Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a véleményetek a "sexual marker value", szexpiaci értékről, és annak hatásáról a társkeresésben?
Nyugaton már szinte divat lett elemezni, hogy a másik nem szemében mennyit is "érsz" és ez alapján belőni azt, hogy milyen rétegben is kell keresgélned ha kiegyensúlyozott és tartós párkapcsolatot akarsz.
Sok ezekhez hasonló ábra van, de ezek mind leegyszerűsített ábrák, amik csak az életkort veszik alapul és hogy az átlagnak mikor mekkora az értéke, viszont figyelmen kívül hagyják a leglényegesebb dolgokat, az egyén külsejét, társadalmi státuszát és még egy rakás vonzerő meghatározó tényezőt, amit azért egy rendes SMV teszten mérnek.
A kérdés lényege, hogy valóban azok a kapcsolatok lehetnek működőképesek, ahol közel azonos a két fél szexpiaci értéke? Ez megmagyarázna sok mindent, megmagyarázná:
-miért buknak a nők az idősebb pasikra
-miért van ekkora kereslet a 20-30 éves nőkre minden korosztályból
-miért érzi magát "kis hercegnőnek" egy fiatal nő
-miért van ennyi válás és miért romlanak meg a kapcsolatok 30 évesen és afölött (mert a nő elértéktelenedik, a férfi meg egyre értékesebb lesz, túl nagy lesz a különbség)
-miért tart rengeteg középkorú férfi fiatal szeretőt a felesége mellett
-miért van ennyi lúzer és szűz pasi a 20-as korosztályban
-stb. stb.
Ez az ábra rengeteg mindent igazolna. Szerintetek is ez így igaz?
A valóságot a logika és a nyers tények uralják, a gyk-t meg a tündérmesék. A szexpiaci érték tényleg létezik. Ha nem létezne, akkor tele lenne a környék ronda hapsikkal, akik topmodellekkel járnak... Plusz egy kicsit is értelmesebb ember, ránézésről megtudja mondani, hogy a másik kivel tud összejönni.
És emberek, hahó... Ez nem arról szól, hogy MINDIG és MINDENKIRE vonatkoznak ezek a dolgok, hanem arról, hogy a TÖBBSÉGRE. És NEM EGY dolog alapján lövik be az embert, hanem TÖBB dolog alapján. Ti sem gondoljátok komolyan, hogy egy tökéletes alakú és arcú férfi/nő egy ronda alkatú és arcú emberrel jön össze általában. Ha igen, akkor a realitásérzéketeken túlnőtt a képmutatásotok.
>és ez alapján belőni azt, hogy milyen rétegben is kell keresgélned ha kiegyensúlyozott és tartós párkapcsolatot akarsz
Az a baj, a skatulyázás, kategorizálás, meg úgy általában az emberi kapcsolatok számértékekre való züllesztése, elszemélytelenítése eleve totálisan ellene megy a kiegyensúlyozott és harmónikus kapcsolat kialakításának.
Ez a fajta értékelgetés csak annyit csinál, hogy megtartja a lúzereket lúzereknek, megerősíti őket abban, hogy nem saját magukon kéne változtatni, önazonossá válni, értékeket kialakítani, hanem mindig kívül, külsőségekben kell keresni a megoldást. Ha ez a hülye érték még igaz is, ezek az emberek akkor sem fognak tudni mit kezdeni vele, mert hiába találkoznak a "megfelelő kategóriájú" emberrel, továbbra sem lesz kanyi fogalmuk sem, hogy mi fán terem a párkapcsolat.
#12: "Ez a fajta értékelgetés csak annyit csinál, hogy megtartja a lúzereket lúzereknek, megerősíti őket abban, hogy nem saját magukon kéne változtatni, önazonossá válni, értékeket kialakítani, hanem mindig kívül, külsőségekben kell keresni a megoldást."
Igen és ez tök jó, mert ez így is van. Szerinted mennyivel jobb dolog az itt naponta emlegetett önámító szövegeket mantrázni, hogy "ne görcsölj", "fogadd el magad", "a belső értékek számítanak"?
A tények azok, hogy a legtöbb találkozásnál már az első pillanatban eldől, hogy az illető akar e kapcsolatot veled vagy nem. Az első pár pillanatban pedig elég nehéz prezentálni azt, hogy neked mégis mik a belső értékeid.
Nekem pl. a belső értékeimet rengetegen dicsérték és elfogadtam magam. Nem azt mondom, hogy lehetetlen volt barátnőt találnom, de nem voltam sikeres. Nekiálltam edzeni és csináltattam egy új hajat... Bumm, fél év alatt sokkal több lánynál lett esélyem. A belső értékeim az égvilágon semmiben sem lettek jobbak. Sőt, kicsit pofátlanabb is lettem.
Az ábra nem jó. Eleve, a női vonalnak végig sokkal magasabbnak kéne lennie, mert egy nő ilyen szempontból sokkal értékesebb, mint egy férfi. A férfi vonal csúcsa is max, ha a női közepéig érhetne.
Alakra a női oldal reális, de a férfi oldal csak egy szűk rétegre lehet érvényes. Például egy genetikailag ronda arcú, kopaszodó férfi kétlem, hogy 36 évesen lenne a csúcson. Már a 30-hoz közeledve is egyre rondábbá válik. Talán egy jó egzisztenciát kiépítő, legalább kicsit helyes arcú és sportos férfit írna le reálisan az ábra kék része.
Kérdező, azért egyre magasabb a válások aránya, mert egyre kevesebb a házasságkötés, miközben a válások száma nem változik drasztikusan: [link]
Amúgy mit akarsz végülis megtudni? :D
#13:
Értem, persze, és nem akarom azt állítani, hogy a külsőségek nem számítanak. Ahogy mondod, az első találkozásnál a külsőségek a legfontosabbak, és máskor sem elhanyagolhatóóak. Ez tiszta.
De a párkapcsolat nem a párkeresésről szól, és nem csak a pártalálásig tart. Épp ellenkezőleg: párt találni nagyságrendekkel könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb, mint kialakítani és fenntartani egy boldog, tartalmas, "jó" párkapcsolatot.
És ezért írtam, amit írtam. Az ilyen skálák, módszerek meg technikák, ha segítenek is a pártalálásban (bár szerintem valójában nem segítenek), a jó párkapcsolat kialakításában és fenntartásában nem hogy nem segítenek, hanem konkrétan károsak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!