Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan lehet kihozni valakit a depresszióból? Kevés vagyok hozzá?
Párom (30F) 2 éve egy kisebb adósságba keveredett, ami annyira elhúzódik a mai napig, hogy azóta is csak ez foglalkoztatja. Nem is a pénz mennyisége a legnagyobb problémája, hanem az igazságtalanság, amiért neki kell fizetni.
Közben betöltötte a 30-at, és azt hallgatom, hogy most már minden mindegy, már nem lesz háza, már nem fog tudni bulizni (barátai mind babáznak), túl a harmincon nincs élet. Őt semmi nem köti le, semminek nem tud örülni, egyedül az alkohol feledteti a gondokat. Kérdeztem, hogy mi a legnagyobb probléma, mivel tudnék segíteni, mire azt mondta, hogy maga sem tudja, hiszen ha tudná, akkor változtatna.
Pszichológushoz jár, de így sem látom a változást. Szervezek programokat, aminek a 90%-át lemondja, mert őt az nem érdekli, a maradék 10% esetében pedig azt hallgatom, hogy "na ide is kár volt eljönni".
A család, barátok körében felszabadultabb, vidám és beszél, de mikor hazaérünk, kezdődik a letargia. Azt mondja, hogy előttük is csak egy álarcot mutat, és meg kell erőltetnie magát, hogy úgy tűnjön semmi gondja az életben.
Elfáradtam én is. Ez a folyamatos visszautasítás és negatív hangulat ami otthon vár, számomra is idegőrlő. Nagyon szeretnék segíteni, de nem tudom kimozgatni a helyzetből.
Mindemellett tudom, hogy ennek a kapcsolatnak nincs már jövője, ketyeg a visszaszámláló, mert egy olyan kapuzárási pánik is rátört, hogy nem fog egy nő mellett megmaradni.
Fogalmam nincs mit csináljak. Magamtól nem hagyom el, hiába ez a tanácsa minden barátnőmnek. Mit lehet kezdeni egy ennyire depressziós emberrel? Lehet, hogy tényleg nem vagyok neki elég, mivel nem tudom a helyzetből kimozgatni, és hamarabb állna talpra akár egyedül?
Első körben történjen a hitel fizetés és elvonó. Alkohol ugye okozhat rossz közérzetet, amikor nincs pár pálesz benne.
Hogyha nincs változás, nem akar tenni érte, akkor én se küzdenék mert nem fog változni. Hogy vele maradsz te döntésed, de akkor fogadd el, hogy ez vár életed végéig. A szennyest pedig nem illik kiteregetni, kapcsolat rátok tartozik!
Nem példa nélküli, hogy valakit egy ember hozzon ki a depresszióból, erre én vagyok az élő példa... de ez nagyon sok tényezőn múlik, a többségnek nem elég egy személy szeretete és segítsége ahhoz, hogy kirángassa a gödörből. Épp ezért cudar dolog a depresszió.
Az, hogy pszichológushoz jár, az egy hatalams lépés a gyógyulás felé, viszont érdemes átgondolni, hogy tényleg a megfelelő szakemberhez jár? (Érdemes magánrendelést felkeresni, sajnos a közegészségügyben rendkívül sok páciens jut rendkívül kevés szakemberre, így a TB által finanszírozott pszichológiai, pszichiátriai ellátás hatákonysága rendkívül alacsony.)
Legfőképp az okokat kellene feltárni, hogy ez miért érinti őt ennyire mélyen, és ehhez tényleg pszichológus kell.
Emellett meg kellene értetni vele, hogy 30 évesen még nincs vége az életnek. Sőt, hacsak nem történik valami katasztrófa, a nagy része még hátra van. Ez a siránkozás, amit művel, 80 évesen talán rendben lenne, bár még talán akkor sem. De hogy 30 évesen úgy siránkozni, mint akinek már csak napjai vannak hátra? Van az a mondás, hogy 30 évesen kezdődik az élet. Ráadásul egy férfinak attól sem kell félni túlzottan, hogy kifut az időből, ha mondjuk gyereket, családot szeretne. A himbilimbi még egy 30 évig simán működni fog... Amúgy meg egy személyes megjegyzés: nem rég lettem 40. Soha ennyire nem éreztem magam fiatalosnak és energikusnak. Jobb formában vagyok, mint 20 évesen...
"már nem lesz háza"
Már miért ne lehetne? Sőt, legyünk őszinték: ha valakinek nincs jókora vagyoni hátszele, nem örökölt, akkor nehezen lesz saját háza 25 éves korára...
"már nem fog tudni bulizni (barátai mind babáznak)"
Persze, a tinikori haveri kocsmabulik korának lehet, hogy vége, legalábbis a meglévő barátokkal. De ez még nem jelenti az élet végét... létezik számtalan más szórakozási forma is, meg hát na, lehet másokkal is bulizni, ha arról van szó.
"Őt semmi nem köti le"
Ez mondjuk egy nagyon nagy probléma. Eddig mi kötötte le?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!