Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az én hozzáállásom a helyesebb, vagy a párom helyesen tett és én csak rossz vagyok?
Megpróbálom röviden:
Jópár éve együtt vagyunk a párommal. Én egyetemen vagyok és napi 4 órát dolgozom, igy nem valami sok megtakaritásom van.
A párom már dolgozik, de idáig ő sem tudott sokat félre tenni, saját autót tudott venni, de még a szüleivel él. Nemrég talált egy olyan munkahelyet, ahol picivel az átlag felett keres, de hát az sem valami sok.
A lényeg, hogy én már azon vagyok, hogy minél többet tudjak spórolni a jövőre nézve, hogy legyen végre megalapozva valami és legalább fedél a fejünk fölött, hogy ne szülőkkel lakjunk. Persze ezt még nehezen valósitom meg, amig nem végzek a sulival.
Azt gondoltam, hogy 26 évesen ő is ezen a véleményen van, ám történt valami ami engem nagyon zavar. Ugye még a szüleivel él, ám nagyon sokszor itt alszik nálam. Volt már ,hogy a szüleinek adott egy olyan dolgot,amit már lecserélt, mintsem eladja, vagy tesóját segitette ki, ez mind szép gesztus. De ezek felett nemrég vett a szüleinek egy mosógépet, mert az övék befuccsolt. A párom számlájára vették részletre, de úgy volt, hogy szülők veszik, ám ő mondta, hogy ő akarja kifizetni.
Azt mondja, hogy igy részletre nem nagy dolog. Viszont az értéke ugyanott van.
Engem ez abban zavar, hogy még semmilyen megtakaritása nincsen és a szüleire költ, akik mindketten dolgoznak.
Szerintem normálisabb lenne először saját magunknak alapozni dolgokat és ha minden rendbe van akkor utána persze lehet segiteni a szülőket. De itt vagyunk huszonévesen és semmi sehol.
Bár lehet én gondolom túl. Nem voltam hasonló helyzetben, első komoly kapcsolatom és nem tudom, hogy jogosan zavar-e ez? Mit gondoltok?21L
Helyes a hozzáállása. Egyenlőre a szüleivel él, ott használja a dolgokat, jelen esetben a mosógépet is (lehet nem ténylegesen, de az ő ruhái is abban tisztulnak). Nem a szüleinek segít be, hanem ezek közös szükségletek, és ezt most ő fedezte. Felteszem a többi háztartási eszközt a szülei vásárolták, szóval ennyit igazán megtehetett már ő is.
Viszont jó ötlet az egyik válaszoló felvetése a közös megtakarításról, wgy ilyesmit megbeszélhetnétek.
Egy mosógép nem nagy összeg hagyjuk már. Ha már csak egy picivel az átlag felett keres, akkor nem kell fél hónapot dolgoznia ahhoz, hogy összeszedje egy normális mosógép árát. Ha meg részletre teszi... mondjuk én elvből sem mennék bele részletbe vagy hitelbe, de jelentéktelen összegről van szó szerintem. Pár ezer ft, más hülyeségekre is elmegy egy hónapban, ez meg azért nem hülyeség. Gondolom az ő cuccait is abban mossa, vagy mossák neki.
A megtakarítás kérdése mondjuk egy más dolog. Ott azért jó lenne egy tervet összedobnia. Meg kéne nézni, hogy milyen terve/terveitek és milyen célja/céljaitok vannak, mikorra szeretnétek elérni, és meglátjátok mikor mennyit kell hozzá félretenni. Ez egy járható út. De az nem, hogy csak tőle várod, és akár minden vásárlással elszámoltatod. Persze sok kis jelentéktelen összeg egy jelentős összeget alkot, de akkor soha ne menjetek be kajálni valahova, ne egyetek fagyit, ne menjetek el moziba? Az életet élni kell. Ha csak a pénzt kuporgatjuk, hogy majd legyen valamink, lehet akkor sem lesz. Sok minden pillanatok alatt elúszhat.
Ha 21 évves vagy., egyetemre jársz, még biztos nem most lesz,hogy közös életet terveztek.
