Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen lányba nem tudnátok soha szerelmesek lenni (karakterjegyek, amelyek kizárók okok lehetnek, külső adottságok)?
Valóban sikerült mellékvágányra terelni a témát. Mindig is utáltam a matekot, biológiát, mert ijesztőnek tartottam azt tudni, hogyan működik az emberi test. Ezzel a nézőponttal a többség nem tud azonosulni, de ez nem baj.
Rengeteg gondolatot az irodalom indít be, formál, alakítja a jellemedet, magatartásformádat, új horizontokat nyit meg előtted. A szövegekkel való interakciót azért tartottam és tartom is kiemelkedően fontosnak, mert mindegy, hogy egy művet mikor írtak, ha ma is van érvényes mondanivalója, átkonvertálható az üzenet.
Adott esetben, érzelmi állapotban tudsz azonosulni a szerző által közvetített értékrenddel, gondolkodásmóddal. Ez egy pszichológiai, identifikációs folyamat eredménye. Sánta Ferenc Ötödik pecsét című híres regényében pont ugyanerről folyik a vita a kisregény elején, ahol a szerző azt írja nem szó szerint idézve a szövegrészletet, hogy amikor arról olvasok, hogy valahol zöldell a rét, csörgedezik a patak, akkor én is odaképzelem magam, vizionálom.
Gyakorlati haszon helyett én inkább lélektani haszonról beszélnék. Amint a lelkedet belemeríted egy könyvbe, ami akár lehet szomorú is, érezheted a megtisztító folyamatot benne. Erre legjobb példa József Attila költészete.
Egy szó mint száz, a gondolatok, ideák átkonvertálhatóak.
"Sánta Ferenc Ötödik pecsét című híres regényében"
A regényt nem olvastam, csak a filmet láttam, de mondjuk egy ideális irodalom oktatásba például ez a mű beleférne a mű középpontját képező dilemma miatt, Tomoceus vagy Gyugyu... ennek van értelme, annak ami ma irodalom oktatás néven folyik annak nincs.
Te lélektani haszonról beszélsz... amikor tizenévesen az ember az X-edik idióta elvont világfájdalmas orosz marha olvasására kényszerül, annak mi a lélektani haszna? Semmi. Olvasni akkor van értelme, ha az embert érdekli, amit olvas. Csak akkor van lélektani haszon. A magyar szakosoknak jelenleg az információs társadalommal kellene felvenniük a versenyt, egy irodalom tanárnak be kellene bizonyítania, hogy egy könyv is lehet olyan érdekes és izgalmas, mint mondjuk a Call of Duty hatvanharmadik része. Erre fel mi van? Szerencsétlen gyerek képébe hetedikben beletolja az okos magyartanár a Kőszívű ember fiait, mert valami idióta kitalálta, hogyha töriből is azt tanulják, akkor jó lesz az. Ééés szegény diák jó esetben csak Jókait nem fog többet a kezébe venni nem pedig könyvet. Irodalmat lehet oktatni jól, itthon azonban erőltetve, túlerőltetve és erőszakkal oktatják. Egy irodalom tanárnak ajánlania kellene műveket nem pedig kényszeríteni. Egyébként vicces, hogy egy reál szakosnak, minimum három humán tárgyból kell érettségizni míg egy humán szakos eggyel reál tárggyal megússza. És ismét kilyukadtunk oda, hogy mennyire túl vannak erőltetve a humán tárgyak a középiskolákban.
Az utolsó bejegyzéseddel mélységesen egyetértek. George Orwell regényei ma még aktuálisabbak, mint megírásuk idején, Aldous Huxley szintén. Sőt. Idesorolnám Ray Bradbury 451 Fahrenheit című művét, amiről hosszas eszmecseréket lehetne folytatni. Valóban mintha ki akarnák kapcsolni a gondolkodást. A legnagyobb problémát abban látom, hogy a tankönyv által leírtaknak a visszaböfögését várják, nem pedig önálló gondolatokat. Adott történelmi kontextusba kellene helyezni a műveket, éreztetni a mindmáig tartó hatásukat.
Idesorolnám még az abszurd irodalmat is, az orosz drámaiatlan drámákat, mivel meglátásom szerint ma sok emberben felmerül a kérdés: Mi az élet értelme? Merre tartunk bolyongunk emberek ebben a kaotikus világban?
Arthur Miller Az ügynök halála című darabja például a mai korban is megállja a helyét. Sajnos vannak szövegek, amelyeken túllépett az idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!