Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Elképzelhető, hogy a modern...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Elképzelhető, hogy a modern párkapcsolatok vallási alapon működnek?

Figyelt kérdés

A korunk legnagyobb gondolkodója, Richard Dawkins vetette fel az Isteni téveszme című könyvében a vallás eredetének magyarazatánál a mellektermék elméletet. Ennek lényege az, hogy a vallásos hit a szerelem mellékterméke lehet. A könyvben a vallást máshol is összekapcsolja a szerelmes ember tapasztalatával.

Azt kell mondanom, hogy a vallás és a szerelem között tényleg kapcsolatban áll fent.

Megfigyeléseim:

- a vallásos hit és a szeretett személy is feltétlen bizalmat (hit) kér a másiktól.

- a vallásos ember meg van győződve arról, hogy amiben hisz, az igaz. A szerelmes ember is feltétlen bizalommal van a másik ember iránt, annak ellenére, hogy tény, hogy még az ú.n. tisztességes emberek is "megcsúsznak". 100%-os bizonyíték nincs sem az egyikre, sem a másikra.

- a vallás nevében irracionális dolgok történnek, a szerelmes ember (főleg fiatalon) sok hülyeséget csinálhat.

- a vallásos ember felfokozott érzelmi állapotban van, ahogyan a szerelmes ember is.

- a vallásos ember erősen torzítja a valóságot, hogy fent tudja tartani a hitét, ugyanúgy a szerelmes ember is torzított módban látja a szeretett felet (a jó tulajdonságait felnagyítja, a rosszak kicsinyítve vannak) .

Tényleg igaza lenne tehát professor Richard Dawkinsnak, hogy a kettő között kapcsolat áll fent?

2020. jún. 14. 12:27
 1/9 anonim ***** válasza:
4%
Ez végtére is igaz; de én ezt naivitásnak vagy vakhitűségnek nevezném mindkét esetben.
2020. jún. 14. 12:40
 2/9 A kérdező kommentje:

Egyetértek.

2020. jún. 14. 12:43
 3/9 anonim ***** válasza:
95%

"a vallásos hit és a szeretett személy is feltétlen bizalmat (hit) kér a másiktól"

Én nem kértem ilyet a páromtól. Minél jobban megismertük egymást és minél több dolgot éltünk át, annál mélyült az egymásba vetett bizalmunk. Nem azért bízok meg benne, mert feltétlenül teszem, hanem azért, mert bizonyítottan kiérdemli.

"a vallásos ember meg van győződve arról, hogy amiben hisz, az igaz."

Egyáltalán nem igaz. Nem egy hívő embert ismerek, akinek a hite megremegett legalább egyszer az élete során és maga sem biztos abban, hogy miben hisz.

"A szerelmes ember is feltétlen bizalommal van a másik ember iránt, annak ellenére, hogy tény, hogy még az ú.n. tisztességes emberek is "megcsúsznak"."

Mint fentebb írtam, a bizalmat az ember kiérdemli a másik szemében és nem vakon osztogatja.

"100%-os bizonyíték nincs sem az egyikre, sem a másikra."

Nyilván semmire sincs. Arra sincs, hogy holnap nem rúgnak ki, arra sincs, hogy holnap nem ütnek el.

"a vallás nevében irracionális dolgok történnek, a szerelmes ember (főleg fiatalon) sok hülyeséget csinálhat"

Értem, hogy mire gondolsz, de ez egyénfüggő. Egy olyan hülyeség se jut eszembe, amit a páromért tettem volna. Ellenben egy állásinterjú miatt sikeresen bolondot csináltam magamból. Igaz megérte, mert felvettek. Egy hívő ismerősömről se hallottam, hogy hülyeséget tett volna a hite miatt. Legalábbis szerintem a böjt és gyónás nem ide tartozik.

"a vallásos ember felfokozott érzelmi állapotban van, ahogyan a szerelmes ember is."

Ez nem értem, hogy pontosan mit jelent, de nálam a fokozott érzelmi állapotot elég sok minden más is ki tudja váltani, nem csak a párom.

"a vallásos ember erősen torzítja a valóságot, hogy fent tudja tartani a hitét, ugyanúgy a szerelmes ember is torzított módban látja a szeretett felet (a jó tulajdonságait felnagyítja, a rosszak kicsinyítve vannak)."

Szerintem ez nem általános. Én pontosan tudom, hogy milyen rossz tulajdonságai vannak a barátomnak, még véletlenül se söpörném őket ágy alá. Több hívő barátom van, és nem mindegyikük fanatikus, van, aki kifejezetten reálisan és tudományosan közelíti meg a világot.

Szerintem nincs sok értelme ennek az összehasonlításnak, már csak azért se, mert kifejezetten általánosító, és mind a hívők, mind a szerelmesek csak egy kis részét veszi górcső alá, mégpedig a vakhitűeket. Ilyen szempontból általánosítónak is nevezhetjük.

