Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás esetén, ha a közös...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás esetén, ha a közös gyermek már felnőtt, de nappali tagozaton tanul akkor megkérdezik melyik szülővel akar maradni, vagy nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Nem értem hogyan működik ez. Úgy tudom gyerektartás addig jár, ameddig nappali szakon tanul a gyerek. Na most ha gyermekelhelyezésről van szó, de az gyerek már felnőtt, akkor őt megkérdezik, hogy kivel akar maradni, vagy ebben az esetben nincs is elhelyezés? Illetve ha van, akkor a felülbírálhatják egy 18. életévét betöltött felnőtt ember "választását", avagy sem? Tehát ha például a gyerek kiválasztja az egyik szülőt, a bíróság ítélheti a másiknak? Olyat hallottam már, hogy 18 alatt a gyerek kérésével ellentétesen döntöttek, de ez 18 fölött is lehetséges?

Azért nem jogi fórumon kérdezek, mert hála istennek az én szüleim nem válnak, egyszerűen csak olvasgattam itt a válaszokat és kíváncsi lettem, hogy ilyen esetben mi van.

2010. aug. 9. 21:49
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Utolsó: a felnőtt, nagykorű gyermek akkor tarthat tartásdíjra igényt, ha még nem rendelkezik szakképzettséggel. Az első szakképzettség megszerzéséig jogos az igénye, a további már a szülőre van bízva.
2010. aug. 24. 18:07
 12/13 anonim ***** válasza:

Ilyen esetben szerintem a nagykorú eltartott igényelheti a rokontartást és nem a szülő.

Nálunk ez azért volt másképp, mert amikor mi váltunk, még kiskorú és középiskolás volt a gyerekünk és az exem munkahelye utalta a gyerektartást az én bankszámlámra. A gyerektartás megszűnésére, módosítására nem adott be az exem keresetet a bíróságon, amikor egyetemre ment a gyerekünk, így a felsőoktatásra is automatikusan kaptam tovább a rokontartást, de joga lett volna kérni módosítást és pl ha nem lett volna a gyerekünk rokontartásra jogosult, akkor akár vissza is perelhette volna tőlem a jogtalanul felvett összeget.

Anno utánajártam, addig lehet kérni a rokontartást, amíg az első szakmát meg nem szerzi a gyerek és a tanulmányok folyamatosak, vagyis nincs a két iskola között semennyi kihagyás, de a rokontartástól eltekinthet a bíróság, ha a tartás megélhetési nehézségeket okoz, a létfenntartást veszélyezteti.

2010. aug. 25. 09:52
 13/13 anonim ***** válasza:
Csak amikor én elkezdetem a második szakképzést akkor még javában együtt voltak anyuék. 2005ben kezdett megromlani a viszony köztük,s 2009ben mondták ki a válást. S én 2005ben még javában az első suliba jártam.Tehát még nem volt szakképzettségem.
2010. aug. 25. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!