Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti hogyan fogjátok föl a megcsalás tényét?
Nem bocsájtanám meg.
Ha a kapcsolatba befér a harmadik, ott már nem lehet csak testi, és egyszeri alkalomról beszélni. A párom valahogy eljutott odáig fejben, hogy engedjen a kísértésnek.
Ez az én szememben főbenjáró bűn. Ha baja van a kapcsoltunkkal beszéljünk róla, ne egy másik nő karjaiban siránkozzon, milyen szar neki.
Ha van párod és szereted, miért lépsz félre? S ha félrelépsz, de nincs abban semmi érzelem, nem jelentett semmit az az eset, és továbbra is a pároddal akarsz lenni, akkor mind mondasz? Hogy de nem csaltad meg, mert nem érzel semmit?
És ha nagyon szereted a párod, de ő lép félre szintén érzelmek nélkül, csak a szex miatt vagy mit tudom én, mi miatt? Ő azt mondja, nem csalt meg, mert nem jelent neki semmit az a másik. Te minek fogod fel, megbocsátasz neki? Megcsalt vagy nem?
Ha én szívvel lélekkel testtel szeretek valakit, nem tudom elviselni, hogy rajta kívül bárki is hozzámérjen, nemhogy még testi kontaktust teremtsek mással. És igen, megcsalás számomra egy csók is.
Én nem tudnám megbocsájtani, mert ha megcsalna a párom, az azt jelenti, hogy már nem tisztel. Anélkül pedig nem működik a kapcsolat.
Az oka innentől mindegy is, hogy csak testi vágy volt vagy több. Én még azt is elhinném, hogy attól még szeret, csak elkapta a hév, de hiába, ha már nem tisztel engem.
Komolyan mondom, hogy egyetlen percig se gondolkoznék, hogy együtt maradjak vele vagy ne. De egy csóknál is ugyanez már.
Az ágyig meg azért hosszú az út... nem történik meg hipp hopp, azért ott ezer féle ponton leállhatna.
21L
Először is: mit jelent az a szó, hogy megcsalás? Benne van a csalás, vagyis véteni a szabályok ellen, mégpedig a megcsalás esetén speciálisan az érzelmi szabályok ellen. Ezeket a szabályokat ki hozza egy párkapcsolatban? Nyilvánvalóan a benne részt vevő felek. Nyilván van egy általánosabban elfogadott értékrend, de ezt nem szentírásként, csak tanácsként kellene felfogni.
Ennek megfelelően a normától eltérni nyilván szabad, amennyiben az mindkét félnek megfelelő, és így csakis a saját normákhoz kell igazodni. Ezeket a normákat azonban le kell fektetni feketén-fehéren, azaz tudatni kell a partnerrel, hogy mit tudunk tolerálni és mit nem. Ha a partner a norma és a toleranciaszint ismeretében szegi meg ezeket a szabályokat, akkor az megcsalás, bármi is legyen az.
Mivel ezek a normák és szintek mindenkinél mást jelentenek, így sok vitát szül ez a kérdés. Sok embernél már az is felér a megcsalással, ha a párja egy másik, ellenkező nemű emberrel találkozik kettesben. Ez elég bizarrul hangzik az emberek többségének, mivel az átlagos tűréshatár ennek felette található, CSAKHOGY: ha az illető pontosan tudja, hogy a párja érzelmileg nem tolerálná ezt a dolgot, és titokban mégis megteszi, akkor a saját érzelmi inerciarendszerükben igenis megcsalja a párját. Ezután pattoghat azon, hogy ez nem megcsalás ezért és ezért, de a rendszert korábban hivatalosan elfogadta, így viszont már igenis vétséget követett el.