22/L

2020. jún. 14. 12:53
 4/9 A kérdező kommentje:

"Nem azért bízok meg benne, mert feltétlenül teszem, hanem azért, mert bizonyítottan kiérdemli."

>Sehogy sem lehet bizonyítani azt, hogy kiérdemli, hiszen nem tudod megmondani, hogy 5 év múlva nem fog-e félre lépni. Csak elhiszed abból fakadóan, amit láttál eddig belőle. Az észszerű hozzáállás az lenne, hogy amíg valami 100%-ra nincs bizonyítva, addig nem adsz neki teljes hitelt. Lám, ezzel szemben a vallás, a szerelem is meg tudja érni, hogy az emberek higgyenek nekik.

"Nem egy hívő embert ismerek, akinek a hite megremegett legalább egyszer az élete során és maga sem biztos abban, hogy miben hisz."

>A szerelmes embernek is megremeghet a párjába vetett hite 1-2 alkalommal, viszont utána meggyőzi magát, hogy alaptalan a kételkedése. Másrészt, minél fanatikusabb valaki, annál erősebb a hite. Egy szektában mélyre süllyedt hívő már képtelen a kétélkedésre. Egy őrülten szerelmes ember pedig 3-szor is visszafogadja a párját. Ugyanaz.

"Nyilván semmire sincs"

>Konkrétan olyan tudományos elméletek, mint a gravitáció, vagy az evolúció, 100%-ig bizonyított jelenségek.

"Értem, hogy mire gondolsz, de ez egyénfüggő."

>Ebben mondjuk igazad van.

"Szerintem ez nem általános"

>Szerintem meg igen. Csak ezt mindig utólag veszik észre. Ezért érzékelheti úgy az agy, hogy az új párkapcsolat jobb, mint a régi. Ami pedig a vallásos emberek torzításait illeti, no comment.

2020. jún. 14. 13:10
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, van kapcsolat a kettő között, de ez nem Richard Dawkins ötlete, hanem egy nagyon régi elmélet. Eleve az ógörögben a szeretetre több szó is van, más szóval jelölik a szerelemet, a baráti szeretetet, az önmagát megosztó szeretetet és bizony, Istent sokszor az összessel szereti az, aki az övé. Nem véletlenül használnak a szent írások is szerelemmel kapcsolatos kifejezéseket a megtapasztalásokra, és ha megnézed a szent Teréz extázisa című műalkotás, az bizony egy orgazmus. Isten és Izrael kapcsolata a Bibliában egyértelműen egy párkapcsolat kifejezéseivel van jellemezve, Izraelt gyakran a menyasszonyának nevezi és magát féltékeny vőlegénynek.

Amúgy az élet értelme a szerelem, a hit, a remény. Ez táplálta mindig a művészetet, ezekért a dolgokért érdemes élni.

2020. jún. 14. 13:14
 6/9 anonim ***** válasza:
93%

"Sehogy sem lehet bizonyítani azt, hogy kiérdemli, hiszen nem tudod megmondani, hogy 5 év múlva nem fog-e félre lépni."

Ő abban a pillanatban kiérdemelte. Amikor felvételizel egy egyetemre, akkor is ott mutatod meg, hogy mit tudsz, aztán lehet, hogy harmadévesként kibuksz. Nem lehet mindent a jövőre fogni, hogy akkor mi lesz. Talán meg se éljük. Az az elsődleges, hogy a jelenben mit mutat felém.

"Csak elhiszed abból fakadóan, amit láttál eddig belőle."

Csak ebből tudom, ugyanis sajnos/nem sajnos, nem látok bele a jövőbe.

"Az észszerű hozzáállás az lenne, hogy amíg valami 100%-ra nincs bizonyítva, addig nem adsz neki teljes hitelt."

Mivel az emberi tényezőt sose lehet 100%-osra venni, ezért ezen logika alapján sose kéne összejönnöm senkivel, hiszen esélyt se fogok adni neki. Hogy bizonyítana bármit 100%-ra, ha esélyt se adok neki, mert már előtte elvárom, hogy bizonyítson? Semmi értelme

"A szerelmes embernek is megremeghet a párjába vetett hite 1-2 alkalommal, viszont utána meggyőzi magát, hogy alaptalan a kételkedése."

Ha ez így lenne, nem válnának el azok az emberek a párjuktól, akik mondjuk megcsaláson érték. Ugyanúgy, egy hívő ember is elhagyhatja a hitét vagy egy korábban ateista térhet meg. Nincs erre törvény, bármilyen végkimenetelre van lehetőség.

"Másrészt, minél fanatikusabb valaki, annál erősebb a hite."

Ez tény. Ez teszi fanatikussá.

