Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Igaz hogy 50-100 éve még mindenkinek volt párja mert nem volt válogatós? Úgy értem a rondák a rondákkal a szépek a széppel jártak
Nem igaz. Akkor is voltak agglegények,és hajadonok akik sosem házasodtak,nősültek. Az sem igaz,hogy a ronda rondával a szép széppel házasodott,mert a szépség relatív volt akkor is.
Inkább azt mondanám,hogy 100 évvel ezelőtt a szülők házasították ki a gyerekeiket politikai,vagy vagyoni okokból. Ha akarta ha nem férjhez kellett menni vagy nősülnie kellett ha a szülők így döntöttek..
Olvass egy kis történelmet.
Egy apró szösszenet ezzel kapcsolatban:
Jártam egyszer egy erdélyi kis faluban, ahol áll egy kb 700 éves templom, amit meg is látogattunk. A pap egy fiatal fazon volt marha jó humorral; ő mesélte, hogy náluk van egy szokás, miszerint a misén a szertartás bizonyos részét a fiatal hajadon lányok végzik. A lányoknak életkor szerint kell sorba rendeződniük, így a legidősebb, még férjhez nem ment lány áll elöl. A pap úgy fogalmazott, így legalább megvan neki a motiváció férjhez menni, de most el lehet képzelni mekkora szégyen minden héten kiállni a falu elé, hogy "igen, én vagyok a legidősebb, aki nem kell senkinek", mögüled meg kelnek el a fiatalabb csajok.
Igen, a többségnek volt párja, de nem azért, mert nem volt válogatós, hanem mert társadalmilag kötelező volt. Nem is volt ennyi válás, mert az is oltári blamázs volt. Szépek a szépekkel? Kötve hiszem...
Nem igaz.
Akkoriban (50 éve még nem, de mondjuk 100 éve) is voltak ugyanúgy ágyról-ágyra járó pasik, és válogatós nők, éppúgy mint ma, max. nem ilyen mértékben, illetve sokkal jobban eltitkolták. Az ismerkedésnek sokkal kötöttebb szabályai voltak, kész jelzésrendszer volt érvényben, hogy a különböző (pozitív vagy negatív) szándékokat kifejezzék egymás felé. Ha valaki nagyobbat hibázott, és ki is derült, azt könnyen kiközösítette a társaság. Szóval egészen más világ volt.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!