Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha válás után nálam marad a kislányom, utána megváltoztathatom a családnevét az apa (volt férj) beleegyezése nélkül?
Szia!
Én is ebben a szituban voltam,vagyok.
Az első gyerekem az első házasságomból született.Amikor összeházasodtunk a mostani férjemmel,sokat gondolkodtunk a gyerek névváltoztatásán.A férjem szívesen a nevére vette volna.A gyereket az apja nem látogatja,nem is látogatta soha,és nem is fizetett gyerektartást sem soha.De ezeknek a dolgoknak semmi köze a névváltoztatáshoz.Én viszont úgy gondoltam,hogy majd döntse el a gyerek,amikor már döntésképes lesz,hogy milyen nevet szeretne viselni.Meg tudjuk változtatni később is,ha nagykorú lesz akkor már nem is kell apai engedély hozzá.Nálunk ez már csak 3év.Persze amíg kicsi volt örült a felvetésnek,de én nem voltam benne biztos,hogy jó ötlet ez egy életre.Azt pedig egyik válaszolónak üzenem,hogy az újabb házasságnak nincs köze hozzá,attól a gyerek még viselheti a vérszerinti apa nevét.És az apai jogokról hivatalosan a bíróság előtt nem mondhat le az apa,ezt én is akartam,de törvénybe ütköző.Ilyet nem mond ki a bíróság.A jogok gyakorlását lehet korlátoztatni,ha arra megfelelő indok van,de lemondani róla nem lehet újabb házasságkötés esetén sem.Ilyen nem létezik,hogy hivatalos apukacsere,anya férjhez megy újra,és a régi apuka már nem apuka azután.
Egyébként a gyámügyre kell mennetek,ha mindenképpen meg akarjátok változtatni a gyerek nevét.Ott kell lenned neked,az apának, a gyereknek,és a férjednek,aki a nevére kívánja a kicsit venni.De pl:ha útlevelet,csináltatsz a gyereknek,ahhoz is kell az apa jelenléte aláírása,hogy beleegyezik ezután is.Ahhoz,hogy ne kelljen,egy nyilatkozatot kell tennie az apának,hogy Te egyedül döntesz a gyerek ügyeibe az Ő beleegyezése nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!