Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » A bíróság, általában hogy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A bíróság, általában hogy határoz láthatás kérdésében?

Figyelt kérdés

Kisfiam egyedül nevelem,a volt párom gyerektartást nem fizet,mivel munkanélküli.Eddig minden vasárnap vittem hozzá a 2 éves gyereket,de most,hogy bölcsibe jár,és nekem minden szombaton dolgoznom kell,hogy megéljünk. Így nemfogom tudni minden vasárnap vinni;mivel én is szeretnék vele közös programot csinálni.

A volt páromnak ez nem tetszik,azzal vagdalózik,hogy apai jogai vannak.Én nem akarom tőle tiltani a gyereket,sőt felajánlottam, hogy jöjjön akkor hétköznap,de az nem tetszik neki.Kívételes esetben szeretnék bírósághoz fordulni,ezért kérdeznélek benneteket.

2010. dec. 28. 11:56
1 2
 1/15 anonim válasza:

Nekem a szüleim elváltak. Anyum nevel és a láthatóságban nálunk is bíróság volt. De mivel anyum dolgozik neki ítélt a bíróság. A láthatásban pedig már az a szülő dönt elsősorban aki a gyereket neveli. Mindaddig amíg a gyermek be nem tölti a 14. életévét. Utána a gyermek dönt mikor akar a másik szülőhöz menni.

Mivel a volt párod nem dolgozik, a bíróság a javadra fog dönteni.

És gyerektartást köteles fizetni még ha munkanélküli is.

2010. dec. 28. 12:04
 2/15 anonim ***** válasza:

A láthatást a bíróság szabályozza. Mivel nálatok ilyen még nem történt, először is gyermekelhelyezési pert kellene indítani, hogy agyermek hivatalosan is el legyen helyezve.

Amint a bíróság elhelyezi és meghatározza a láthatást, a gyermeket nevelő szülő kötelessége biztosítani a láthatást, a láthatásra jogosultnak pedig joga van élni vele. Ez azt jelenti, hogy ha teszem azt hetente pénteken 2-től 5-ig van láthatás, akkor te pénteken 2-től 5-ig otthon ülsz és várod apukát, hogy elvigye a gyereket. Nem neked kell elvinni....

2010. dec. 28. 12:13
 3/15 anonim ***** válasza:
jah, meg amíg nem volt tárgyalás, nem is kell, hogy gyerektartást fizessen, hiszen nincs róla ítélet. A beadványodba a tartásdíjat is fogalmazd bele-visszamenőleg 6 hónapra kérheted.
2010. dec. 28. 12:14
 4/15 anonim ***** válasza:
52%
Ha bíróságra viszed az ügyet, a leggyakoribb szabályozás az hogy minden hónap páratlan péntektől vasárnapig (vagy páros épp milyen kedve van a bírónak) van láthatás. Péntek délután 16:00 órától vasárnap este 20:00 óráig, amibe beleértendő, hogy ebben az időben magával viheti a gyermeket. Ez a leggyakoribb, persze ezen is lehet változtatni. Gyerektartást igényelhetsz, de majdhogynem felesleges, ha munkanélküli a volt párod, mert max 6000 Ft-ot fognak megállapítani, amivel akár ki is törölheted. (tapasztalat, nálunk ennyi lett megállapítva munkanélküliségre hivatkozva, ezt se kapjuk meg azóta sem, amióta meg lett állapítva...)Amúgy igaza van az egyik előttem válaszolónak, hogy amíg nincs bírósági papír, addig neked kell biztosítani a láthatást, és jobban teszed, ha biztosítod is, mert ellened fordíthatja a bíróságon, hogy nem hagytad látni a gyereket. Gyerektartást meg addig nem követelhetsz tőle
2010. dec. 28. 12:28
 5/15 A kérdező kommentje:
Minden héten???Péntektől vasárnapig???Ez gáz,akkor tök mindegy,ha minden vasárnap viszem.Netudom a gyermekelhelyezési perrel mire mennék,ugyanis együtt akartuk a gyereket,de mikor terhes lettem lelépett.
2010. dec. 28. 13:02
 6/15 anonim ***** válasza:

Miután a gyerek 2 éves, nem fognak ilyen hosszú láthatást megítélni, max heti pár órát. 3 éves korig még azt is kérheti az anya, hogy csak az ő jelenlétében legyen a láthatás.

A tartásdíj jövedelemfüggő. Munkanélküli járadékból is vonható. Egyébiránt ha apuka nem fizeti-már a jogerős ítélet után, ugye- akkor végrehajtást kell kérni. Ha nincs mit lefoglalni és már 6 hónapja nincs még részteljesítés se, akkor a nemleges foglalási jegyzőkönyvvel és a tartásdíjról szóló jogerős ítélettel be kell menni a helyi Gyámhivatalhoz és kérni kell a tartásdíj állam általi megelőlegezését. 3 évre adják meg, egyszer meghosszabbítható, vagyis 6 évig kaphatod. Mellesleg a Gyámhivatal tesz egy rendőrségi feljelentést is a nemfizető apuka ellen, kiskorú veszélyeztetése, tartás elmulasztása miatt.

Az azonban, hogy fizet e, nincs összefüggésben a láthatással. A kötelességek nem teljesítése nem vonja meg a jogokat, sem viszont. Tehát ha megítélték a láthatást, akkor láthatja a gyereket, nem számít hogy nem fizet. De ha pl. megvonják a szülői felügyeleti jogait, akkor a gyereket ugyan nem láthatja, fizetnie mégis kell

2010. dec. 28. 13:17
 7/15 anonim ***** válasza:

A gyermekelhelyezési per azért kell, mert:

-bölcsöde, óvoda, iskolai beíratkozáshoz kell mindkét szülő aláírása

-ha útlevelet akarsz csináltatni a gyereknek, nem teheted, csak ha az apa is ott van

-tulajdonképpen semmiben nem dönthetsz a gyerekkel kapcsolatban egyedül

Mellesleg gyermektartásdíjat sem kérhetsz, hiszen addig, amíg nincs nálad elhelyezve hivatalosan, még az is lehet, hogy az apának ítélik és akkor te kell hogy fizesd a tartásdíjat.

2010. dec. 28. 13:20
 8/15 anonim ***** válasza:
azt írtam, hogy minden páros vagy páratlan héten, ami annyit tesz, hogy két hetetne...
2010. dec. 28. 13:54
 9/15 A kérdező kommentje:

Hmm.Értem.Szóval,a mai jogrendszer szerint a fiam kerülhet egy munkanélküli apához is,aki még egy kiságyat sem vett a fiamnak ahol délután tudna aludni.Na de hagyjuk.

Köszönöm mindenki válaszát!

2010. dec. 28. 14:03
 10/15 A kérdező kommentje:
Bocsánat elértettem,azért így mindjárt jobban hangzik!:-)))
2010. dec. 28. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!