Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tegyek, ha a barátom lop?
Kiderült a barátomról (15 éves) hogy már lopott el régebben vagy 10ezer forintot egyik osztálytársától, és már vagy 4 mobilt is, és eladta őket. Tény és való, télen majd meg fagy, annyira nem ad neki anyukája ruhát. Meg télleg elég szegényes...
De hogy lop... Úristen, hát kiakadtam! És kitalálta, hogy most is ilyenre készül, mert "éhen fog halni" hogy sosincs otthon kaja, és enni sem kap.
Szerintetek mivel beszéljem le róla? Mert hogy valaki lopjon... Hát még csak meg se fordult a fejemben, pont róla, totál kiábrándított!

Szerintem itt nem azzal kezdődik a probléma, hogy lop... Nagyon nem szép dolog az tény, de sajnos egy 15 éves fiú végül is mit tud csinálni, ha nem kap enni?
Inkább segíts neki, adj neki te enni.

Azt azért te sem hiszed el, hogy a lopott pénz kajára meg ruhára költi?
Jóvicc!

Én vallom, hogy igaz a mondás: kutyából nem lesz szalonna.
De ne ítéljük el előre a barátodat. Lehet, hogy tényleg nincs mit egyen és rendszeresen éhezik? Persze ez sem lenne mentség, de aki éhezett már életében az tudja, hogy az éhség milyen nagy úr.
Ha tényleg szereted a barátodat és kíváncsi vagy rá, hogy alapjában milyen ember, akkor tedd próbára. Ha Te esetleg megengedheted magadnak, akkor minden reggel vigyél neki egy szendvicset, akkor tedd meg. Hogy ne legyen számára kellemetlen, vigyél kettőt és egyétek meg együtt. Így legalább a reggel jól kezdődik. Ha menzás vagy, akkor felezd el vele az ebédedet (nem baj ha neked nem lesz elég, otthon még tudsz enni).
A lényeg, hogy ne sértsd meg, csak állítsd be úgy a dolgot, mintha neked bőven elég volna a fele adag is. A szegény emberek sokszor szégyellik, hogy szegények és nem szeretnek elfogadni "könyöradományt". Ezért mondom, hogy csak óvatosan.
Így ha nem is túl sokat, de biztosan tudsz segíteni neki. És ha tényleg jó ember, csak a szükség vitte volna rá a lopásra, akkor eszébe sem fog jutni.
Persze az is lehet, hogy rosszul sül el a dolog, és a barátodat eleve félre ismerted.
ha nem teszel semmit, akkor soha nem fogod megtudni mi az igazság.
Egy próbát azonban megér, és talán Neked is jó érzés lenne tudni, hogy segítettél valakin.
Ennyit megérne egy barátság.

Kajára meg ruhára nincs pénz,de netre meg gépre van?
értékrend FAIL. Ahogy a barátodnál is,gondolom.
Lopni pedig bűn. Önkormányzatnál lehet segélyeket kérni, van ingyenkonyha, ahol kaját kapsz, asszem vannak helyek, ahol ruhákat,...
"én a helyedben otthagynám a kis tolvajt"
milyen ember vagy te? gondolom te 15 évesen éheztél meg fáztál volna, akkor mentél volna suli után 6 órákat pakolgatni a ládákat.. nekem soha nem voltak gondjaim, de simán el tudom képzelni, hogy ilyen korban még nem tudja erkölcsileg felmérni a helyzetet a !gyerek!.. mert most nem egy felnőttről beszélünk.. a szülőket kéne szidni inkább, ha már annyira szeretnél valakit
amúgy meg nem biztos, hogy az éhség miatt lop, lehet, hogy tök másra költi és csak ezzel az éhezős dumával menti magát.. ha meg nem, akkor segíts neki ahogy tudsz, egyen nálatok mindennap aztán cső
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!