Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A bíróság, általában hogy határoz láthatás kérdésében?
Kisfiam egyedül nevelem,a volt párom gyerektartást nem fizet,mivel munkanélküli.Eddig minden vasárnap vittem hozzá a 2 éves gyereket,de most,hogy bölcsibe jár,és nekem minden szombaton dolgoznom kell,hogy megéljünk. Így nemfogom tudni minden vasárnap vinni;mivel én is szeretnék vele közös programot csinálni.
A volt páromnak ez nem tetszik,azzal vagdalózik,hogy apai jogai vannak.Én nem akarom tőle tiltani a gyereket,sőt felajánlottam, hogy jöjjön akkor hétköznap,de az nem tetszik neki.Kívételes esetben szeretnék bírósághoz fordulni,ezért kérdeznélek benneteket.
Nekem a szüleim elváltak. Anyum nevel és a láthatóságban nálunk is bíróság volt. De mivel anyum dolgozik neki ítélt a bíróság. A láthatásban pedig már az a szülő dönt elsősorban aki a gyereket neveli. Mindaddig amíg a gyermek be nem tölti a 14. életévét. Utána a gyermek dönt mikor akar a másik szülőhöz menni.
Mivel a volt párod nem dolgozik, a bíróság a javadra fog dönteni.
És gyerektartást köteles fizetni még ha munkanélküli is.
A láthatást a bíróság szabályozza. Mivel nálatok ilyen még nem történt, először is gyermekelhelyezési pert kellene indítani, hogy agyermek hivatalosan is el legyen helyezve.
Amint a bíróság elhelyezi és meghatározza a láthatást, a gyermeket nevelő szülő kötelessége biztosítani a láthatást, a láthatásra jogosultnak pedig joga van élni vele. Ez azt jelenti, hogy ha teszem azt hetente pénteken 2-től 5-ig van láthatás, akkor te pénteken 2-től 5-ig otthon ülsz és várod apukát, hogy elvigye a gyereket. Nem neked kell elvinni....
Miután a gyerek 2 éves, nem fognak ilyen hosszú láthatást megítélni, max heti pár órát. 3 éves korig még azt is kérheti az anya, hogy csak az ő jelenlétében legyen a láthatás.
A tartásdíj jövedelemfüggő. Munkanélküli járadékból is vonható. Egyébiránt ha apuka nem fizeti-már a jogerős ítélet után, ugye- akkor végrehajtást kell kérni. Ha nincs mit lefoglalni és már 6 hónapja nincs még részteljesítés se, akkor a nemleges foglalási jegyzőkönyvvel és a tartásdíjról szóló jogerős ítélettel be kell menni a helyi Gyámhivatalhoz és kérni kell a tartásdíj állam általi megelőlegezését. 3 évre adják meg, egyszer meghosszabbítható, vagyis 6 évig kaphatod. Mellesleg a Gyámhivatal tesz egy rendőrségi feljelentést is a nemfizető apuka ellen, kiskorú veszélyeztetése, tartás elmulasztása miatt.
Az azonban, hogy fizet e, nincs összefüggésben a láthatással. A kötelességek nem teljesítése nem vonja meg a jogokat, sem viszont. Tehát ha megítélték a láthatást, akkor láthatja a gyereket, nem számít hogy nem fizet. De ha pl. megvonják a szülői felügyeleti jogait, akkor a gyereket ugyan nem láthatja, fizetnie mégis kell
A gyermekelhelyezési per azért kell, mert:
-bölcsöde, óvoda, iskolai beíratkozáshoz kell mindkét szülő aláírása
-ha útlevelet akarsz csináltatni a gyereknek, nem teheted, csak ha az apa is ott van
-tulajdonképpen semmiben nem dönthetsz a gyerekkel kapcsolatban egyedül
Mellesleg gyermektartásdíjat sem kérhetsz, hiszen addig, amíg nincs nálad elhelyezve hivatalosan, még az is lehet, hogy az apának ítélik és akkor te kell hogy fizesd a tartásdíjat.
Hmm.Értem.Szóval,a mai jogrendszer szerint a fiam kerülhet egy munkanélküli apához is,aki még egy kiságyat sem vett a fiamnak ahol délután tudna aludni.Na de hagyjuk.
Köszönöm mindenki válaszát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!