Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hol lehetne agnosztikus lányokkal ismerkedni?
"Születésekor mindenki ateista, hisz még értelmezni sem tudja az Isten fogalmát..."
Értelmezés nélkül is tudunk sok dolgot használni, kezelni, saját magunk számára forgatni... (levegőt is veszünk, mégsem tudunk sokat sem a biológiáról, sem a levegőről... még csak nem is látjuk!)
Attól, hogy az Isten fogalma nem definiált a gyermekkorban, attól még az alapja a HIT-nek ott van minden egyes gyermeki megnyilvánulásunkban. Minden új dolgot hittel teszünk meg, mert az első almát amit megeszünk sem tudjuk, hogy halálos, ehető, finom, vagy mifene, de mégis hittel állunk hozzá, és cselekszünk. Tehát a "valamiben való" hit minden ember alapvető fejlődési tényezője, attól függetlenül, hogy ezt nem tulajdonítjuk Istennek. A hitünk lassan átformálódik tudássá, és kb innentől lehet valaki szerintem ateista... amikor csak olyan dolgokat tesz, amit előre kiszámíható, tehát a tudásbázisára épül, és a hitnek semmi köze nincs már a cselekedeteihez. Az ember szerintem 100%osan hívőnek születik, majd valahogy (ez nagyon csak egy tipp, még nem gondolkodtam komolyan el, hogy mikor) kamaszkora körül kezd tudatossá válni, és itt dől el, hogy hitből, vagy tudásból fog a továbbiakban INKÁBB cselekedni. (magyarul: ateista, vagy "felfedező" (hívő) lesz...)
Szerintem! :)
Sajnos nincs annyi hely, hogy érdemlegesen véleményezem a mondanivalód, de számos ponton döcög az állításaid sora. Természetesen nem szerettelek volna megbántani ezzel a mondatommal, de így gondolom.
Tisztelettel: Egy vad idegen. :D
Rendben, akkor hagyjuk ezt annyiban, de örülök, hogy legalább elolvastad az agymenéseimet és időt szakítottál, hogy válaszolj. Természetesen a teljes egyetértés, akár csak 2 ember között is csak utópia.
Agnosztikus lányokkal szerintem bárhol lehet ismerkedni. Nehéz dolga az embernek a vallásos lányokkal van. Nem tagadom, én ennek csak örülök, elnézést, ha ezzel valakit megbántok:)
Kedves 13:36!
Egyetértek veled abban, hogy a vita nem 50%-ról indul, hanem 0-ról, de hogy egzaktul 0 lenne, nem hinném, ugyanis az istenhívőknek is vannak erős érveik Isten létezése mellett. Ilyen pl. a sejtek bonyolultsága, vagy Izráel 1948-as megalakulása, amit a Biblia 2000 évvel azelőtt megjósolt, stb. Itt nem arról van szó, hogy ezek az állítások feltétlenül igazak, hanem arról, hogy jogos érvek, és nincsenek a mai napig sem kellőképpen megvizsgálva, tehát Isten létezésének valószínűsége közel sem lehet 0, hacsak ismered minden kényes kérdésre a választ, vagy éppen nem akarsz tudomást venni róluk. Utóbbi esetben pedig semmiben nem különbözöl a vallásos emberek hozzáállásától.
Másfelől pedig én pl. mondhatni 100%-ra veszem, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket az ember még nem fedezett fel. Tudom bizonyítani? Nem, de a történelem erre tanít minket. Tehát teljesen mást jelent az, hogy valamiről meg vagyunk bizonyosodva, hogy nem létezik, ezért 0 a hitünk annak irányába, és megint mást jelent, hogy valamiről nincs információnk, ezért nem foglalkozunk vele, de attól az még lehet, hogy ott van. Tehát attól, hogy esetleg semmilyen szilárd bizonyítékot nem tudnak mondani Isten létezése mellett, nem 0 az esélye annak, hogy létezik, így ha racionális vagy, a hited sem lehet 0.
