Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ilyen esetben hogyan alakulnak a dolgok?
Sziasztok!
Most tervezek férjhez menni, de nekem akárki akármit mond, bizony felkell készülni mindenre is, így én mindenre is felkeszulok, reméljuk nem kell, és örökkon örökké lesz de a mai világban minden is megtortenhet.
Szóval:
Hitelre vettem egy házat 2019 - ben, amire még a mai napig fizetem a hitelt. Ha mondjuk 2 év múlva kifizetem a hitelt, és pl 5 èv múlva válunk, a férjemnek lesz köze a házhoz? Vagy ez házasság előtt szerzett vagyon? Vagy hogyan van ez a mai törvények szerint?
Ha esetleg válnánk, viheti a lakásom felét? Neki is van lakása, persze hogy ahhoz semmi közöm mert azt még régen vette, és úgy vagyok vele hogy ami házasság előtt vettünk, az maradjon is a sajátunk. Vagy érdemes papírt írni róla?
Köszönöm a válaszokat.
1
Honnan a büdös pitsából szedik egyesek, hogy 5 év után minden közös? Nem, nem az.
Viszont ebben az esetben a ház nem házasság előtt szerzett vagyon teljes egészében, mivel közösen fogják fizetni a hitelt, és abból még csak 5 év telt le, hátra van kb 20-30 év. Emiatt lesz a férjnek is tulajdonrésze, mivel közös vagyonból van fizetve a hitel.
Illetve ha együtt éltek, akkor a vagyonközösség onnantól fog számítani, vagyis gyakorlatilag csak az önerő része lesz a tied, a többi közös.
Mindenképpen beszélj ügyvéddel, kérdés, leendő férjed belemegy-e abba, högy kvázi a közösen fizetett hitel mellett neki sem nem jár a házból.
De házassag alatti dolgok közösek le is kellett tegye az asztalra. Miért is vihetné azt el a válással?
Ez olyan lenne hogy veszek egy kenyeret a boltban megeszem aztán vizessem ki mert már nem kell kenyér.
5
Ha a beugrót a kérdező bizonyíthatóan olyan pénzből vette, ami neki már eleve megvolt, akkor az a része a magánvagyona és az is marad.
Nyilván az a helyzet, hogy eddig nem voltak közös kasszán teljesen, és a kérdező fizette a hitelt, de ezzel gondok lehetnek, mert házasságban közös vagyon van, jogilag a hitelfizetés is abból megy, és a közösvagyon házasságkötés esetén nem a polgári egybekeléstől számít, hanem az együttéléstől. Mindenképpen ügyvéddel kell ezt megbeszélni. Másrészt a férj helyzete is érthető, hogy nem akar csupasz sggekl távozni sok év közös hitelfizetés után.
2027-2028 ban jar le a hitel.
Papíron tesóm fizeti (az ő számlájarol vonják) de a hitel csak az én nevemen van.
Közös kassza van nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!