Én a helyedben addig nem mondanám Neki azt,hogy éljem, spóroljon, támogassa-e a szüleit vagy sem. Ha közeledtek ahhoz,hogy összeköltöznétek, vélhetőleg Ő is másképp" fog gondolkodni- Még az is lehet,hogy nem lesz közös jövőtök, bár ne legyünk pesszimistták.
Azért halkan megjegyzem,hogy a szülők, akik mindketten dolgoznak vajon miért nem tudnak egy mosógépet megvenni? Már nem annyira fiatalok,hogy máról holnapra éljenek. De persze nem török pálcát a fejük fölött.
Otthon lakik, te meg tanulsz.
Mégis mi jogon szólsz bele, mire költi a PÉNZÉT? Ja, hogy nem rád?! Bocsánat, nyilván beszáll a rezsibe, stb., meg míg otthon él, ALAP, hogy segíti a szüleit, igen, egy mosógéppel is.
Köszönöm a válaszaitokat!
Kissé rosszul esik, hogy ennyire támadtok, de vélhetően megérdemlem.
Sajnos én sehogysem tudom még megengedni magamnak, hogy minden hónapban fix összeget tegyek félre a közösbe, örülök, ha az itthoni számlákat ki tudom fizetni és az iskolám.
Igen, ő is szokott a szüleinek adni a rezsibe. Viszont az kimaradt ebből a rövid összefoglalóból, hogy már szinte olyan, mintha együtt laknánk.
Még nem hivatalosan, mert nem hozta át minden cuccát, illetve néha itthon van anyukám, de szinte mindig itt vagyunk, munka után ide jön, itt eszünk, innen megy tovább stb. Olyankor megy fel az ő lakásukba mikor én nem vagyok itthon. Az itthoni rezsit meg én és anyukám fizetjük, kaját is mi veszünk, persze ha hiányzik valami hoz a párom. Viszont egyszersem szerettem volna lekérni tőle az ő részét, hiába szinte mindketten itt lakunk, mert szivesen fogadom. Talán ez is az oka annak, hogy rosszul esik ez a dolog...hogy nem arra gondol inkább a jövőre és nem tesz félre, hanem ezekre ad ki pénzt és élvezeti dolgokra.
Nyilván én sem tudok többet felmutatni még, de majd szeretnék és ezért tanulok most, ám bizom benne, hogy 26 éves koromra már lesz egy kis alapom és ő már 6 éve dolgozik. Csak azért gondolkodom ezeken, mert mindketten közös jövőt tervezünk...
Pontosan ezeket a dolgokat kell megbeszélni.
Nem az a baj, hogy kisegíti a szüleit (ki tudja mennyi hitelt nyögnek mert bedőlt a devizájuk, vagy betegek, stb), hanem hogy természetesnek veszi hogy mindig ti veszitek pl. a kaját és fizetitek a rezsit.
Egy komoly kapcsolatban bizony le kell ülni és ezt megbeszélni. Ez is a jövőtervezés része. Sőt, ez a jövőtervezés maga.
Kezdetnek vesd fel neki a problémád, legyen pár alternatívád (pl. heti 1-2x ő vásároljon be, adjon havi x összeget a rezsire + kajára...), de hagyd, hogy ő mit lép erre, és aztán próbáljátok közelíteni az álláspontokat.
Szerintem meg kéne beszélni, hogy ténylegesen költözzön oda hozzád. Mert ez így tényleg elég gáz, hohy oda ad bele a rezsibe, ahol gyakorlatilag alig van, oda meg nem vagy csak nagyon keveset ahol "fogyaszt". Elhiszem, hogy ez hosszabb távon már zavaró, és jogos is. Pláne, hogy anyukád fizeti a rezsi egy részét, aki szinte nem is használja, meg te, aki nég tanul és csak részmunkaidős állása van. Ő meg rendes keresettel rendelkezik, folyton ott dekkol és semmi...Ez valóban nem fer.
Beszélj vele erről mindenképp. Vagy azt kellene, hogy akkor haza kevesebbet ad, és akkor nálatok is hozzájárul, vagy le kéne szakadni a szüleiről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!