Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Gyerektartást köteles-e az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Gyerektartást köteles-e az apa fizetni, ha a gyermek napköziotthonos iskolába jár?

Figyelt kérdés
Nálunk a következő a helyzet: fizetünk gyerektartást, de a gyermek vasárnap estétől péntek estig iskolában van. Az anya a gyerektartásként átutalt összeget sem a gyermek jobblétére költi, emellett nem is dolgozik. Ilyen esetben az apa köteles-e gyerektartást fizetni, hiszen az anya nem neveli gyermekét, sőt inkább elhanyagolja.
2010. dec. 11. 20:54
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

A hétvégi költségek sosem lesznek annyik, mintha otthon lakna. A gyerektartás meg szerintem nem ez alapján lett megállapítva, tehát szerintem csökkentést kérhetsz.

És azt meg tudom, hogy kevesebbek a költségek, mert mi is csak hétvégére jártunk haza, húgom is én is, én egyetem, ő középiskola, lakbért is kellett fizetnünk, nem ingyen volt, de az itthoni költségeink akkor is lényegesen kevesebb volt.

2010. dec. 14. 19:33
 22/30 anonim ***** válasza:

Gondolom, vasárnap úgy mentetek vissza a suliba, hogy jól feltankoltak a szülő kajával, tiszta ruhával.

Talán kérdezd meg a szüleidet, hogy olcsóbb volt-e, mint ha otthon laktatok volna.

Ruha, cipő ugyanannyi kellett. Iskolai felszerelés ugyanúgy.

Miért lett volna olcsóbb állandóan otthon lenni?

2010. dec. 14. 19:54
 23/30 anonim ***** válasza:

...olcsóbb, mint...

Bocs.

2010. dec. 14. 19:55
 24/30 anonim ***** válasza:
Mint mondtam tudom, hogy nem ugyanannyi volt, mert nem laktunk otthon, nem kellett ránk főzni, nem otthon fürödtünk, nem otthon aludtunk, nem is kapcsoltuk be a számítógépet és a TV-t sem. Baromira kis dolgoknak tűnnek, de ezek marha sokat jelentenek. Havonta pedig nem kell cipőt és ruhát venni. Voltak ruháim, hétvégén hazajöttem, kimostam őket aztán mentem vissza hétfőn reggel.
2010. dec. 14. 19:56
 25/30 anonim ***** válasza:
Ja és ilyen napköziotthonban kapnak kaját a gyerekek, azt nem kell otthon pakolni, alapból féláron lenne az anyának, de feltételezem ha azt ingyen kapja a, mármint a bent lakást, akkor a kaját is. Amúgy sem egy nagy összeg, a sima sulis menza is 5-6000 Ft volt egy hónapban, szóval ez kiszámolva egy ebédért egyáltalán nem sok, főleg ha ez az összeg 50%-os.
2010. dec. 14. 19:58
 26/30 anonim ***** válasza:

Kérdező, köteles, ha a bíróság megítélte.

Indíts pert, ha nem akarsz fizetni.

De amit megspórolsz a gyereken, azt költsd patikára.

2010. dec. 14. 21:52
 27/30 anonim ***** válasza:

"...mi sem engedhetjük meg magunknak, hogy idevegyük..."

- a gyerek ne jöjjön ide, fizetni ne kelljen...

Szülő vagy ám!

2010. dec. 14. 21:56
 28/30 anonim ***** válasza:
Fizetni köteles vagy, azonban válás után van pár dolog, amihez a te hozzájárulásod is szükséges: pl. a gyerek külföldre utazása vagy az iskoláztatás. Nem kérdeztek meg erről? Én biztos nem adnám be egy ilyenbe a gyerekemet, de jó lenne tudni, hány éves, 14 éven felül már talán nem olyan rossz megoldás ez. Gondolom, máshol van az iskola, mert bentlakásosba fel se vennék ha az anyja helyben van és nem dolgozik.
2010. dec. 17. 11:55
 29/30 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, hosszú lesz, bocsánat érte, jön a jogi rendelkezés:

A tartásdíj addig jár, amíg a gyermek az életpályájához szükséges tanulmányait folytatja

Gyermektartásdíj fizetés nagykorú gyermek számára

A gyermek - függetlenül attól, hogy nagykorú - tartásra lehet jogosult akkor, ha azt egészségi állapota, betegsége, vagy munkaképtelensége indokolja. Annak megítélése, hogy az ilyen gyermek betegségével összefüggésben milyen mértékű munkaképesség-csökkenés áll fenn, orvos szakértői vélemény birtokában lehetséges. A véleményben foglaltaktól függően lehet köteles a szülő a gyermek teljes tartására vagy számára részleges tartás-kiegészítés biztosítására.

