Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szerelem » Szerintetek létezhet olyan,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Szerintetek létezhet olyan, hogy "szerelemfóbia"? (A leírásban részletezem. )

Figyelt kérdés
Egyszer olvastam ilyenről, de ott azt írták, a szenvedő egyén attól fél, hogy szerelembe esik, vagy hogy őt fogja szeretni valaki. Nálam ilyenről szó sincs. Szívesen ismerkedek, és keresem a számomra megfelelő partnert. Az én problémám az, hogy amint érzéseim lesznek valaki iránt (ami elég ritka), szinte pánikrohamszerűen jön rám a kételkedés. Az egyik pillanatban még a mennyben járok, a másikban pedig azon jár az agyam, hogy mi van, ha visszalép, vagy mégsem szeretné majd ezt az egészet. Tudom, hogy a kételkedés ilyenkor normális, de szerintem ez nálam erősebb. Ráadásul az eszemmel tudom, hogy alaptalan, mégis az egyik pillanatról a másikra elkezdem bitangul érezni magam, majd amilyen hirtelen ez megjelent, olyan hirtelen el is múlik. 22 éves vagyok, volt néhány kapcsolatom. Nem mindenhol voltam szerelmes, de ahol igen, ugyanezt tapasztaltam mindig. Szerintetek létezhet ilyen betegség? Valaki tapasztalt már hasonlót? Esetleg csak eltúlzom az egészet? Előre is köszönöm a válaszokat.

2017. febr. 2. 12:46
 1/9 anonim ***** válasza:
Én is "szerelemfóbiás" vagyok :) Nem akarok többet szerelmes lenni,nem merek az lenni,gondolom nem kell részletezni,hogy miért.Amint szerelmes lennék,megjelenik egy stop tábla.Helyette a mély,igaz szeretetben hiszek,a szerelem mulandó és általában nem azt találja meg,aki megérdemelné,ergo csalódás sokszor a vége.Tudatosan kell párt választani.
2017. febr. 2. 12:56
 2/9 anonim ***** válasza:

Részletezni sem kell.

Sok embernek vannak félelmei egyes dolgoktól mik érhetik egy szerelmi kapcsolatban, és sokszor annyira elfejkődik, ha szerelmeskedőket lát cagy szerelemről hal, már kényszeresen témát akar váltani, nem bírja... fóbiával viszonyul hozzá.

Ez is, mint minden fóbia eltüntethető. Ha kell segítség valakinek, írj rám.

2017. febr. 2. 13:00
 3/9 A kérdező kommentje:
Magával a szerelemmel nincs bajom. De ha eljön, időről időre minden félelmem megjelenik, és ilyenkor szinte betegnek érzem magam. Magam részéről nincsenek kételyeim, nem vagyok önbizalom hiányos, úgy gondolom, méltó párja lennék valakinek, és ő is nekem. Valahogy a pánikbetegséghez tudnám hasonlítani, amikor nem tudják mikor jön egy "roham" és hogy meddig fog tartani, és igazából okuk sincs rá. Nem tudom, más tapasztalt-e már ilyet.
2017. febr. 2. 13:00
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha ennyire durva,akkor menj pszichológushoz.De szerintem ha már legalább egyszer csalódtál a szerelemben,utána természetes dolog,hogy nem akarod ezt újra átélni...szerelem nelkül is lehet boldogan élni,ez nem létszükséglet.
2017. febr. 2. 13:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Létezhet szerelemfóbia, de te már a részletezésben is ellentmondasz a definíciójának. Te nem a szerelemtől félsz, hanem attól, hogy összetörik a szíved.

Szerény személyem ugyan még sosem találkozott ezzel a jelenséggel, de nekem eleve az az elképzelésem, hogy egy kapcsolatba nem szabad, nem LEHET félelmekkel, bizonytalanságokkal, félig, amolyan "éppen, hogy csak" módon beleugrani. Tudod, nagy kockázat, nagy nyereség.

2017. febr. 2. 13:09
 6/9 anonim ***** válasza:
#5 vagy nagy kockázat,nagy pofára esés :D És sajnos általában ez a jellemzőbb,minden negatívság nélkül...
2017. febr. 2. 13:11
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ahány ember mindenkinél másmilyen fóbia jelentkezik, ha szerelmes lesz, mindenesetre nem lehet ezeket sem eltüntetni sem kontrollálni, pedig én megpróbáltam.
2017. febr. 2. 13:23
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem ez teljesen normális. A szerelem nem könnyű dolog, ennyi. Ez alapjá én csak érzelmesnek mondanálak, nem betegnek :)
2017. febr. 2. 14:02
 9/9 anonim ***** válasza:

Elkerülő kötődésnek nevezik és igen gyakori. Az azonban nem igaz, hogy egy, vagy több párkapcsolati kudarc váltja ki. Az ember kötődési mintázata egy éves (!) korára kialakul.

Ha valaki elkerülő kötődéssel vág kapcsolatba és csalódik, akkor őt a csalódás érzékenyebben érinti, mint egy biztonságos kötődésű embert, aki képes felülemelkedni a kudarcon és egy-egy párkapcsolati csalódás nem szegi a kedvét a további próbálkozásoktól.

A gond az, hogy ez egy öngerjesztő folyamat... mert tegyük fel, hogy megismerkedsz álmaid nőjével/férfijával. Ő is emberből van, szüksége van az érzelmi biztonságra, megerősítésekre, de ha azt érzi (márpedig érzi), hogy bizonytalan vagy, akkor kevésbé lesz lelkes irányodban, és máris könnyen kiváltod azt, amitől félsz: az elutasítást, a csalódást. Az újabb csalódástól még jobban félsz, még bizalmatlanabb leszel a következő kapcsolatban, ami újabb csalódáshoz vezet, és így tovább, és így tovább.

2017. febr. 2. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!