Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Kapcsolat két hasonló szülői...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Kapcsolat két hasonló szülői mintával rendelkező ember között: Lehetséges-e hossútávon?

Figyelt kérdés

Működhet-e egy kapcsolat két olyan ember között, akiknek a szülői mintái nagyon hasonlóak voltak? Nem kaptunk valódi szeretetet, én apámtól (nő vagyok), ő pedig anyjától (férfi). Mindkettőnket érzelmileg bántalmaztak, elhanyagoltak és érvénytelenítettek, sosem vették figyelembe, mit akarunk. (Nagyon súlyosan)

Úgy látom a kapcsolatunkon, hogy sajnos emiatt nem vagyunk egymásra gyógyító hatással. Mindkettőnknek ugyanaz hiányzik, és éppen emiatt nem tudjuk megadni ezt a másiknak.

Van-e értelme egy ilyen kapcsolatnak? Valaki volt hasonló helyzetben? Mi segített? Mi segíthet?

Ráadásul ő kevésbé tudatos ezekre a problémákra, inkább indulatból és meggondolatlanul reagál. De alapvetően ugyanaz van benne is, mint bennem: meg kell magamat védeni, mert folyton bántanak, nem vagyok szerethető, nem számít az akaratom. Sok a konfliktus az ilyen semmi ügyekből pont emiatt, mert képtelenek vagyunk a másik valódi szükségletére regálni a saját hiányok miatt.

júl. 30. 14:12
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
50%
Nincs értelme folytatni a kapcsolatot. Inkább pszichológushoz kéne járni. Párkapcsolatban ilyen súlyos problémát mint a szeretet hiánya nem lehet megoldani mert hosszú folyamat és én idős munka azért kéne szakítani.
júl. 30. 14:35
 2/18 anonim ***** válasza:

A mi esetünk kicsit más, de úgy gondolom, ha nagyon sokat dolgoztok ezen együtt, akkor nem túlléphetetlen akadály. Nálunk nekem teljesen egészséges normális, minden téren támogató kapcsolatom van a családommal. Exférjemnek kb olyan volt a gyerekkora, mint amire te gondolhatsz a sajátod kapcsán. Hiába voltam ott ellenpéldának, nem tudta levetkőzni a régi családi mintákat és képtelen volt azonosulni azzal, hogy lehet jobb is a család élete. Nem tudott beilleszkedni és nem tudta megadni a gyerekeinknek sem azt a szerető családmintát, amit érdemeltek volna. Ez persze csak fokozatosan jött elő, kezdetben úgy tűnt, hogy élvezi és értékeli a másféle közeget, de ahogy a gyerekekkel egyre több volt a "feladat", és több időt igényeltek, elkezdett átcsúszni abba, amit gyerekkorában otthon tapasztalt. A gyereknek kuss a neve, az a dolga, hogy csendben játszon valahol, és minél kevésbé zavarja a mindennapi teendőkben a felnőtteket. Sehova nem akart velünk jönni és nem értette miért is kéne bármilyen családi időtöltés. Munka volt, és feladat, és fáradtság az egész élete. Ezen akkor változtatott, amikor megmondtam, hogy válni akarok. Amióta külön költöztünk tényleg tölt minőségi időt a gyerekekkel, és bánja, hogy korábban nem tette meg. De ehhez, az kellett, hogy szembesüljön vele, milyen az élete nélkülünk. Nem hiszem, hogy megérte és mai napig haragszom rá, amiért nem kapott észbe korábban.

Úgy gondolom, hogy mivel ti mindketten tudjátok mi hiányzott az életetekből, ketten együtt tudtok rajta dolgozni, talán jobban megértitek egymást és jobban tudjátok, hogyan lehet hatni a másikra. Aki nem élte meg azt amit ti, mint ahogy én sem, annak sokkal nehezebb tolerálni és megértőnek lenni. Mondom ezt úgy,hogy én éveken keresztül igyekeztem megérteni és segíteni neki a továbblépésben, de kevésnek bizonyultam hozzá.

júl. 30. 14:40
 3/18 anonim ***** válasza:

"Úgy látom a kapcsolatunkon, hogy sajnos emiatt nem vagyunk egymásra gyógyító hatással. Mindkettőnknek ugyanaz hiányzik, és éppen emiatt nem tudjuk megadni ezt a másiknak."

Így nem lehet helyrehozni a helyrehozhatatlant. Először önmagatokat kellene megtanulni szeretni és csak aztán tudnátok egymást szeretni normális(nak mondható) módon. Nem tudtok egymásnak szeretetet adni ha nem volt benne részetek és főleg soha nem szeretéttek saját magatokat. Így csak elvenni akartok egymástól, egymásból önzően és pont amiatt toxikus a kapcsolat.

júl. 30. 14:45
 4/18 anonim ***** válasza:
0%

"Ráadásul ő kevésbé tudatos ezekre a problémákra, inkább indulatból és meggondolatlanul reagál."

Szóval kb. hamarosan leveri még a májadat is és téged az érdekel, hogy megéri-e vele maradni. Hm, sajna látni, hogy semmit se okultál a múltból. Olyan pasit választottál magad mellé aki nem felemel hanem inkább letaszít méginkább magával a szakadékba.

"Kapcsolat két hasonló szülői mintával rendelkező ember között: Lehetséges-e hossútávon?"

Rövidtávon sem működőképes akkor ugyan miért működne hosszútávon? Használd már az eszed azért van! Majd először lehord aminek csak lehet aztán meg jól megver. Rendesen virít piros betűkkel, hogy menekülj. Mire vársz, tapsra? Oké:👏👏👏!

