Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyerekelhelyezési pernél mitől függ, hogy kihez kerül a gyerek?
Komolyan mondom, nem értem a gyámhivatalosokat, már nekem is volt több ügyem, amelyben félrevezették az ügyfeleimet.
Nem, nem az anyagiaktól függ. És nem is attól, hogy anyáról vagy apáról van szó.
Van a Legfelsőbb Bíróságnak kifejezetten erre egy irányelve - a 17.Irányelv -, amely sok oldalon taglalja, mit köteles a bíró figyelembe venni a gyerekelhelyezésnél.
Terjedelmi okokból nem tudom ismertetni, de a legfontosabb pontok ebből:
- a gyermek lehetőleg a legkisebb megrázkódtatással járó megoldást szenvedje el (mert az kétségtelen, hogy a válás a gyermeknek önmagában is egy sokk), tehát ha maradhat a régi lakásban és régi iskolában, azaz a régi környezetében, az máris előny,
- mindenképpen a gyermek érdeke az elsődleges, ez vitán felül áll,
- ha testvérek vannak, őket lehetőleg ne válasszák szét,
- mérlegelik a szülők egyéniségét, életmódját, erkölcsi tulajdonságait - egy gyerekelhelyezési ügyben ezek bizony, napvilágra kerülhetnek (a válás során már nem feltétlenül), és ebben a körben akár azt is figyelembe vehetik, hogy nem valamelyik házastárs hűtlensége miatt került sor a család szétesésére, hiszen e tekintetben az az illető nem bizonyul elég felelős családtagnak,
- viszont a gyermek önkényes elvitele és/vagy elzárása a másik szülőtől kifejezetten rosszpont, mondhatni, máris elveszítette az illető a gyerekelhelyezési pert.
Az anyagiak már azért sem fontosak, mert a másik felet gyermektartásdíj fizetésére kötelezik, és ennek mértéke attól is függ, milyenek az anyagi különbségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!