Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz?
A cikk ezen bekezdése gondolkodtatott el:
"Kezdetben azt hiszed, hogy minden tökéletesen szép, végre rátaláltál az igazi szerelemre. Mindig figyelmeztető jelzés, ha az az érzésed, hogy „túl szép, hogy igaz legyen”. Mert egy pszichopata esetén ez a mondás igazzá is válik idővel. Mert a pszichopata a kapcsolat kezdetén csak megfigyel. Pontosan tudja, mire van szükséged, és ezt adja 1000 %-on. Közben megtudod tőle, hogy vele mennyire kitolt az élet, milyen rossz volt az előző kapcsolata, vagy a gyerekkora, de Te végre az Igazi vagy, aki megmentheted őt minden korábbi szörnyűségtől. Amint belegabalyodtál a hálójába, és elköteleződtél mellette, elindul az érzelmi manipuláció, a sértődések, hibáztatások, háromszögelések sorozata. Te pedig azon kezdesz agyalni, mit csináltál rosszul, ami miatt hirtelen minden elromlott. Próbálod jóvátenni a „hibáidat”, és elkezdesz attól tartani, hogy elvesztheted őt, a tökéletes, igazi szerelmed. Csakhogy közben nem látod a valódi énjét. Csak azt, amit magából mutat: egy felvett szerepet, aminek a célja, hogy megszerezze a figyelmed."
Volt már olyan veletek, hogy tényleg minden tökéletesnek tűnt az elején és gyakorlatilag nem ért titeket csalódás a későbbiekben sem, mert valóban az igazit találtátok meg?
"Volt már olyan veletek, hogy tényleg minden tökéletesnek tűnt az elején és gyakorlatilag nem ért titeket csalódás a későbbiekben sem, mert valóban az igazit találtátok meg?"
Ilyesmi nem létezik, szállj le a földre nagyon gyorsan!
Nincs olyasmi se párkapcsolatban, se barátságban, se szülői-gyermek kapcsolatban, hogy nem ér valamilyen szintű csalódás!
Az emberek érző lények és nem egymás klónjai úgyhogy logikus, hogy nem érthettek egyet állandóan, vannak összezördülések, félreértések. Természetesen nem napról napra gondolok hónapokon keresztül, de normális olykor vitatkozni. Erősítheti a kapcsolatot, összecsiszolódást jelent, jobban megismered a másikat.
Ne a pszichopatákkal/nárcisztikus egyedekkel foglalkozz (mániákus módon), mert pontosan ők kerülnek az utadba. Résen kell lenni, így van, de nem árt a realitás talaján se maradni...
Csak a kommentedre tudok válaszolni.
Exem évekig képes volt fenntartani az idillt. Nem egyik naptól a másikra változott, hanem nagyon lassan, fokozatosan. 5 év házasság után lett gyanús, hogy nárcisztikus. De az utolsó utáni percig reméltem, hogy tévedek.
A saját anyja, aki 39 éve ismeri, nem hiszi el róla, hogy hazudik, nem fogadja el, hogy a fia egy nárcisztikus pszichopata.
"Meddig tudja egy pszichopata fenntartani a tökéletes, idilli állapotot?"
A pszichopátia ritka az emberek körében. A pszichopatákon belül pedig több csoportot különböztetünk meg: vannak a baltás gyilkosok, és az intelligens pszichopaták.
Láthatod tehát, hogy annak az esélye, hogy egy nő egy pszichopata zseni hálójáb kerül, ahonnan aztán nem tud kijönni, rendkívül csekély.
Szubjektív véleményem az, hogy a nők nem pszichopata zseniket fognak ki, hanem közönséges nárcisztikus fazonokat, akik lelkileg sérültek. Ha pedig a nő nyitva tartja a szemét, akkor simán leleplezheti őket. A nárcisztikus ugyanis érzelemdúsan gondolkodik, kitört magából, stb, tehát nem sok közük van az intelligens pszichopatákhoz, akik tudnak hidegfejjel gondolkodni.
Ebbe a hibába estem bele én is, hogy á, biztosan nem nárcisztikus pszichopata, hiszen azok intelligensek, mesterei a pszichológiának, ô meg ugye...hát nem a legélesebb kés a fiókban.
Közben meg de, mert egyik személyiségzavarnak sem feltétele a kimagasló intelligencia.
A nárcisztikus is cselekedhet a családban látott, tanult minták és az ösztönei alapján. Egyáltalán nem biztos, hogy annyira ravaszul kitervelte, hogy fog kifacsarni és kihasználni. Egyszerûen megy a minták után. Ez egyszer bevált, akkor másodszor is fog.
A pszichopata meg megint nem feltétlenül annyira okos. Például a börtönök tele vannak velük, sok esetben ki-be járnak, és visszatartó ereje sincs. Lelkifurdalás nélkül futtat nôket, ad el drogot gyereknek, és az érdekli, hogy neki jó legyen. Nincs benne fék vagy gát, hogy mit szólnak hozzá, vagy helytelen amit tesz.