Az agnoszticizmus nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vesz tudomást a kérdésről, éppen ezért lehet éppen racionális kifejeződése is Isten elfogadásának. Én pl. nagyon sokszor úgy érzem, hogy minden megmagyarázható természeti síkon, ugyanakkor néha mint fényvillanások jelennek meg Istenre utaló jelek az életemben. Nagyon kényelmes lenne ezekkel leszámolni annak érdekében hogy megszilárdítsam az ateizmusomat, de akkor már pontosan ugyanolyan vallásos lennék, mint akik hisznek. Éppen ezért erről a pár eseményről úgy nyilatkozok, hogy lehetséges h Isten bizonyítékai, lehet hogy nem, NYITOTT vagyok mindkét irányba. Az ateizmusban sem mindig van jelen a nyitottság, sőt azt tudom mondani, hogy a természetfelettit általában automatikusan elutasítja, de igazából szerintem nem tudják megfogalmazni, hogy miért.
"Az agnoszticizmus a vallás és ateizmus közötti háború Svájc-a, ha úgy tetszik."
Sokszor mégis az ateistákkal említik együtt az agnosztikusokat, lásd pl. az ateisták és agnosztikusok klubját. Szerintem az lehet ennek az oka, mert az agnosztikusok nagyon sokszor felteszik Istennel szemben ugyanazokat a kérdéseket, mint az ateisták, csak nem jutnak el automatikusan mindig arra a következtetésre, hogy Isten nem létezik.
"Születésekor mindenki ateista, hisz még értelmezni sem tudja az Isten fogalmát, koncepcióját a kiindulópont nem a vallás és nem is az agnoszticizmus, a hit 0%-ról emlkedik."
Ez elég érdekes állítás, valaki szerint a nagyon kicsi gyerekek, akik még éppen megtanultak beszélni, szoktak hinni Istenben. Gondolj csak az ősi civilizációkra, ahol még nem ismerték a természeti törvényeket. Nyilvánvalóan Isten létezésére gyanakodtak, tehát a JELEK ARRA UTALTAK, hogy van Isten, és ezt senki torkán nem kellett lenyomni. Ma már nyilvánvalóan más a helyzet.
Későbbi válaszodban (gondolom ugyanő vagy :)):
"Isten itt nem létezik, csak abban az esetben, ha elutasítod a biología és fiziológia tényeit és azt mondod, hogy a levegővétel és az alma mind Isten munkája."
A probléma az, hogy szerinted az evolúcióelmélet, meg az egyéb tudományos ismeretek automatikusan kizárják Isten létezését. Ezt egy olyan példához tudom hasonlítani, mint amikor egy ember pofon vág egy másikat, ami által lila folt keletkezik a megütött fél arcán. Mit mond erre a "hívő"? Azt, hogy azért lilult be, mert megütötte őt az embertársa a saját akaratából. Mit mond erre az "ateista"? Azért lilult be, mert erős ütközéses kölcsönhatás érte az arcát, amely az ereket kiszakította, így véraláfutás keletkezett. És a két fél úgy vitatkozik egymással, mintha szöges ellentétben volnának egymással. :)))
Egyébként megsúgom, hogy az evolúcióelméletet és ősrobbanást én magam sem tudom jelenleg összeegyeztetni a keresztyén Istennel, de azt teljesen más okokból. A lényeg, hogy attól, hogy nem tartjuk valószínűnek a keresztyén Isten létezését, valamilyen Isten még létezhet, aki mondjuk szereti háttérből irányítani a dolgokat. Erre megint egy nagyon erős hasonlatot tudok mondani:
A számítógépes program soha nem látja a programozóját vagy a program kezelőjét. A counter strike pályáiban mehetsz akármeddig, soha nem fogsz eljutni arra a helyre, ahol a programozó ül, mert egész egyszerűen az egy másik világ (vesd össze a mennyországgal). A kvantumfizika véletlenszerűségein alapuló világgal meg nagyon is összeegyeztethetőnek tartom Isten létezését, mert szerintem ami a kvantumok világában számunkra véletlenszerűnek tűnik (pontosabban nem determináltnak), talán pontosan azokon keresztül irányítja Isten a világot, s ezért történhet meg szó szerint bármi a világban, azaz elvileg nincs olyan esemény, amelyet tiltanának a fizika törvényei. Csak valószínűségekről beszélhetünk, de ki tudja, hogy a valószínűségek mögött valójában nem véletlen, hanem Isten akarata rejtőzik?
Sztem mindenképpen folytassuk ezt a beszélgetést, bár tudom, nem a megfelelő fórumban vagyunk, de hát ez van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!