Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Miért olyan nagy baj, hogy a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért olyan nagy baj, hogy a saját lakás érdekében a hitel önrészére sporolok 18 éves korom óta?

Figyelt kérdés

18 évesen leérettségiztem egyetemre kerültem és kollégiumban éltem.

Szüleim anyagilag nem tudtak támogatni, így saját magamat tartottam el. A lehető legolcsobban oldottam meg az étkezést.

Tanulmányi és szociális ösztöndíjak volt az egyetlen bevételi forrásom 2 évig. Mégis tudtam félre tenni pár ezer Ft-ot havonta.

A fenti bevételi források mellett elkezdtem diákként dolgozni heti 20-35 órában.

Hiába nőtt a jövedelmem nem nőtt az életszínvonalam. Spóroltam az élelmiszeren, viszont igényesen öltözködtem (kizárólag turkálóból). Szóval igényes voltam magamra, de nem vittem túlzásba.

Szórakozni ritkán jártam, volt rá egy minimális havi keretem.

Pontos költségvetésem volt és könnyedén lemondtam a dolgokról ha drágának éreztem.

Amire a mesterdiplomát is megszereztem 6,5 milliós sporólt pénzem volt. A cél az volt, hogy majd veszek magamnak egy kis lakást Budapesten, de még mindig kevés volt hozzá az önrész.

Egyetem után albérletbe költöztem párommal (ő szórta a pénzt amig meg nem ismert). A kezdő fizetésem nt-ban nagyobb mint a szüleim összbevétele.

Háztatárt tekintve is ott fogtam a pénzt ahol lehetet (takaritószer csak olyan amit én készítek, 19 fok télen is elég, az akció/leértékelt termékeket vadásztam).

Félév alatt további 1.000.000 Ft-tal növekedett a megtakarításom.

Mindent a lakáscélnak rendelek alá. Mégis sokan megjegyzik, hogy magamra is költhetnék és élményeket szerezhetnék (ingyenes programok nekem elegek, nem vágyok utazásra)

De akkor csúszik a lakás, és az albérlet egy pénzégető.

Mi a véleményetek?

2022. febr. 16. 15:23
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%
Ha nincs segítséged( márpedig úgy látom, hogy nincs) akkor nagyon helyes az a hozzáállás, hogy csak magadra számíts és úgy szervezd a dolgaidat, ahogyan neked jó és - láthatóan- eredményes. És ha ez gondot okoz a párkapcsolatodban? Fiút mindig könnyebben lehet találni, mint olyan új életstílust, világlátást, amivel maximálisan egyet tudsz érteni.Nem érdemes feladni az elképzeléseidet a párkapcsolat miatt- lehet egy értelmes kompromisszumot keresni, de ha nem megy, akkor tipli... Arra viszont vigyázz, hogy ha megvan a beugró és a lakás, akkor gondold át: mennyire kell még meghűzva tartani a nadrágszíjat? Ne maradj le az élet örömeiről a folyamatos spórolás miatt!
2022. febr. 16. 15:56
 12/34 anonim ***** válasza:
35%
Sosem fog összejönni. Mire elérnéd, addigra máris drágultak egy jó 30 százalékkal. Pl. most felteszed, hogy 30 milla egy kis szar belpesti garzon vagy egy régi "gangos bérház"-beli lyuk, mire összeszeded már 40 millióba kerül. (Kivéve a rosszabbakat, ahol még a körfolyosó végén van a wc, meg a szomszédok 80%-a drogos, roma, bűnöző stb.)
2022. febr. 16. 15:58
 13/34 harebell ***** válasza:
100%
Ha megtalálsz egy egyensúlyt, akkor szerintem rendben van. Valóban rengeteg ingyenes program van (főleg Budapesten), szóval azért gondolom, nem üres és élménytelen az életed. Írod, hogy utazgatni nem is vágysz, ez oké, az viszont tényleg fontos, hogy ne vond meg magadtól az élményeket, egy-egy túrát, kirándulást olcsón ki lehet hozni. A kaján spórolás is attól függ, mit jelent - én is mindig is spóroltam rajta, olcsón kihoztam, de nem szemeten éltem, viszonylag változatosan és egészségesen ettem. Ha így csinálod, nem gond, ha tésztalevesen élsz, annak viszont később lehet böjtje. Az egészségedre ne sajnáld a pénzt, az a lényeg.
2022. febr. 16. 16:08
 14/34 anonim ***** válasza:
93%
Tiszteletre méltó kitartás. Ha emelett nem görnyedtél bele a gyűjtögetésbe és még az élethez szükséges játékosság és könnyedség is megmaradt, akkor te lehetsz majd az a dédszülő, akire úgy emlékszik egyszer vissza a családi legendárium, hogy nála képződött meg az utána következő generációk stabil jólétének alapja.
2022. febr. 16. 16:19
 15/34 anonim ***** válasza:
88%
Minden elismerésem a fegyelmezettségedhez. Mindemellett, ha én lennék a párod - nem lennék - is lenne feszültség. Nem fagyok meg otthon 19 fokban ülni. Nem eszem mindig akciós olcsó kaját és nem öltözködöm turkálóból. Illetve szeretek néha kikapcsolni. Ezen túl nekem még nem feltétlen pénzszórás, csak élek. Mert igen, elmegy melletted az élet. Én nem élnék így.
2022. febr. 16. 16:44
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
En is hasonloan csinaltam. Amig a haverok erettsegi utan szortak a penzt, autot vettek es benzint egettek, en dolgoztam es lakastakarekot fizettem. 22 evesen megvettem az elso lakasom egy videki lepukkant panelt jo sok hitellel. Nekem azota nincs lakasgondom, sose eltem alberletben. Persze idovel eladtam pestre koltoztem, kesobb ujabb lakasba, majd nagyobba is. A lenyeg, hogy a lakaspiaci aremelkedesek sose vetettek vissza, hiszen az en lakasom erteke is folyton nott, a hitel osszege meg lassan csokkent. Igy 45 fele kozeledve mar 100 millios lakasom van, bar voltam hazas es gyerekek is vannak, a lakasom erteke mindig gyarapodott. Visszatekintve szerintem az a kulcs, hogy az elso alkalommal vegyel meg barmit, ami kesobb eladhato. Akar kiadhatod berbe is, ha fedezi a torlesztot hogy ne maradj le, amikor emelkednek a lakasarak. Sokan az almaik hazat akarjak elsore megvenni, az sose fog osszejonni.
2022. febr. 16. 16:46
 17/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi tanácsokat.

