Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért nem működnek a monogám párkapcsolatok?
Változnak az idők, változnak az emberek.
Csereszabatos lett a kapcsolat is, ha nem tetszik, vagy valami kezd elromlani, kilépnek belőle, keresnek egy újat (amíg fiatalok még meg is tehetik), ahelyett, hogy próbálnák megjavítani, vagy legalább utólag elgondolkozni: ők mit rontottak el.
Aztán rájönnek: az új kapcsolat is, egy idő után pont olyan, mint a régi.
Felgyorsult a világ is, a média is azt sulykolja: te vagy a legjobb, legszebb, nekem mindenből a legjobb jár, neked mindent szabad...és persze, vár a rád a nagy ő valahol!
Amikor én voltam fiatal, még egyáltalán nem számított a pénz, a kocsi, a státusz. Szakadt farmerben mentem csajozni a strandra, és oda lehetett menni, legalább kicsit beszélgeti bárkihez.
Most próbálnál így élni...
Tehát ha egy normális part se sikerül találni és megtartani, akkor az megoldás, hogy keress 4-5 párt egy élet során? Vagy legyen párhuzamosan 2-3 nem működő kapcsolatod?
Az, hogy egyre kevesebb a házasság és egyre több a szingli, inkább arra utal, hogy egyre nehezebb egyáltalán párkapcsolatot kialakítani.
Mondjuk a valóságban egyre több a házasság és a válási arány évről évre változó.
De, ahogy érzed.
A felvetés igazságtartalmára reagálva, kapcsolatok köttetetnek és bomlanak, mert az emberek sok esetben nem ismerik magukat se, nem hogy a másikat, így pedig nem lehet jól választani. Emellett az ego nagyon megerősödött, felértékelődött. Ez mondjuk nem feltétlen baj szerintem, de nagyban akadályozza a kompromisszumokra épülő kapcsolatok működését. Márpedig a monogám kapcsolat ilyen. Kompromisszumok, kötöttségek, kotelességek.
Aztán ott van a változás. Változik az élethelyzet, a célok, a személyiség és ez nem feltétlen történik egy irányba. Így a két fél már képtelen együttműködni.
Mindezeken felül, a többség képes önfenntartóvá válni, így már az anyagiak se akkora összetartó erő.
Tulajdonképp, a lehetőségek olyan tárháza van, ami kényelmesebbé teszi az egyedüli életet. Ezért dobbantanak sokkal könnyebben az emberek.
Az emberek már nem olyan kompromisszumképesek, mint régen voltak, de őszintén, hacsak nem családalapítás a cél, minek is legyél az? Ma már nem kell azt érezned, hogy muszáj párkapcsolatban élned, különben biztos valami baj van veled. Ha te egyedül érzed jobban magad, alkalmi partnerekkel/rövidebb kapcsolatokkal, akkor élj úgy, semmi akadálya.
Nekem volt már jópár kapcsolatom, de egyikben sem voltam boldogabb, mint egyedül. Szingliként nem kell semmin idegeskednem, nem egy másik embertől függ a hangulatom, érzelmi világom, nem kell idegeskednem, hogy megcsalnak, nem kell megfelelési kényszerrel küzdenem (vajon csinosabb / okosabb vagyok / jobban főzök mint az előző női?). Nem kell senkinek a hülyeségeit, idegesítő szokásait elviselnem, nem kell máshoz alkalmazkodnom.
A környezetemben sem tudnék mondani egy olyan kapcsolatot sem, ahol minden rózsás lenne. Inkább csak anyagi okokból vannak együtt, vagy a gyerekek miatt. Majd ha találok olyat, akivel boldogabb vagyok, mint egyedül, akkor hajlandó leszek újra párkapcsolatban lenni.
Persze, tiniként is mindenki arról ábrándozik, hogy boldogan él valakivel míg meg nem halnak, csak az élet nem ilyen. Egy kapcsolatban vannak hullámvölgyek, unalmas lesz a szex, megtetszik az új kolléga(nő), én alapvetően nem hiszek abban, hogy létezik 20-30-40 éves monogám kapcsolat, talán egy a millióból. Már az is csoda manapság, ha pár éven belül nem csalnak meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!