Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jártatok már nálatok iskolázottabb/iskolázatlanabb emberrel?
Sokak szerint nagyon eltérő iskolázottságú/ értelmű szintú emberek nem tudnak stabil kapcsolatot létrehozni egymással. Nektek mennyit számít az hogy a másik mennyire iskolázott, mit tanul stb?
Ti jártatok már nálatok sokkal műveltebb / műveletlenebb emberrel? Milyen volt a kapcsolatotok? Számított ez az egész?
Én iskolázottabb vagyok (neki technikusi végzettsége van, nekem egyetemi diplomám), mint a párom, ő viszont műveltebb, mint én.
Szerintem nem az iskolázottság számít, hanem az intelligencia, értelem. Azoknak kell hasonló szintűnek lennie:) A páromnak nem azért nincs diplomája, mert hülye, hanem azért, mert fiatalabb korában lusta volt. Most dolgozik, de szeretne még tanulni.
Három különböző dologról van szó a kérdésedben: iskolázottság, értelmi képesség és műveltség. Ezek nem szinonimái egymásnak, és csak jó esetben járnak együtt.
Láttam már diplomás embert, aki buta is volt, meg műveletlen is, és láttam nagyon okos, de tanulatlant is.
Talán ami leginkább meghatározó egy pár életében, az a műveltség, vagy legalábbis az azonos igény a művelődésre. Az intelligenciabeli eltérés (bizonyos ésszerű határon belül) a következő, és a legkevésbé meghatározó tényező a iskolázottság, végzettség.
Legalábbis a saját tapasztalataim szerint, másoknál nem biztos, hogy így van.
Nekem elsődleges szempont az intelligencia. Eltérek ebben sz átlagtól, és rosszul érzem magam, ha a párom nem tudja követni a gondolatmenetem. Hasonlóan van a műveltséggel: kellemetlen, ha egy beszélgetés során folyton magyarázni kell számomra evidens dolgokat. Ami pedig az iskolázottságot illeti: gondnak érezném, ha valaki intelligens, tehetséges, és ezt nem kamatoztatja.
Volt már iskolázatlanabb partnerem, nem volt hosszú távú kapcsolat. Néha összefutok vele, beszélgetünk és reálisan (nem elvakítva a rózsaszín ködtől) két külön világ vagyunk. A mostani párommal azonos "szinten" vagyunk és határozottan érzékelem és élvezem ennek az előnyeit.
Sokáig jártam olyannal, aki mindhárom pontonn jóval alattam volt. Idővel kiütközött a dolog, más volt az érdeklődési körünk, elfogytak a közös beszédtémák. Ő megelégedett az esti tévézéssel, én közben untakoztam, inkább olvastam, hegedültem, vagy az aktuális témát vittatam volna meg, ami éppen érdekelt.
A jelenlegi párommal azonos szinű az iskolázottságunk, más a szakterületünk ( mindkettő reál). Ő eggyel több idegen nyelvet beszél, több hangszeren játszik, tájékozotabb történelem és politika terén, én pedig az irodalom és a tudományok terén. Kölcsönösen felnézünk egymásra és motiváljuk egymást. Amennyiben korábban tudtam volna, hogy egy kapcsolat ilyen is lehet, csak olyannal lettem volna együtt, akivel ezek a "szintek" nem állnak távol egymástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!