Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Valóban szakítanom kéne?

Figyelt kérdés
20L vagyok a barátom 26. 3 éve ismerem, kb 2 éve vagyunk együtt. Mondhatni rengeteg mindenen átmentünk, például ott volt az, mikor meghalt az apja (az apja nevelte az anyja kiskorában meghalt), akkor nagyon összetört, ami természetes, én mellette voltam, de neki kellett egy kis szünet a világából és egy hónapra lelépett. Megértettem, elfogadtam, nehéz volt, de én is ezt tettem volna. Egyszer már szakítottunk, kicsit több mint fél éve. Nem azért, mert nem jöttünk ki jól vagy ilyesmi, csak az öccse külföldön él és elég nagy szarba került, neki ki kellett mennie hozzá egy hosszabb időre, én nem tudtam menni és akkor megbeszéltük, hogy ahelyett, hogy egymást kínoznánk a távolsággal, fejezzük be. De másfél hónap után visszajött, és folytattuk. Aztán most 3 hete az egyik legjobb barátja meghalt. Baleset volt, ő pedig nem nagyon tudta elfogadni. Megváltozott, kifordult magából. Időközben az öccse is haza tudott jönni. 3-an élünk egy lakásban (fantáziadúsaknak: külön szobában:)) és az öccse mondta, hogy talán el kéne mennem egy időre még mielőtt rossz dolog történik. A barátom agresszív lett, folyton ideges, van, hogy csak úgy elmegy otthonról kocsikázni... Én megértem, hogy nehéz neki, én is elvesztettem mindkét szülőmet, nem egy barátomat és nekem sem volt könnyű, sőt még most is sokszor kiborulok pedig már nem most történtek. Minden nap többször elmondom neki, hogy mellette állok, vele vagyok és segítek neki és ez tényleg így van. Nagyon szeretem. De nem tudok segíteni ha nem hagyja. Nem akarom, hogy ostobaságot csináljon. Az öccse szerint el kéne kicsit tűnnöm míg lenyugszik. Én nem akarom itt hagyni, de sajnos semmilyen megoldást nem látok. Mit mondtok?
2013. okt. 28. 07:35
 1/6 anonim ***** válasza:

Tanácsadás szakaszai:

1. A beszélgetés megszervezése, elkezdése

- igényt észre venni

- lehetőség: megfelelő időben megteremteni a környezetet

- légkör: igényt személyessé tenni

2. A partner bátorítása, hogy beszéljen

- ne kritizáljunk!

- nyugtassuk meg, éreztetni, hogy meg akarjuk érteni őket

- nyílt, őszinte kérdések! nem eldöntendő kérdések (mit gondol róla, mit érez …)

- saját sebezhetőségünk megmutatása

- visszajelzés, összefoglalás (bólintás, ühüm, ha jól értem, azt mondja: …)

- másik felfogóképességének ellenőrzése

- időben elhallgatni

3. Segítségadás a dolgok átgondolásában és megértésében

- ismerje be saját nehézségeit = Tekintély Csapdájának Elkerülése

- ne nyilatkoztassuk ki saját nézeteinket

- tényekre és a választási lehetőségekre alapozzon (Ne ítélkezzen! Kérdezzen rá! Javítson ki tények szerinti tévedéseket!)

mondja: ne mondja:

+van egy másik lehetőség is – van egy ötletem

+ hogy érintené? – biztos nem örülne

+ milyen fontos ez magának? – biztos jó tenne

+ ez egyfajta lehetőség? – azt tanácsolom…)

(ne adjunk tanácsokat, saját tapasztalataink alapján)

4. Rábízni a megoldás megtalálását

- ne kényszerítsünk rá semmit

- fogadjuk el döntéseit

- egyezzünk meg egy akciótervben, és egy újabb beszélgetési időpontban.

2013. okt. 28. 07:40
 2/6 anonim ***** válasza:

ha nem tudsz elmenni akkor maradj a háttérben

legyél láthatatlan, ne nyaggasd, ne mondogass neki olyant h minden rendben lesz, meg egyebek -- ezt majd ö érzi hiába mondod neki

de a hátteret biztosítsd neki, de legyél ott ha esetleg kellene valaki akit át akar ölelni

szal legyen tiszta ruha, étel, rend, tisztaság,

azért ennyi idő alatt ez nagyon sok .... nem csodálom h kiakadt

szal most hagyd

2013. okt. 28. 07:44
 3/6 anonim ***** válasza:

A legjobb lenne, ha ezt az eltűnés dolgot vele beszélnéd meg. Ha nem akara végighallgatni, akkor nincs mit tenni, le kell lépni megbeszélés nélkül... Ha végighallgat, akkor megbeszélhetitek a dolgot nyugodtan, és közösen dönthettek.

Ne félj, jobban lesz, de ilyen egyik halál után másik, nagyon dúrva.

2013. okt. 28. 07:45
 4/6 anonim ***** válasza:
fogja magát és lelép? hát én nem tudom hogy viselném anélkül, hogy arra gondolnék, hogy megcsal..
2013. okt. 28. 07:55
 5/6 A kérdező kommentje:

Abban biztos vagyok, hogy nem csal meg.

Megpróbálom vele megbeszélni ezt a eltűnés dolgot, csak nehogy úgy süljön el, hogy itt akarom hagyni, mikor ennyi gond van.

2013. okt. 28. 08:03
 6/6 anonim ***** válasza:

kérdezd meg h neki ezzel tudsz e segíteni, vagy inkább azt szeretné h ott legyél?

hangsúlyozd ki h bármikor hívna is, te mész, vagy ö bármikor jöhet ha szeretne

2013. okt. 28. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!