Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A szépség tényleg relatív lenne?
“Pasiként neked is a szép, dekoratív csinos lányok jönnek be, velük akarsz összejönni. Ez természetes dolog. A lányok is jóképű izmos férfival akarnak összejönni”
Az megvan, hogy itt az elhatárolási pont az, melyik nem kit tart dekoratívnak, csinosnak, ugye? A férfiak szerint nagyjából egyenlő arányban vannak csúnya, átlagos és szép lányok. A nők szerint a férfiak túlnyomó többsége csúnya, és sokkal kevesebb átlagos vagy helyes. De különben nagyon ügyes vagy, jár a keksz.
Természetesen van szubjektivitása, de alapvetően nem.
1) Vannak objektív jellemzők, mint szimmetria, számokkal kifejezhető, pl magasság, testzsír %, mell-, derék-, csipőbőség és arányok, pl váll-derék, amik alapján
2) az emberek legnagyobb többsége szerint szép vagy nem szép.
Persze van akinek a duci, mackós, anorexiás, kövér jön be, de lényegesen kevesebb.
A "szubjektív" a helyes szó rá. Ettől persze relatív is, de a relativitás viszonylagosságot jelent, ami pedig majdnem mindenre igaz.
Induljunk ki abból, hogy nem vagyok egy görög isten. Oké, egy Belphegor sem vagyok, de azért messze állok az "álompasi" jelzőtől. Ennek ellenére olyan nők epekedtek már utánam, akiért a legtöbb férfi a fél karját és a bal heréjét odaadná. Meg kaptam elutasítást olyan nőtől, akire azért kevesen mondanák, hogy az ideáljuk. Mert egyszerűen tök szubjektív, hogy kinek mi tetszik.
De ott van például haverom, akinek rendszeresen olyan nők tetszenek, akikre nekem 5 hónap önmegtartóztatás után sem állna fel a Jancsika. Neki meg ezek a nők jönnek be.
De számtaanszor volt rá példa, hogy a haveri körben aki egyikünknek veszettül tetszett, az másikunknak talán a "szódával elmegy" kategória, vagy még az sem. Nem vagyunk egyformák, és ez az ideálokra és az ízlésre is igaz.
Lehet mondani, hogy vannak általános dolgok (egyébként a teljes szimmetria sem túl vonzó, ez bizonyított tény), például egy rohadó fogú, durván kancsal, ragyás, 180 kilós kopasz asszony nem hinném, hogy sokaknak tetszene, de azért az extrém példáktól eltekintve a szépséget lehetetlen abszolút skálán mérni. Esetleg arról lehetne statisztikák készíteni, hogy milyen jellemzőt az emberek hány százaléka tart vonzónak, de ez matematikai bohóckodáson túl semmire nem jó. Nem attól lesz valami (valaki) jobb, hogy az nem 55, hanem csak 45%-nak tetszik, de annak a 45%-nak a vágyálmainak a netovábbja.
A Tinder meg egy külön sztori. Egy mesterségesen manipulált algoritmus, egy amúgy is kisarkított és felszínes helyen, ahol mindössze egy manipulált kis részletet látsz az egészből, és az alapján kell döntened. Úgy, hogy a nemek aránya finoman szólva sem egyenlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!