"Egy szektában mélyre süllyedt hívő már képtelen a kétélkedésre. Egy őrülten szerelmes ember pedig 3-szor is visszafogadja a párját. Ugyanaz."

Igen, ez valóban így van, de nem ez az általános. Ugyanilyen rajongást például egy politikai eszme is kiválthat, mint az a történelem során láthattuk.

"Konkrétan olyan tudományos elméletek, mint a gravitáció, vagy az evolúció, 100%-ig bizonyított jelenségek."

A természeti törvényeket és az emberi érzelmeket és gondolkodást egy kalap alá vonni kifejezetten ostobaság, ugyanis a kettő nagyon távol áll egymástól.

Szerintem borzasztóan paranoid a felfogásod.

22/L

2020. jún. 14. 13:18
 7/9 anonim ***** válasza:
91%

Én egyáltalán nem vagyok vallásos, de:

- Feltétlen bizalmat adok és kérek a másiktól. Szerintem egy kapcsolat csak akkor jó, ha ez megvan. Amíg nem bizonyítja az ellenkezőjét, addig nem vagyok hajlandó nem bízni benne. Vállalom a sérülékenységet, vállalom, hogy pofára eshetek. Ha így lesz, akkor is simán túl fogom élni, nem fogok beleroppanni és legalább addig nem mérgeztem magam és a kapcsolatom. A "jobb félni, mint megijedni" mondást a világ egyik legostobább tanácsának tartom és az ellenkezőjében hiszek.

- Nem érdekel a 100% bizonyíték, egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt a bizalom nem erről szól.

- A felfokozott érzelmi állapot max az első pár évben igaz, utána pedig hullámzik, biológiailag is lehetetlen tartósan benne lenni. Megfelelő önismerettel nincs ezzel semmi probléma.

- Az utolsó pont is inkább ön- és emberismeret kérdése. Engem nem szokott elvakítani a rózsaszín köd, egy kapcsolatba már úgy megyek bele, hogy ismerem az illető hibáit és tudom, hogy ezekkel simán képes vagyok együtt élni.

2020. jún. 14. 14:14
 8/9 A kérdező kommentje:

Kedves 22/L!

"Ő abban a pillanatban kiérdemelte"

Ez egy irracionális gondolkodásmód, ugyanis nem tudod bebizonyítani, hogy ez a pacák 5 év múlva nem fordul-e ki magából, és nem lesz-e belőle egy olyan alak, aki részegen jár haza, és megveri a feleségét. Az, hogy te a mostani állapotából kifolyólag nem következtetsz erre, az azért van, mert abban hiszel, hogy nem fordulhat elő. Magyarul: van egy hited, amire nincs bizonyíték, de ragaszkodsz hozzá.

"Amikor felvételizel egy egyetemre,"

Minden hülye el tudja végezni, ha igazán akarja. Azok, akik a hétvégi bulikban a saját hányásukban fetrengenek, jelentős részben egyetemisták. Ebből akarsz következteteseket levonni?

"Mivel az emberi tényezőt sose lehet 100%-osra venni, ezért ezen logika alapján sose kéne összejönnöm senkivel, hiszen esélyt se fogok adni neki."

Ez így is van, ez lenne a logikus, viszont te nem így gondolkodsz, hanem érzelmektől túlfűtott, vallásos módon. Ezért megnyugtató hazugsággal áltatod magad, hogy a pacákod mintapasi lesz, amikor nincs rá bizonyíték, csak hiszel benne.

"Ha ez így lenne, nem válnának el azok az emberek a párjuktól, akik mondjuk megcsaláson érték"

Ha NAGYON SZERELMES, akkor nem fog elvalni tőle. Nagyon sok férfi van, aki ezt használja ki, orrba-szájba csalja a feleséget, amiről az asszony is tud, de mégis elnézi neki.

Te melyik világban élsz, hogy ezekről nem tudsz!?

"A természeti törvényeket és az emberi érzelmeket és gondolkodást egy kalap alá vonni kifejezetten ostobaság, ugyanis a kettő nagyon távol áll egymástól"

Mindkettő tudomanyosan vizsgálható, szóval össze lehet hasonlítani. És míg az egyik biztos, addig a másik nem. Az ember NEM MEGBÍZHATÓ, tehát igencsak vallásos mentalitas kell hozzá, hogy bizonyíték nélkül higgy neki. A reális álláspont a szkepticizmus.

"Szerintem borzasztóan paranoid a felfogásod."

Te viszont kiváló teológus lennél, ugynis racionális érbekbe öltöztetve tudod eladni a marhaságot.

2020. jún. 15. 11:09
 9/9 A kérdező kommentje:

"- Nem érdekel a 100% bizonyíték, egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt a bizalom nem erről szól."

Szerintem ezzel mindent elmondtál, nem is szükséges tovább ragozni...

2020. jún. 15. 11:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!