Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lehet hosszan tartó, boldog kapcsolatban élni, ha valaki nem képes a szerelemre?
Szerintem a barátom nem tud szerelmes lenni. 30 éves.
Én azt gondolom, neki nincsenek olyan érzelmei. Soha nem sír, soha nem lesz túl szomorú, abba az irányba sem megy el olyan mélységekbe. Mintha érzelmileg egy sokkal kisebb síkon mozogna. A halál sem érinti meg úgy. Tudomásul veszi. Továbblép. Nem láttam még rémültnek, aggódónak, elkeseredettnek.
A másik irányba is ilyen. Nem lágyítja meg a szívét semmi, a kapcsolatokhoz reálisan áll, senki nem söpri le a lábáról. Nála nincs ilyen. Soha "nem eset belé" senkibe, rá nincs ilyen hatással senki.
Én néhány beszélgetés alatt teljesen beléestem, azóta is rajongással szeretem, de az ő érzései nem ilyenek. Reálisak. Imád velem lenni, a szabadideje 90%-át velem tölti, és én vagyok az egyetlen, akit hosszú távon elvisel. Bármiről van szó, velem akarja csinálni. Belőlem sosem lesz elege, sosem un meg. Folyton ölel, csókol, puszil, becéz, bókol, simogat. De tudom, hogy szerelmet nem érez. Talán valami mást.
Egyszer nem bírtam ki, elmondtam neki, hogy aggódom, hogy sosem fog mélyebb érzéseket táplálni irántam. Hogy talán ő is találhatna olyan lányt, akiért úgy odavan, mint én érte. Mire csak mosolygott, hogy dehogyis. Én fantasztikus vagyok neki és "nagyon fontos vagy nekem. Nekem ez nagy szó. Nekem senki sem fontos. Ezt senkinek sem mondanám, de te fontos vagy nekem."
De nekem ez fáj. Két év együttlét után azt szeretném hallani, hogy "szeretlek", de tudom, hogy nem szeret. Csak velem van. Fontos vagyok neki.
Nem tudom eldönteni, hogy ő tényleg ilyen, hogy ennyire képes, vagy velem van a baj, és tényleg lenne olyan nő akit tudna szeretni.
Vagy egyszerűen ennyire reális? Itt van ez a lány, szeret engem, mindent megtesz értem, én pedig szeretek vele lenni, minden jó vele. Ennél több nem kell, nem is lehet.
Mit gondoltok erről?
Kicsit maskepp mukodik az erzepmi elete mint a nagy atlagnak. De inkabb a hiba benned van, te nen tudod ezeket jol felismerni es kezelni es erzekelni.
En is ilyen vagyok mint parod, es a volegenyem teljes mertekben tudja megis mi a stajz. O meg tok romanikus. Ennyi
22L
#1:
Ez nem igaz, hogy nem tudom jól kezelni. Pont ezért beszélgettem vele erről, mert kíváncsi voltam, hogy ő hogyan működik, és én azt szűrtem le az érzelmeiről, amit leírtam most a kérdésben. Most már tudom, hogy más, és azt is tudom, hogy a szándékai és a céljai nem kevesebbek, mint az enyémek, csak azért, mert ő máshogy érez vagy máshogy fejezi ki a véleményeket.
Inkább csak kíváncsi voltam mások véleményére és tapasztalatára. Például jól esett egyből a te hozzászólásodat olvasni, és látni, hogy más pároknál is van ilyen, és ebben semmi különös nincsen, úgyhogy köszönöm
#2:
Teljesen igazad van, én is nagyon értékelem benne az őszinteségét, és azt, hogy nem mond soha semmi olyat, ami nem úgy van. Viszont ha mond valamit, akkor tudom, hogy azt úgy is gondolja. Nekem is ezerszer többet jelent, hogy 100% komolyan azt mondja, hogy nagyon szeret velem lenni, hogy hiányzom neki, hogy fontos vagyok neki, hogy nem akar elveszíteni, mintha azt hazudná, hogy szeret. Nem kell hallanom, hogy szeret, csak szeretném tudni, hogy nem velem van a baj, hogy nem csak belém nem tud szerelmesnek lenni, hanem ő ilyen és kész.
Kb, engem jellemeztél.
Az, hogy semmilyen irányban nincsenek kitöréseim, nem idegeskedek, veszekszek, nem örülök soha kitörő örömmel és igen, a halál az jön, tudomásul veszem. Szüleimet sem sirattam meg és sorolhatnám. Mind ezek ellenére, az én párom, határozottan tudja, érzi, hogy szeretem. Úgy látom, te csak a sablonos dolgokba hiszel. Nem úgy mutatja ki szeretetét, mint a nagykönyvbe meg vagyon írva, akkor már bajt szimatolsz.
Pont ezért félrevezető fogalom a szerelem. Nincs fix, definiált jelentése, inkább egy metafora, mást jelent embertől, helyzettől, hangulattól függően. Ha megpróbálod kibontani, hogy miből áll a szerelem, hétköznapi, jobban érthető fogalmakat fogsz találni: vonzalom, ragaszkodás, rajongás stb. Ezekkel már lehet mit kezdeni, és szerintem nem érdemes magán a szerelem fogalmán pörögni. Lehet, hogy tőle ugyanakkora horderejű dolog az, hogy "fontos vagy", mint neked a "szeretlek". Kifejezheti pontosan ugyanazt is, vagy teljesen mást is. Szóval ne a fogalmakra koncentrálj, hanem arra, hogy mi van mögötte.
