogy 50%-ban én vagyok a tulaj.
De Ő úgy gondolja, hogy mivel az ő nevén lévő lakást adtuk el és abból fizettük be a kezdő részletet az új otthonunkba, nekem most az új otthonunkból semmi nem jár, hiába vagyok papíron 50%-ban tulajdonos. Ez igaz lehet?
Hogy semmi nem jár, az kis túlzás. Úgy kell értelmezned, hogy az egész vagyonból el kell vonni azt az összeget, amit a férjed lakásának értéke volt. A megmaradt vagyont kell elosztani. Ha hitel maradt meg, akkor azt, ha más, akkor azt.
Lebutítva így kell értelmezned a jogszabályt.
"Hogy semmi nem jár, az kis túlzás. Úgy kell értelmezned, hogy az egész vagyonból el kell vonni azt az összeget, amit a férjed lakásának értéke volt. A megmaradt vagyont kell elosztani. Ha hitel maradt meg, akkor azt, ha más, akkor azt. "
Ez így pontos.
Az előttem szólónak:
Hát csak jogász vagyok, vagy mifene :)))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!