Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Hogyan tanulható meg a megfele...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan tanulható meg a megfelelő veszekedési stílus?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az élettársam és én az idő nagy részében egy harmonikus kapcsolatban élünk. Mindent megoldunk, megbecsüljük egymást és élvezzük a másik társaságát... Egészen addig, amíg nem jön egy konfliktus. Ez általában úgy néz ki, hogy engem sérelem ér, ezt szeretném vele megbeszélni, ő pedig csak akkor megértő, ha racionálisnak tartja az érzelmeimet. Ha úgy érzi, hogy nem odaillő a kiborulásom mértéke, akkor nem helyre tesz (figyelj, lehetséges, hogy most rosszabbnak látod a helyzetet, nyugodj meg, itt vagyok, nincs gáz), hanem kioktat (de ez nem így van, ezt megint te látod rosszul, ne vegyél mindent magadra, túldramatizálod, stb). Emiatt én berágok, mert úgy érzem, hogy meg sem hall engem, és jön a veszekedés. Én tudom jól, hogy neki nem voltak szülei és egy normális ember az életében, aki oda figyelt volna rá, de pont ezért akarunk most valami érdemleges konfliktuskezelést össze hozni. Én már értem a gondolatmenetét - magában leméri, hogy az ő értékrendje szerint mekkora a sérelem mértéke, ha egyenlő azzal, ami számára a megfelelő, akkor megvigasztal, ha nagyobb, akkor kioktat érte, hiába megfelelő az érzelmi szintem a valóságban. Valamint, ő arra volt kényszerítve, mivel magára volt hagyva gyerekként, hogy ha valami baja van, akkor tegye túl magát rajta egy nap alatt. Ezért ha esetlegesen ő bánt meg, akkor bocsánatot kér, kijavítja a hibát és elvárja, hogy másnap már tegyek úgy, mintha mi sem történt volna. Korábban volt egy nagyobb problémánk, bár nem direkt, de nagyon elszúrta, ott én adtam új esélyt, de pár nap múlva már ő volt ideges, hogy nem vagyok túl rajta. Minden mintát felismerek nála, hogy erről a gyermekkora tehet. Viszont annyira igyekszik és annyira látszik, hogy jobb akar lenni, csak nincsenek módszerei, tudása hozzá... Szeretnék valami könyvet ehhez, vagy olvasnivalót. Köszönöm a tippeket!
2023. máj. 29. 11:09
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Kérdező, ha jobban belegondolunk, történik x dolog/ esemény, ami az egyik ember szerint 3-as, a másik szerint viszont 10-es egy érzelmi skálán, ami a kiborulást magával hozza. Érdekes azt megtapasztalni, hogy alkalmanként teljesen különbözünk abban, hogy egy-egy eseményt hova rangsorolnánk a képzeletbeli skálán.

Én 11 éve vagyok együtt a párommal, és sok dolgon még 10 év után is meglepődtem, mivel korábban nem került elő ilyen szituáció, és teljesen értetlenül álltam a reakciói előtt. Amit én csináltam, az a saját megítélésem szerint 0 mértékű volt a skálán, az ő megítélése szerint viszont legalább 8-as, a reakcióiból ítélve.

Ha a tartós együttélés a cél, akkor szerintem ebben nincs olyan, hogy kinek van igaza. Mert ez mindenkinek a saját szubjektív megítélése.

Ha történt valami, ami szerinted nagy dolog, a párod szerint viszont szinte semmiség, akkor nagy valószínűséggel az a te érzékeny pontod, amire éppen rátapintottak. Ő hiába próbálja megmagyarázni, hogy hülyeség, ha a te fejedben nem az. Innentől bejön az a képbe, hogy egymás hibáit/hülyeségeit/érzékeny pontjait el tudjuk-e fogadni, tudunk-e együtt élni vele.

2023. jún. 16. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!