Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Új kapcsolatban hogyan védheti magát az ember hatékonyan?
Ha valakit megszeretek, hajlamos vagyok arra, hogy a saját érdekeimet nem igazán képviselem. Ez nem tudatos, és nem is élem meg mártírszerepként, de egy idő után teher nekem. Úgy vagyok vele, hogy a szerelem feltétlen, ne indítsunk elvárásokkal. De ez oda vezet, hogy ha valami rosszulesik, amit a másik fél csinál, nem foglalkozom vele, a pozitív dolgokat nézem. Idővel beszélek vele arról, ami nem jó, mit lehetne tenni, de nem változik semmi. Örök optimista vagyok, várom, hogy majd jobb lesz, de nem. Évek múlva besokallok és szakítok.
Konkrétabban: többnyire olyan kapcsolataim voltak, ahol a másik fél valamilyen mentális problémával küzdött. Nem volt szándékomban semmiféle "megmentés", de mellettük voltam, utánaolvastam minden problémának, a negatív hullámokat tudomásul vettem. (Az egyedüllétben is van gyakorlatom.) Általánosságban jellemez egy "ami van, az most éppen így van, és nézzük benne a jót" hozzáállás. Ha megszeretek valakit, akkor nem vágyom más emberre. Ha van valakim, akkor az a jó, ha nincs, akkor abban keresem a pozitívumot.
Azt vettem azonban észre, hogy néha jólesne csak úgy élvezni, hogy a másik szeret engem. Ne én legyek, aki magyarázatot keres olyan dolgokra, amelyek a másik féltől érkeznek, és nekem rosszulesnek.
A szakmai életem is hasonló. Megbízhatóan végzem a munkámat, egyre több feladatot kapok emiatt, az elismerés viszont kevés, így pár év múlva felmondok.
Stabil személyiség vagyok, nem omlok össze mindezektől, elvégre az én döntésem, hogy így csinálom, nekem mégsem felel meg. Nem érzem magam lábtörlőnek, mártírnak, mert mindezeket mindig látom, csak elfogadom, és a szerelemre, a jó közös élményekre figyelek. Mégsem szeretném ezt a mintát folytatni.
Szeretnék tanácsokat kapni arra, hogyan lehet egy induló kapcsolatban elejét venni, hogy én legyek, aki többet tesz a dologért. Próbáltam már a "szard le, kaparjon ő érted" attitűdöt, de ez oda vezet, hogy jóval kevesebb időt lehet együtt tölteni, az meg nekem sem jó, ha szeretek valakit.
Első körben mielőtt párkapcsolatot keresel, nem ártana magaddal tisztába jönnöd.
Ehhez a legjobb lenne keresned egy szakembert, és alaposan tisztába kerülni azzal, hogy mi az oka annak, hogy rendszeresen mentális beteg emberrel létesítesz kapcsolatot, hogy mi az, ami miatt minden teret átengedsz.
Neked nem taktikákra, praktikákra, és tanácsokra van szükséged hanem önismeretre és terápiára. A leírásod alapján sok mindennek neveznélek, de stabil személyiségnek semmiképpen nem!
Az okát (családi) tudom. Beszélgettem már két pszichológussal, ők neveztek stabilnak.
Tanácsokat pedig azért kértem, mert alakulóban egy kapcsolatom, és megtörném a fenti mintát úgy, hogy mások tapasztalataiból okulok.
Hasonlo szemelyisegkent jellemeznem magam es en is eszrevettem ezt magamon. Pl. Zavar hogy neha karomkodik,vagy hogy vannak rasszisztikus nezetei, vagy neha lyukasan is felveszi a zoknit...szoval kisebb -nagyobb szamomra zavaro dolgok, megos a kapcsolat elejen nem akarok ezzel foglalkozni, merthogy egy rossz tulajdonsag melle hat jot is fel tudok sorolni, es azokra koncentralok. Egy ido utan engem is elkezd minden zavarni.
Szerintem a meholdas a tudatossagban rejlik: tudod hogy ezt a hibat koveted el, szoval tudatosan figyelj arra, hogy ezne forduljon elo. Ha valami nem tetszik, jelezd mar a kapcsolat elejen. Allits magadban hatarokat, mi az abszolut kizaro tenyezo, amihez nem vagy hajlando idomulni, mi az, amiben kepes vagy toleranciara, vagy varni, hogy idovel javul a dolog, de azt is, mennyi azaz ido, amennyi utan ha nincs valtozas, nem vesztegetsz tobb idot. Ezeket le is irhatod, hogy jobban tudatosuljon benned. Idonkent pedig vizsgald meg onmagad. Boldog vagy a kapcsolatban? ugyanannyit tesztek bele a kapcsolatba? szeretve erzed magad es tudsz onmagad lenni ? ha azt erzed, tobb a szomorusag, kuzdes, aldozat mint a megterulo orom, boldogsag es kiegyensulyozottsag, akkor lepj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!