Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válás után kötelezhető-e az ex feleség arra, hogy elhagyja az ex férj családnevét, amit anno házasságkötéskor felvett? Érthetetlen módon ragaszkodik hozzá.
Nem kötelezhető rá.
Asszisztens voltam az eü-ben, amikor vált egy orvos kolléga. Az ex és az új nő is a kórházban dolgozott. Az új nő szeretett volna dr x-né lenni, nem tudom, ma mi a szabály, 20 éve még csak egy dr x-né lehetett, ő max kötőjellel vehette volna fel a férj nevét, vagy a saját vezetéknevét lecserélve, de ugye abban nem írhatja a dr-t. Hát megüzente ismerősökkel az exnek, hogy nagyon gyorsan változtasson nevet. Az meg besétált a rendelésre, és beteg, kolléga, mindenki előtt közölte vele, hogy lehetsz te az bármilyen kis macája, de a dr x-né én maradok. Ma is az, a doktor meg a negyedik feleségével él már. :D
Nem, nem kötelezhetö rá, de semmiféle jogi vagy erkölcsi oka sem lenne.
Egyrészt semmi kára sem lesz az exférjnek attól, hogy a volt feleség X-né néven él, másrészt rengeteg nö évekig használta már az adott nevet, ha megváltoztatja, senki nem fogja tudni, kiröl van szó.
Ami meg a 2-es sztoriját illeti, olyan szabály nincs és soha nem is volt, hogy egy férfi feleségei nem használhatják ugyanúgy a férj nevét a házasság alatt és után. (A szoriban lévö exfeleség meg ritka bunkó volt az új feleséggel szemben, ö ugyanannyira feleség, mit amennyire ö volt=
Erre szokás mondani, hogy " be is b...". Nem elég, hogy mindig él ez a hülyeség, hogy a "nő beházasodik", meg egyesek valahogy kötelezőnek érzik, hogy hagyd el az indentitásod felét egy ürge miatt, de tegyük fel, valamilyen okból így döntött a feleség.
Na már most, ne gondoljuk már, hogy xy megteheti, hogy téged a neved megváltoztatására kötelezzen. Mi a szar? Változtass te nevet és akkor nem lesz ugyanaz...
Nem kötelezhető.
Ma már nekem is érthetetlen.
De régen érthető volt, még 30 éve is sok helyen lenézték azt, aki elvált, így célszerű volt megtartani a férjezett, ...né formájú nevet.
Sok, föleg képzetteb nö azért tartja meg a férjes nevet, mert ezen ismerik az ügyfelek, ezen publikált, ez az a név, amit sok éve használ. Ha megváltoztatná, rengeteget kellene magyarázkodni, hogy ki is ö, a régi és az új (még régebbi) nevet nem köti össze semmi mások elött.
A primitívebbek meg azért ragaszkodnak hozzá, hehogy azt higyjék, nem kellettek senkinek, vénlányok maradtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!