Na most már hagyd el minél előbb és inkább magadon dolgozz! Sok sikert!😊

júl. 30. 14:55
 5/18 anonim ***** válasza:
56%
A szülői szeretetet nem tudja a kapcsolat pótolni. Apád nem a pasid, az anyja nem a csaja. Teljesen más dinamika.
júl. 30. 15:00
 6/18 A kérdező kommentje:

Járok pszichológushoz, és nagyon is foglalkozom magammal, nem csak létezem. Tudatos vagyok ezen a téren és eléggé edukált. A pszichológus már az első alkalommal megjegyezte, hogy milyen intelligens vagyok, és jól látom a dolgokat. Ennek oka, hogy már 3-4 éves koromtól tudatomnál vagyok a rossz gyerekkor miatt.

De azt a hiányt, amit nem kaptam meg a szüleimtől, soha senkitől nem fogom megkapni, és nem is várhatom el. Nem várom el, de a pszichológusok szerint ezt sokszor egy egészséges párkapcsolatban lehet leginkább gyógyítani. Egy olyan kapcsolatban, ahol elfogadnak és szeretnek, vagy saját család útján.

2, Érdekes, amit írsz, mert a pszichológia szerint egy egészséges családból jövő egyén képes lehet meggyógyítani azt, aki rossz helyről jön. Egy gyógyító házasságban a másik fél láthatja, hogy elfogadják, egészségesen szeretik stb. Persze ehhez olyan partner is kell, aki változni akar.

Azért is félek, mert szerintem egy egészséges partner nem nézné jó szemmel sokáig, hogy én rossz mintákat hozok, és nehezen tudok változni, vagy akár nem is tudok és ugyanaz történne velem is, mint 2-es házasságában.

4, nem olyan agresszióról van itt szó, mint amit leírtál… nyilván nem lennék együtt egy percig sem vele, ha azaz idegbeteg típus lenne, azt már nem tudom tolerálni és nem is akarom.

júl. 30. 15:28
 7/18 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem elég gáz dolog úgy kapcsolatba kezdeni, hogy azt várod, a másik meggyógyít. Mínuszból kezdesz, neki meg már feladata van. Pontosan egy szülő-gyerek kapcsolatot írsz le.
júl. 30. 15:33
 8/18 anonim ***** válasza:
Nézd ha nem vagy boldog akkor nem illik hozzád és kész. Jobb véget vetni a kapcsolatnak mint megmenteni egymást. Nem azért léteztek, hogy egymást mentsétek meg, nem is fog sikerülni mert ő nem olyan tudatos. A pszichológus irányt mutat, meghallgat, de te vagy az aki javít az életén, gondolkodásmódján, érzésein. Nem tudom hány éves vagy bár teljesen mindegy mert mégha 40+-os is vagy akkor is inkább jobb egyedül mint szenvedni olyan partnerrel aki nem passzol hozzád.
júl. 30. 15:33
 9/18 anonim ***** válasza:
68%

"Azért is félek, mert szerintem egy egészséges partner nem nézné jó szemmel sokáig, hogy én rossz mintákat hozok, és nehezen tudok változni..."

Akkor miért akarsz te mást megváltoztatni? Ő nem tart ott mint te, vagy ott tart ő csak más a hozzáállása, temperamentumosabb mint te vagy. Semmi jogod rajta felkapaszkodni, vagy "meggyógyítani" őt. Nem tudod, nem vagy te varázsló. Majd ő magát hozza rendbe ha akarja a SAJÁT TEMPÓJÁBAN! Hagyd békén! Inkább magadra koncentrálj. A pszichológusod egy idióta egyébként mert SEMMI, de SEMMI EQ-d nincs!

júl. 30. 15:37
 10/18 A kérdező kommentje:

9, Dr. Kiss Laszlo Felhasználót tisztelhetjük önben? 😆 nagyon zseni vagy, hogy ennyibol tudod, hogy nullla az EQ-m, meg olyanokat allitasz amit fel sem fogsz, rosszul ertelmezted amit irtam, nem ment at, nem erted.

7, nem azert kezdtem kapcsolatba es nem ugyhogy ezt varom. Egyszeruen feltunt eleg hamar, hogy hol van elakadasa es pont abban amiben nekem is hianyom van.

Nem temperamentumos😅 egy visszahuzodo, segitokesz, kedves srac. Magara vesz pont emiatt mindent is, kevesnek erzi magat stb ilyenkor ideges lesz, mert azt hiszi elrontott valamit, keves, nem eleg, nem lehet elfogadni bele lat mindent is.

Nem olyan ideges, hogy agyoncsap embereket kb közepesen ideges. De amiatt, hogy o keves. Mivel ugyanez az en bajom is en nehezen tudok adni neki támogatást ebben es forditva o is. Hiaba latjuk megis mivel nincs mintank erre nagyon nehez.

Nyilván irjatok es mondja mindenki a szokasost, hogy mindenkinek magatol kellene rendbe jonni meg pszichológussal meg akarva balbla. De ez nem ilyen egszeru, sokkal konnyebb vagy masabb, ha van melletted egy tamogato tars is kar ezt vitatni. Nekunk ez nem biztos, hogy fog menni pont a hiany miatt.

Ugy latom sokan nem ertik ezt. Eleg nehez is megerteni, mert sokak el sem jutnak ideaig, hogy ezt felismerjek, megertsek, hogy milyen elakadasaik vagy hianyossaguk van. Plusz az emberek nem keresik magukban a hibat, nem tudjak a párkapcsolatukat objektiven tenkinteni. En sem tudom a parom objektiven szemlelni hiaba probalom. Azert irtam ki hatha van valakinek sajat tapasztalata. Szoval kerlek olyanok irjanak, mint pl 2-es akinek van tapasztalata.

júl. 30. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!