A családjogi törvény (1952. évi IV. tv vagy Csjt.) kimondja, hogy tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul . Míg azonban a kiskorú gyermeket a szülő akár még a saját szükséges tartásának a rovására is köteles eltartani, addig a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes .

A tanulmányait folytató nagykorú tartásdíja

Az életpályára való felkészülést szolgáló és szükséges tanulmányokat folytató nagykorú gyermek tartási igényének elbírálásánál irányadó szempontokat a Legfelsőbb Bíróság - módosított - XXIX. számú Polgári Elvi Döntése (a továbbiakban: LB XXIX. sz. PED) tartalmazza. Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő), de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.

Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud. Még a második szakma megszerzését célzó tanulmányok is szükséges tanulmányoknak minősülnek, ha az első szakma gyakorlása egészségügyi szempontból a gyermek számára veszéllyel jár (BH 1999/24.).

Mikor nem kell tartásdíjat fizetni a nagykorú gyermek számára?

Nem kötelezhető azonban a szülő a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos, vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására (BH 2001/20.), és pl. a gyermek heti 6 órás elfoglaltságot jelentő - szakképzettséget nem biztosító - külföldi nyelvtanfolyamát sem köteles támogatni (BH 2001/70.).

Nem köteles továbbá a szülő tartani (támogatni) a szükséges tanulmányait folytató munkaképes, nagykorú gyermeket akkor sem, ha

a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan (vagyis, ha a tanulmányait szellemi vagy testi adottságainál fogva tartósan nem képes eredményesen folytatni, vagy ha a továbbtanulás ideje neki felróható okból tartósan elhúzódik),

a gyermek a tartásra kötelezettel (vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával) szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenné válik) ,

ezáltal a szülő saját szükséges tartását, vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Ugyancsak mentesül a kötelezett a tartásdíj-fizetési kötelezettség alól, ha a gyermek nagykorúvá válik, munkaviszonyt létesít, vagy ha sorkatonai szolgálatát megkezdi, ahol teljes ellátásban részesül.

A nagykorú számára fizetendő tartásdíj megállapítása

A munkaképes nagykorú gyermek részére - a szükséges tanulmányok folytatásának idejére - járó tartásdíj összegének megállapításakor a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni (LB XXIX. sz. PED). Az összeg megállapításakor a tanulmányok folytatásával kapcsolatos kiadásokon túlmenően számításba kell venni a kapott támogatásokat is (állami, társadalmi ösztöndíj, szociális segély, tandíjkedvezmény, az elhelyezés, az étkezés terén nyújtott kedvezmény), a gyermek esetleges rendszeres jövedelmét (korrepetálásból eredő rendszeres jövedelmét, stb.) és vagyonát (BH 1984/274.). Amennyiben a tartásdíj fizetésre kötelezett bizonyítani tudja, hogy nagykorú továbbtanuló gyermeke a tanulmányai folytatása mellett jövedelemszerző tevékenységet is végez, vagy hogy saját vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosíthatósága esetén jövedelemre tehet szert, úgy mentesül a tartási kötelezettség alól.

Az ítélkezési gyakorlat a nagykorú gyermek részére a tartásdíjat határozott összegben állapítja meg. A nagykorú gyermek tartásdíja határozatlan és határozott időre is megállapítható, ez utóbbi akkor, ha a gyermektől elvárható, hogy szükséges tanulmányait egy megadott időn belül befejezze (BH 2001/228).

2010. dec. 17. 11:59
 30/30 anonim ***** válasza:

A fenti csak nagykorúra vonatkozik.

[link]

2010. dec. 17. 12:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!