- A törlesztő az konkrétan a jelnlegi albérlet ára, így több minden bele fog férni. Hiszen most az albi + megtakarítás, később pedig csupán a törlesztő lesz.

- Egyetemistaként nem kellett volna szükölködnöm, hiszentanulmányi 20.000 Ft + bursa 20.000 + rendszeres szociális ösztöndíj 90.000 Ft + munkabér. Javarészt este voltak óráim vagy kora reggel, így napközben dolgoztam (tömbösítettem az órákat stb).

- Ingyenes programokat keresek. Amúgy egyetem nélkül több a szabadidőm, szóval kirándulás abszolut belefér, illetve last minute színház, olcsón eladott jegyek.

- Táplálkozás terén az első két évben nagyon egysikú volt. De most már figyelek rá,és évente járok vérvételre is.

De tény, hogy nem rendelek ételt, hanem én főzök. Csak hentente egyszer járok bevásárolni alapélemiszereket, minden mást havonta egyszer. Utóbbival is rengeteget meg lehet takarítani.

2022. febr. 16. 17:52
 18/34 anonim ***** válasza:
A pároddal mi okozza a feszültséget?
2022. febr. 16. 18:13
 19/34 anonim ***** válasza:
58%

Szerintem ez az életvitel akkor működik, ha a párod is ugyanúgy akar spórolni.

Ezt a spórolást viszont csak az tudja megugrani, aki hozzád hasonló háttérrel jött. Kérdés, hogy mi a fontosabb, a kapcsolat vagy a spórolás.

2022. febr. 16. 18:32
 20/34 anonim ***** válasza:
20%
Tesó, ne törődj velük, legtöbb okoskodó valószínűleg csak irigy! Oké, te most jó szűkre szabsz mindent, de később meg már sokkal nyugisabb lesz az életed,a nagy "élet falók" meg kínlódnak még akkor is hónapról hónapra. Nincs ezzel baj,kinek mi a prioritás. Nálam is hasonló a recept,és találtam hozzá partnert is akivel olykor van súrlódás emiatt, de hála istennek megérti miért kell spórolni,és hasonlóan tesz ő is.
2022. febr. 16. 18:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!