Ezzel szemben vannak olyan párok, ahol az érzelmi kötődés számít csak, és olyannyira nem akarják kizárólagosan birtokolni egymást, hogy a másokkal történő szexuális kalandozás is belefér. Erre már az emberek többsége azonnal kiborul, mondván nem is szeretik egymást, meg az egy erőltetett döglődő kapcsolat, de szerintem nem az. Ha belegondolok, nagyon is erős kötelékre utal az, amit a szexuális kizárólagosság hiánya sem old fel. Ezt az bizonyítja legjobban, hogy ha a partnerük, teszem azt, beleszeret másba, attól éppúgy össze tudnak törni, mint bármilyen csalódott, megcsalt ember. Ebben a felfogásban az lelki eltévelyedés jelenti a megcsalást, nem más.
Arra akarok kilyukadni, hogy egzakt módon meghatározni a félrelépést nem igazán lehet, mert még abban sincs általános vélemény, hogy az érzelmi, vagy fizikai megcsalás e a nagyobb vétség. Az érzelmi megcsalást azért nehéz feldolgozni, mert akkor lelkileg kanyarodik tiltott vizekre az ember párja, márpedig egy párkapcsolatban a lelki kötelék a fontos, így pontosan az összetartó kapocs szenved csorbát. Csakhogy a fizikai félrelépés egy döntés, míg a plátói módon történő érzelmi megcsalás egy önkéntelen állapot (persze amennyiben az illető nem találkozgat folyton a kiszemeltjével, táplálva a mérgező érzelmeket). Ennek megfelelően a fizikailag félrelépő ember saját döntéséből veszi semmibe a párját és a szabályokat, majd utólag meg magyarázza, hogy nem jelentett semmit. Hát dehogynem: a bizalom halálát!
Az általad említett irományokban pedig az a gond, hogy azok az emberek, akiknek nem kényelmes a párjuk szabályrendszere, felhatalmazást éreznek annak megszegésére, mikor valami ilyesmit hallanak, olvasnak. Az ilyen irományok puszta vélemények, amit úgy fogalmaznak meg, mintha általános igazság lenne, a bizonytalan emberek meg megerősítést kapnak. Eleve milyen elcseszett kiskapu már, hogy az egyszeri megcsalás különb?! Miért lenne? Ezt vagy meg lehet bocsátani, vagy nem, itt nincsen egyszeri telefonos segítség, mint a vetélkedőkben. Millió ilyen elb*szott kiskapu van, de a kiskapu mindig csak maszlag, semmi más! Ha teszem azt, fél évre külön kell lenni egymástól, de én megígérem, hogy hűséges leszek, akkor sem lesz a megcsalás más attól, hogy fél évet kellett volna szex nélkül kibírni. Lehetett volna azt mondani már az elején, hogy nem szabunk egymásnak szabályokat erre a fél évre, de a hűség ígérete mellett nincs semmilyen körülmény, amit említeni érdemes.
Hogy vége lenne egy lelki eltévelyedésnél egy kapcsolatnak? Egyáltalán nem biztos. Nem mindegy a miért, a hogyan, a mennyire és még jó néhány egyéb dolog sem. Az én párkapcsolatom éppen egy ilyen lelki megtévelyedés után állt helyre, na bumm. Egy cimborámat a barátnője fizikailag csalta meg, meg tudták oldani, fel tudták dolgozni, most jegyesek. Nincs recept, nincs állandó igazság, csak vélemények és szempontok, amiket érdemes ugyan figyelembe venni, de mindenkinek a saját útján kell taposnia előre, és nem másoktól kérni az útvonaltervet! Ezt érdemes volna megérteni végre...
Lany vagyok, masfel eve egyutt vagyok a baratommal, es ha megtudnam hogy mas csajjal lefekudt, vagy csokolozott, vagy taperolta, azonnal kidobnam. Ez elotte is tiszta, nalam ezek a szabalyok, lehet hogy nem vagyok elnezo, de ha nem tetszik, nem kell velem lenni. Amugy en soha nem csalnam meg, meg ha nem is szeretnem, akkor sem. Persze ugyanezeket o is elvarja, de ezert kapcsolat egy kapcsolat.
18L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!