A nárcisztikusok aránya elvileg 2-3%. Viszont nem egy ember mellett élik le az életük, sôt. A természetükbôl adódik a hûtlenség. Nem a nôk 2-3%-a találkozik velük, hiszen egy ilyen nárcisztikus akár 4-5, vagy 10-20 nôt is fel tud szedni hosszabb vagy rövidebb kapcsolatra.
Én a nárcisztikusokat és a pszichopatákat megkülönböztetem. Természetesen a kettő között van átfedés, de azért különbség is. A nárcisztikus személyiségzavar a környezet hatására alakulhat ki: az ilyen embert nem szerették eléggé a szülei. Ostobák is, hiszen, azzal, ahogyan viselkednek, csak maguk alatt vágják a fát.
A pszichopátia ellenben genetikai eredetű. Mint említettem, több csoportjuk is van. Igen, vannak, akik ki-be járnak a börtönbe. De vannak az intelligens pszichopaták is.
Például a sebész egy olyan szakma, ahol találkozhatsz velük:
Ezek az emberek tudnak hideg fejjel gondolkodni, tehát nem fognak úgy rikácsolni, mint a nárcisztikusok, ahol előbb-utóbb kibújik a szög a zsákból, mivel ezek lelkibeteg emberek.
"A nárcisztikusok aránya elvileg 2-3%"
Laikus vagyok, de szerintem ennél sokkal többen vannak. Eléggé el van cseszve a világ, így sokaknál kialakulhatott ez a személyiségzavar.
Nekem volt dolgom intelligens pszichopatával, eszméletlen mennyire azt adják, amire valóban vágysz…nem is kellett sok hogy szerelmes legyek, tükrözéssel brutálisan meg tudnak “vezetni” és elhitetni, hogy - na igen, ő az, akire vágysz, mert konkrétan a saját magad tükörképébe szeretsz bele. A mai napig vele volt a legjobb szexuális kapcsolatom is, a kémia 10/10.
Viszont nagyon hamar jön az árny oldala is a kapcsolatnak, elszigetelés, birtoklási vágy stb. Amíg benne voltam nem vettem ennyire durván észre, csak miután kezdtem egy idő után tisztán látni.
Összességében el kell, hogy keserítselek, mert “ők” nem lehetnek igazi társak az életedben, bármennyire is gyerekkori vagy öröklött probléma ez náluk és nem tehetnek úgymond róla de képtelenek arra, hogy úgy kapcsolódjanak hozzád, ahogy azt te szeretnéd.
#7-es
Sokkal magasabb %-ban vannak igazad van, ez a 2-3% csak a diagnosztizált, a nárcisztikusok pedig híresek arról, hogy nem látják be hogy gond lenne velük így el sem mennek szakemberhez.
Nem feltétlen csak a pszichopátia a probléma itt, az meglehetősen ritka, bár valóban veszélyes. A tipikus dark triados jegyek már gyakoribbak, és szintén eléggé be tudják húzni az őrületet és szenvedést, ha érzelmileg túl mélyen belekeveredsz egy ilyen ismerettségbe. Saját tapasztalatból is mondom ezt.
Szerintem a legfontosabb az, hogy figyeljünk a jelekre. Ha túl szép, túl ideális, túl elérhetetlen, az néha lehet csak egyszerű álca. Ha érzed hogy önző, csak magára gondol (a tetteket kell figyelni, nem pedig a szavakat), ha nem kellően empatikus feléd de magát nagyon is komolyan veszi, nem tiszteli az idődet, lebegtet és játszmázik, tipikusan húzd meg erezd meg játékokkal, akkor az mind vehető kisebbfajta red flagnek is. Viszont ami különösképp problémás, az pl a gaslighting, és ez valóban veszélyes. Amikor megpróbál veled olyan dolgokat elhitetni, amiről tudod és érzed hogy nem igaz, de mégis olyan elemi erővel próbálja a saját igazát ráderőszakolni (akár manipulatív eszközöt vagy erőszakot bevetve), hogy elkezded megkérdőjelezni a saját valóságodat is. Ez az egyik legnagyobb jel, amit nem szabad alábecsülni. Az is nagyon beszédes jel, amikor soha semmiért nem vállal felelősséget, ez hatalmas red flag kellene legyen mindenki számára. Ilyen emberrel nem szabad összejönni, mert értelemszerűen te leszel a hibás mindenért, és teljesen leépíti az önbizalmadat. Ráadásul így garantáltan sose lesz kompromisszumos megoldás se semmire, maximum ha te alkalmazkodsz. De azt meg nem lehet mindig, és nem is szabad, mert tönkretesz. És persze a leendő érzelmi bántalmazásnak is megvannak az előjelei, hiába mézes mázos eleinte sőt kifejezetten nagyon kedves, vagy szelid. Igazából elég egyszer megégni, de nagyon. És onnantól az ember képes lehet zsigerileg felismerni azt a fajta feszültséget és kognitív disszonanciát, amit ez a fajta viselkedés a háttérből érzékelhetően generál, az egyébként tényeg nagyon szép, már már tökéletes ismerkedés hátterében.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!