Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ítélkezésen kívül mit tudsz írni, aki menthetetlenül elrontott mindent?
Szeretem az olyan válaszokat, hogy nem ítélkezést kért az illető, hanem tanácsot.
De van az a szituáció, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy nincs megoldás, nem lehet mindent visszacsinálni, mintha meg se történt volna.
Pl. egy meggondolatlan gyerekvállalásra milyen tanács a megoldás? Tegye ki a kocsiból az erdő szélén? Érted...
Ott a kész probléma, adott helyzetből kell kihozni, amit lehet, de van olyan élethelyzet, ahol nem lesz happy end.
Ilyenkor milyen tanácsot kell adni?
Melyik jobb? A buksi simi, hogy nem a te hibád, mindenkivel megesik. Vagy rávilágítani, hogy ez jobb nem lesz, törődjön bele.
Pillanatnyilag biztos a buksi simi esik jobban, de hosszú távon nem tanul semmit, hisz be se látja, hogy ő miben hibás.
Az ilyen "ne ítélkezz" és "nincs jogod ítélkezni" szöveget még soha nem hallottam értelmes embertől. Általában álomvilágban élő, közhelyeket durrogtató egyének nyomják, mert úgy érzik, hogy igen, ezzel megmentették a világot.
Számomra elkeserítő, hogy felnőtt embereket még szembesíteni sem lehet a döntéseik súlyával, amikor láthatóan fel sem fogják a helyzetük, mert akkor te leszel a rossz.
"Pillanatnyilag biztos a buksi simi esik jobban, de hosszú távon nem tanul semmit, hisz be se látja, hogy ő miben hibás."
Ezzel nagyon egyetértek. Van egy nyers és egyenes stílusom, amit nagyon kevés ember visel el és szeret. Rendszeresen belém álltak az ilyen válaszaimért az oldalon. A valóságban is sokan, aztán csendben maradtak, amikor belátták, hogy igazam van. A buksisimi helyetti szembesítéssel szedtem már ki több embert is bántalmazó kapcsolatból.
Szarul esik hallani, hogy ez van haver, így jártál, most már edd meg, amit főztél.
Oké, hogy szar döntést hozott, akkor bele kell állni és a szitutól függően kihozni belőle a legjobbat. Az a másik, amin halálra tudnak sértődni, hogy felhívják a figyelmét a felelősségvállalásra, mindent ítélkezésnek képzelnek.
Pedig ez a nyers igazság.
Például becsúszik egy gyerek egy egyéjszakásból. Vetesd el vagy tartsd meg. Ennyire egyszerű, de állj bele a döntésbe és ne nyavalyogj. Az embereknek ez nem megy, mert könnyebb az önsajnálat.
Igazából többször volt olyan, hogy valaki írta, hogy egy éjszakasból, fiatalon terhes lett de meg akarja tartani mit tegyen...
Én is fiatalon szültem, egyedül neveltem, és sokszor amikor totál kilatástalan körülményeket írnak azt szoktam tanácsolni, hogy vetesse el mert borzalmasan nehéz és borzalmasan leredukálja az élete lehetőségeit sok szempontból. Valamint, hogy a gyerek is milyen körülmenyek között nő fel. Csonka család, csóróság, sokkal kevesebb perspektíva az életben. Ilyenkor mindíg én vagyok a hülye, pedig én ezeket megéltem és a gyerekem is.
Ilyenkor azt várják, hogy persze szüld csak meg 17 évesen minden meseszép lesz...és ha nem ezt hallják akkor támadnak. Sok esetben fölősleges még a reakció is. Igazából ha önnön tapasztalatból adok választ mindig azért teszem, mert tudom, hogy én olyan ember vagyok, hogy ha rossz helyzetbe kerülnék és valaki adna egy tapasztalati tanácsot átgondolnám és örülnék neki. De nem vagyunk egyformák, van aki csak a maszkírozott hazugságot képes befogadni.
Mivel mindenkinek más az értékrendje, mindenki mást tart helyesnek vagy elfogadhatónak, ezért az ilyen kérdéseknél mindenki a saját értékrendje alapján fog válaszolni. Aki erőszakosan elítéli az abortuszt és minden ilyesmit, az azt fogja mondani, hogy mindenképpen tartsa meg és nevelje fel a gyereket. Aki csak simán nem tartja helyesnek az abortuszt, az azt mondja, hogy szülje meg és adja örökbe. Akinek, nem okozna lelkiismeretfurdalást az abortusz, az azt fogja mondani, hogy vetesse el. Aki már volt hasonló szituációban, az leírja, hogy hogyan és miért úgy döntött. Szerintem ezek mind hasznos válaszok, mert mindegyik egy alternatívát nyújt a kérdezőnek, amiből az ő saját helyzete és értékrendje alapján ki tudja választani azt, ami számára a legmegfelelőbb.
Más kérdés, hogy az ilyen kérdéseknél többségében nem ilyen válaszok szoktak jönni, hanem olyanok, hogy "mé' nem védekeztél", "aki ilyen hülye, az meg is érdemli", "mé' nem használtatok gumit" stb. Ezek nem segítenek semmilyen módon a kérdezőnek, mert valószínűleg így is eléggé kétségbe van esve a helyzete miatt és nem fog visszarepülni a múltba és húzni egy gumit a pasija farkára, csak a saját okosságukat, ügyességüket, erkölcsi fölényüket hangoztatják ezek a válaszolók ("érdekes, én mindig gumit használok és még egyszer sem szakadt el"), a kérdezőt ezzel csak megalázva és leugatva. Olyan, mintha véletlenül levágnád a karod egy láncfűrésszel favágás közben és a sürgősségin az orvos benyögné neked, hogy "hát, lehet, hogy nem kellett volna fát vágni" vagy "érdekes, a nagybátyám már 40 éve favágó és még megvan mind a két karja" ahelyett, hogy elmondaná, hogy mit tehet annak érdekében, hogy a karod visszakerüljön a helyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!