Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent az, hogy toxikus maszkulinitás?
Hadd szemléltessem egy táncos hasonlattal. Háromféle férfi van:
1. Alig mer hozzád érni, a mozdulatai bizonytalanok, nem hogy vezetni nem tud, de abban sem biztos, hogy ő merre lépjen, feszeng, kínban van, mindektten alig várjuk, hogy vége legyen --> fejletlen maszkulinitás
2. Rohadt erősen szorít, rángat, lökdös, nem figyel rám, nem érzékeli az én tánctudásomat, olyan figurákat erőletet, amik nehezen mennek, esetleg még fogdos is --> toxikus maszkulinitás
3. Erősen és határozottan vezet, tudja, mit csinál, odafigyel az én képességeimre, rá tudom bízni magam, mindkettőnk számára kellemes élmény a tánc --> ideális maszkulinitás
Tate egy kirívó példa, aki egyértelműen rájátszó troll.
Mondok egy reálisabb példát: JAMES BOND.
Nekem, Bond volt a férfias példakép mindig is. Elegáns, menő, hallgatag, férfiasan bánt a nőkkel.
Manapság meg? Ha olyan vagy, nem jó nekik, mert nekik csicska kell, nem olyan pasi, aki önálló, nem kérdez, hanem cselekszik, és ha kell elmagyarázza, hogy hol a helyed.
12
Mert miért kellene BÁRKINEK elmagyaráznia, hogy hol a helyem? Kinek képzeli magát, aki ezt meg akarja mondani egy másik embernek?
15 Szerintem nincs igazad. Egy csomó specifikus szitokszó van, ami csak a nőkre érvényes, lásd: rib.nc, k.rva, némber, pics.skodás stb.
Miért fáj annyira, hogy a férfiakra nézve is lett egy ilyen kifejezés?
Az újkori feminizmus egyik teóriája amivel a férfiakat akarják "megmenteni", és bizonyítani hogy a túlzásba vitt maszkulinitás pont olyan rossz cegény férfiaknak, mint a nőknek :(
Példa a sokat emlegetett férfi sírás: jajjjj de szomorú, hogy a férfiak nem engedhetik meg maguknak hogy sírjanak, mert azt hiszik hogy csak a gyenge, érzelmvezérelt nők sirhatnak! Így csak tönkreteszik magukat lelkileg a sok felhalmozott szomorúsággal. A patriarchátus tényleg mindenkit tönkretesz, nem csak a nőket :((
Nem arról van szó hogy rózsaszínt kell viselned, vagy hogy otthon kell nézned a Titanikot ahelyett hogy elmennél a haverokkal kocsmázni, vagy focizni, vagy üres sörösdobozokat rugdalni az utcán, hanem hogy annyira lenézed a nőket, hogy teljesen megtagadsz magadtól mindent ami tradicionálisan nőiesnek van tartva, még akkor is, ha ez tönkretesz lelkileg.
Elég fárasztó teória, de mégis minek foglalkozol vele? Csak az interneten létezik ez a kifejezés, a való életre nincs semmi hatása.
Na, pont ez az, hogy nem attól lesz férfiatlanabb valaki, hogy néha szeret megnézni egy Hallmark-filmet. Ezer más aspektusa van a férfiasságnak. Ez iszonyatosan egészségtelen és káros hozzáállás, hogy "te nem vagy férfi, mert..." meg "te férfi vagy, mert...". Nekem pl. exem szeretett romkomokat nézni, ennek ellenére férfias volt... attól, hogy valaki szereti a romantiát, nem egy folyton picsogó nebáncsvirág, nem fogja elsírni magát az első jogos kritikára. Inkább nézzen néha romantikus filmet, mint szétverje a várost, amiért vesztett a kedvenc focicsapata - és az utóbbi viselkedésformát a hímsoviniszta emberek férfiasabbnak tartják, pedig igazából a nőiesnek tartott hiszti agresszívabb formája.
Az lenne a jó, ha nem ilyen mondvacsinált dolgokhoz kapcsolnák a férfiasságot, hanem hosszab távon, holisztikusan vizsgált viselkedésformákhoz.
Arra a kérdésre meg, hogy baj-e, ha a nő ilyen férfival jön össze... nem a felnőtt párkapcsolatok terén van sztem ennek a viselkedésnek a legnagyobb kára, hanem akkor, ha ez társadalmi méreteket ölt és megy a bullying a sulikban, ilyen f...gokat közvetít a média, hogy "a nő akkor nő, ha szül, a férfi meg akkor, ha nem sír és pofozkodik", a gyereknek nem lesz normális kapcsolata az apjával, mert arra tanítja a férfiakat, hogy ne mutassák ki az érzelmeiket... az, hogy egy nő összejön egy ilyennel, szíve joga, és ha nem ilyennel akar összejönni, mégis összejön vele, akkor hülye vagy pszichésen sérült.
A toxikus maszkulinitás az, hogy a férfiak bizonyos dolgokat nem mernek megtenni, mert jaaaj, akkor nem lesznek elég férfiasak. Például nem merik kimutatni az érzelmeiket, nem mernek gyengének mutatkozni, nem mernek bizonyos ruhákat hordani, de olyanal is találkoztam, aki a naptej intézményét tartotta "b.zis"-nak.
Ez a jelenség a nőkre tényleg nem jellemző. Én még nem hallottam olyanról, hogy egy csaj azért nem fújta be a nyikorgó kilincset WD40-nel, mert félt, hogy veszít a nőiességéből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!