Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Te bátrabban kimennél külföldre, a jólétbe, ha lenne egy megfelelő és stabil társad aki ugyanígy gondolkodna ebben?
Rengeteg embert ismerek, férfiakat és nőket is, akik úgy élnek egyik napról a másikra, különösebb élmények nélkül, hogy nem haladnak semmire az életben anyagilag se meg sehogy. Az ilyenektől meg szoktam kérdezni, hogy miért nem mennek ki külföldre, ahol ennyivel meg annyival több a fizetés és ahol sokkal jobban megbecsülnék őt és sokkal jobb élete lehetne. És meglepő módon nem az szokott általában lenni a válasz erre, hogy mert nekem ez a hazám és a szüleim, testvéreim idekötnek, és az sem hogy nem tud elég jól nyelveket vagy nem tudna megtanulni, beilleszkedni külföldre. Az esetek 80%-ában az szokott lenni erre a válasz, hogy mert nincs egy stabil párom, egy társam akivel ki tudnék menni. Egyedül meg nem akarok, meg félek, meg nincs kire támaszkodni, meg anyagilag is nehezebb elindulni egyedül.
Ha mindenkinek ez a gondja, akkor nem lenne kifizetődő létrehozni egy ilyen külföldre költözni tervezők társkeresőjét? Óriási potenciál lenne egy ilyenben ahogy látom, a jelenlegi zorall hazai helyzetben sokan regisztrálnának egy ilyenre. Miért nincsen egy ilyen társkereső még?
Nyilván könnyebb ha van veled más is, ha nem is pár de rokon, barát. Anyagilag is könnyebben megoldható meg mégse teljesen egyedül kell boldogulnod.
Azért nincs mert nem sokan akarnak egy éppen megismert emberrel összeköltözni egy idegen országban. Én is olyannal vállalnám be akivel együtt vagyok pár éve és tudom hogy tényleg számíthatok rá, nem hagy ott kapásból ahogy kimentünk.
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy jól képzett versenyképes szakmával rendelkező ember simán megteremti magának a "jólétet" Magyarországon is. Én dolgoztam a németeknél, angoloknál, Svájcban is (magyar céggel szakemberként) tudom hogy a magyar közhídelemmel ellentétben nincs kolbászból a kerítés külföldön. Az 1200-1400 eurós minimálbér éppen arra elég, hogy négyen öten egy lukat kibérelve éljék az életüket munka után. Egy lelakott 600-800 eurós lakás-bérlemény mellett 2 embernek nagyon karcos a megélhetés. Ráadásul már abszolút nem becsülik a vendégmunkásokat, egyre többen panaszkodnak hogy a próbaidő lejártával elbocsájtják őket (érdemes utánanézni egyes országokban milyen jól ki tudják használni a próbaidős külföldi dolgozókat) mivel másik 5 jelentkező áll sorban a helyére újabb próbaidős munkaviszonyra. Sajnos ebből egy trendet csináltak a nyugati országokban, rengeteg munkavállalót használnak így ki.
Aki Magyarországon is link volt képezni magát az külföldön is csak alja munkát fog végezni. Főleg hogy az elmúlt években nagyon megváltozott a munkaadók morális hozzáállása a külföldi munkavállalókhoz. Ráadásul a tömeges közel-keleti bevándorlás miatt egyre telítettebb a munkaerő piac. Mivel kevés a képzett ember így a hígabb képzetlen munkaválólakat is befogják dolgozni, kiszorítva ezzel azokat akik most mennének ki, és valóban képzettebbek lennének az adott munkakörre.
Én most biztos hogy nem mennék ki dolgozni még képzetten sem. Néhány éve még teljesen más volt a nyugati munkavállalás, akkor még azt mondom simán megérte volna akár hosszú évekre is tervezni a külföldi életet. Viszont most senkinek nem ajánlom akinek nincs olyan képzettsége amivel itthon is minimum fél millió felett keres. Képzetlenül csak olyan munkát fog tudni vállalni ami mellett csak úgy tud félre tenni a párjával együtt, hogy rengeteget kell nélkülözniük. Egy normális lakás 800-1000 euró/hó, ez mellett a kaja és a mindennapi alap dolgok rengeteg pénzt elvisznek. És akkor marad az hogy meló után nincs kimozdulás sehova, nem megyünk 1200ft/korsó sört inni egy szórakozóhelyre, mert akkor nem marad mit félre tenni. Marad a netezés meg sorozatnézés esti programnak.
Azért csak nem ilyen a helyzet. 800-1000 Euro-ból 3 szobás lakást bérelsz Németországban:
A nettó átlagbér 1 embernek pedig 2300 Euro. A bolti árak pedig olcsóbbak mint Magyarországon.
Akkor hol élsz jobban? Itthon a 100 ezer forintos minimálbérből, vagy Németországban az ottani bérekből?
#4 Aki itthon 100 ezer forintot keres az külföldön sem fog milliókat keresni, jobb ha beletörődsz és elfelejted ezt a 2400 eurós átlagbért.
Ja igen egy német állampolgár kereshet annyit, de egy magyar bevándorló akinek itthon 100 forintot ér a munkája miért kapna németbe 800 ezret? :D
Mint írtam én éltem már hónapokig külföldön, tudom nagyon jól hogy milyen árak vannak mivel nekem kellett kifizetnem.
A párom és én ketten 600 ezer körül keresünk itthon, ő a vendéglátásban én pedig építőipari szakemberként dolgozok. Egyikünknek sincs diplomája, mégis megélünk normálisan. Évente kétszer megyünk nyaralni külföldre, és tudunk pénzt is félre tenni ház alapba.
Hogy miért van ez? Azért mert nem voltunk lusták és képeztük magunkat az évek alatt. Még mások várják a sült galambot én elmentem és tanultam új versenyképes szakmákat.
Tudom hogy a net tele van legendákkal, ahol leírják hogy 1 év alatt milliomos leszel 3 év alatt meg Bp-i lakást veszel 30 millióért stb. ha kimész kolbász kerítés országba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!