Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Társfüggő vagyok. Hogyan lehet ezen változtatni? 16L (Bővebben lent)
Szóval... Már hetek óta keresem a választ rá hogy miért ilyen ingatag a személyiségem, miért nemtudok változni, miért akarok mindenkinek megfelelni, és még sok más, egy életbe telik felsorolni...
Addig keresgéltem, amíg meg nem láttam valami szövegben a "társfüggő" szót gondoltam utánanézek...
Hát wikipédia megmég kb 15 oldalt adta magát, mindet végigolvastam, és a wikipédiás főleg, szinte 100%ban igaz rám.
Max 1-2 pont van amitől eltérő, pl mivel a kapcsolatom a barátommal nem romlott, így nemis lenne miért kilépni belőle.
Aki tudja mi a társfüggőség az ne olvasson tovább!
Aki nem tudja:
A társfüggő személy másoktól teszi függővé önértékelését, véleményét, hangulatát vagy tetteit, élete nehézségei miatt másokat okol, ahelyett, hogy felvállalná a felelősséget. Nem érzékeli a határt önmaga és mások között, könnyen befolyásolható, ugyanakkor akaratos és manipulatív, kapcsolataiból hiányzik a kölcsönös szabadság és az önállóság.
A társfüggő ember nem akarja felvállalni a teljes felelősséget véleményéért, érzéseiért, tetteiért, életéért, hanem inkább másoktól teszi függővé ezeket. (Ha ez nem sikerül – ha a másik fél nem partner a társfüggő játszmában – akkor is úgy viselkedik, mintha boldogulása tőle függne és sértettnek, csalódottnak, becsapottnak érzi magát, mert a másik fél nem úgy viselkedik, ahogyan szerinte kellene.)
A tünetekből amik vannak wikipédián, hátvégigolvastam és nemnagyon volt olyan, max egy pár ami nem igaz rám
( [link] )
Tud valaki segíteni ebből hogyan kell kilábalni? Terápia és hasonlókat nemigazán szeretnék elsősorban, nameg pénz, viszont szeretném legalább ezt az egy dolgot önmagam megoldani. :(
Szánalmas ez a 21ik század. Attól hogy gyenge az önértékelésed , vagy így neveltek vagy egy csúnya állat vagy és sokszor megaláztak a lényeg ,hogy ez inkább egyfajta szociális fóbia , de teljesen mind1 elárulom a terápián lényegtelen hogy hívják ott úgy is a lelki okait fogják feltárni - vagy nem és az szopóka nyalóka - amiből úgy is kiderül hogy önértékelési zavaraid vannak amik a családból erednek.
Mindig ez van hidd csak el.
Igen, én tudom mi bajom van, de nemakartam részletezni itt.
Csak hogy hogyan lehet leküzdeni ezt?
Én nem akarom manipulálni egyes veszekedések alkalmával a másikat, akaratos sem szeretnék lenni.
Most is azt csinálom amit nem kéne, másoktól várom a segítséget.
De egyedül nemvagyok képes rájönni hogy mit kéne tennem, vagy változtatni rajta :(
Eztis tudom :( De azt meg nemtudom hogy lehet szerezni...
a társfüggés, mint minden függés, maga a függő attitűd miatt alakul ki. www.magadert.hu
És csernus műveit ajánlanám e tárgyban a figyelmedbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!