Értem, hogy a barátod introvertált. Több, mint valószínű, hogy vannak érzelmei, csak magában tartja őket. Én is ilyen vagyok, de már kevésbé. Utálom, ha akaratom ellenére hat rám valami, nincsenek hangulataim, szinte sosem vagyok szomorú, és ritkán vagyok kitörően vidám. De már nagyon sokat dolgoztam rajta, hogy meg tudjak nyílni és jobban utat tudjak engedni a jó érzelmeknek. Lehet, hogy neki is nehéz elfogadnia a kötődést és kifejeznie a valódi érzelmeit.
Megnyílt neked valaha a barátod? Érted azt, hogy mit érez irántad?
#6 az tény és való, hogy mindenki máshogy érzi és mutatja ki a szerelmet, de az is tény, hogy mindenki máshogy igényli. Ez alatt azt értem, hogy pl vannak pasik, akik inkább szavakkal fejezik ki az érzéseiket, mások tettekkel, valaki mindkettővel, vagy egyikkel sem tudja. Neked kell eldönteni, hogy milyen partnert szeretnél: olyat, aki romantikus, vagy ponthogy rosszul vagy a romantikától, mert hiába, hogy szerelmes belém egy pasi, ha ő ezt nem fejezi ki szavakkal és tettekkel is, akkor nekem mindig hiányérzetem lesz, mert én mindkét formában igénylem. Ezért nekem olyan partner kell, akinek magas az érzelmi intelligenciája és minden formában kimutatja az érzelmeit, ahogy én is teszem felé.
Mondhatjuk úgy is, hogy célszerű olyan partnert választani, akivel egyezik a szeretetnyelvetek, így mindenki megkapja azt, amire szüksége van. Te, kérdező, ebben a kapcsolatban nem vagy érzelmileg kielégítve, mert úgy látszik, totál máshogy fejezitek ki az érzelmeiteket, te többre vágysz, mint amit ő nyújtani tud.
#5:
Köszi a választ!
Nem a sablonos dolgokban hiszek, egyszerűen csak most szembesültem vele igazán, hogy mennyire más az emberek érzelmi világa. A párkapcsolatokat nem tanítja senki, magunkat kell tanítani, és útközben fejlődni.
Azért is beszéltem vele erről. És most már jobban tudom, hogy neki milyen a hozzáállása. És az is kiderült, hogy volt, amiről én azt hittem, hogy annyira egyértelműen mutatom neki, ő pedig nem tudta. (Hogy vele akarok élni, és eszembe sem jut elköltözni, és soha nem gondolok arra, hogy mással esetleg jobb lenne, és én csak vele tervezek.)
Nehéz annyi mindent belefoglalni egy kérdésbe, lehet hogy hálátlannak, problémázósnak tűnök a kérdésből, de nem vagyok az. A két év alatt egyszer ezt megbeszéltem vele, és most eszembe jutott, hogy megkérdezem itt, mert mindig érdekes más emberek őszinte véleményét olvasni.
#6:
Köszönöm a hasznos választ. Sokat jelent, hogy megosztottad ezt velem. Többször is elolvastam.
Igazad van az introveltáltsággal kapcsolatban. Furcsa, de sosem gondoltam rá, hogy az, mert annyira jó a szociális helyzetekben. Elfelejtettem, hogy attól hogy valaki jól kommunikál másokkal, közönség előtt szerepel és nem egy "nyuszi", attól még lehet introvertált.
Azt hiszem mondhatom, hogy megnyílt már előttem.
És azt hiszem, a kérdésből is egyértelmű, hogy nem értem mindig, hogy mit érez irántam. Mostanában kezdek rájönni, hogy az érzelmek kifejezése tényleg olyan, mint egy nyelv, és ha más nyelvet beszélünk, akkor "elbeszélünk" egymás mellett.
Igazad lehet abban, hogy az ő "fontos vagyja" ugyanolyan horderejű lehet neki mint az én "szeretlekem".
Köszönöm tényleg a válaszod!
Igazad lehet, hogy más a szeretetnyelvünk, de valóban úgy gondolod, hogy ez egy kapcsolat végét jelentheti?
Szerintem ha tudjuk ezt egymásról, akkor tudatosan tehetünk érte, hogy működjön a dolog nem? Ha én tudom, hogy ő mit szeret, neki mi a fontos, akkor jobban próbálok arra koncentrálni. Például lehet, hogy ő sokkal jobban érzi a szeretetemet fizikálisan, akkor napjában hússzor fogom megölelni, megcsókolni, még akkor is, ha nekem ez nem feltétlenül a legmélyebb kifejezése a szeretetnek.
Ha pedig ő tudja rólam, hogy többet elér egy őszintén kimondott kedves szóval, mint egy doboz bonbonnal, akkor arra koncentrálhat, nem?
Én hiszek benne, hogy a kommunikáció kulcs és ha mindketten szeretnénk hogy hosszú távon működjön a kapcsolat, akkor tennünk kell egymásért. Nem megváltoztatni magunkat, hanem egyszerűen olyat (is) tenni, amit csak azért teszünk, mert tudjuk, hogy a másiknak jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!