Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Diákhitel felvétele helyett inkább a barátom akar nekem pénzt adni havonta! Ez normális?
Sziasztok!
21 éves egyetemista lány vagyok. Nagyon sokba kerül az egyetem (bérletek, fénymásolás, kaja, stb) és az órarendem miatt nem tudok elmenni dolgozni és mivel a szüleim sem nagyon tudnak anyagilag segíteni, úgy döntöttem hogy felveszem a diákhitelt, 10 hónapra (már csak egy évem van a suliból). Persze nem jókedvemből....
Mindezt a barátom nem engedi. Másfél éve vagyunk együtt. Hozzá tartozik az a dologhoz, h miután lediplomáztam, a közös életre gyűjtenénk....igen ám, de a barátom már 4 éve dolgozik, egész jól keres, de félrerakni nem tud. Nekem pedig diploma után rögtön gyűjtenem kell házra, kocsira pénzt. Amikor mondtam neki, hogy ez igazságtalan, ő már most miért nem tud félrerakni pénzt, mondta hogy ő félrerak, csak én azt nem látom...
Gondolom nem nézi jó szemmel, ha a közös életünket egy hitel visszafizetésével kezdeném, nem tudnánk úgy félretenni. Egyébként neki is kocsihitel van a nyakán, tehát nem értem miért aggódik.
A lényeg a lényeg: kijelentette hogy ő ad nekem pénzt havonta, semmiféleképpen ne vegyem fel a hitelt, meg amúgyis, mennyire van szükségem?
mit szóltok hozzá?
Szerintem is először nézz szét a diákmunkák között. Elég sok alkalmi munka van, meg hétvégi, meg részmunkaidős, csak akarni kell. Nem tudom hol jársz egyetemre, de a környéken biztosan van ilyen-olyan kisbolt, ruhabolt. Részmunkaidőben simán meg lehet keresni azt a havi 20-30 ezret (vagy még többet is), és akkor még az órákról sem kell hiányoznod. Ugyanezt teszem én is.
Én nem fogadnám el a barátomtól, de ez lehet, hogy csak az én hülyeségem. A pénz csúnya dolgokat tud művelni az emberi kapcsolatokkal, akaratlanul is függenél tőle, és nem tudhatod, ez milyen hatással lesz rátok. Ha kölcsönadsz valakinek, akkor bár a rendelkezésére bocsátottad azt az összeget, de akaratlanul is megnézed mire költi, nem szórja-e el. Pláne, hogy közben ő nem tud félretenni, ezért előfordulhat, hogy hatványozottan felügyelné azt az összeget, amit átadott neked.
Azt viszont meg kell jegyezni, hogy kedves gesztus tőle, és igaza van, hogy nem kellene hitellel kezdeni az életeteket, bár autóhitele már sajnos úgyis van. A diákhitel törlesztőrészlete pedig nem mérhető az autóhiteléhez, ráadásul van lehetőség előtörlesztésre mindenféle büntetőkamat nélkül.
Szerintem a legjobb megoldás mindenképpen az, ha elmész dolgozni. Hidd el, a legtöbb helyen tolerálják, hogy diák vagy.
Előző voltam.
Amúgy is honnan tudod, hogy a következő félévben milyen lesz az órarended?! Majd az augusztus végén, szeptember elején derül ki...
Vegre egy ertelmes kerdes, bar fogalmam sincs mit tennek.
Valoszinuleg ha az osszeg fel millio alatt van akkor enis adnek minthogy diakhitelez, afolott mar meggondolando. A szakitas a legrosszabbat hozza ki az emberbol. S par szazezret bukni sem kellemes de afolott...
Amugy egyetertek h nagyon nehez munkat talalni, aki azt mondja talalt diakmunkat az baromira szerencses. Anno nekem is az volt a szerencsem, hogy mar regota jartam be, s sok munkat elvallaltam, igy tudtak, h megbizhato vagyok. De egy uj embereknek eselyuk sincs.. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!