Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A pénzkultúra hiánya az egyik fél részéről es az anyagi különbségek a kapcsolat végét jelenthetik?
kb fel eve vagyok egyutt a baratommal, aki minden szempontbol idealis ferfi szamomra, egy dolgot kiveve.
jovore lesz 30 es konkretan egyik honaprol a masikra el, van, hogy teljesen elfogy a penze a honap vegere es lenullazza magat. hozza kell tenni, huszas evei vegen ult vissza az iskolapadba, hogy azt tanulhassa, ami nagy alma volt, ezt ertekelem es tisztelem benne. emellett dolgozik is eleg sokat, tehat nem arrol van szo, hogy lusta lenne, de egyetem mellett nincs tul sok ideje (nappali tagozat), illetve eleg egyszeru es nem tul jol fizeto munkaja van, de egyaltalan nem is latom benne az ambiciot, hogy ennel kicsit jobbat igyekezne talalni magnak. azt mondogatja mindig, hogy majd ha elvegzi a sulit, akkor vegre azzal a szakmaval tud rendes allast keresni, addig csak ‘elvan’ mert nem motivalt azokban, amiket most tud csinalni.
ezt meg valahol meg is tudnam erteni, de sajnos azt a nem tul sok penzet se nagyon osztja be, amit megkeres. csomo olyan dolgot vesz, ami felesleges es draga, illetve eleg impulzivan vasarol, nem sok tudatossagot latok benne. ha megkapja a fizut, eleg sokszor hulyesegkre kolti, aztan meg honap vegen sokszor egy barba vagy etterembe nem lehet beulni vele, mert elfogy a penz es akkor mar hirtelen sporolni kell.
en jobban keresek nala es meg szokam hivni erre-arra (o is engem), tehat a kozos programokat kb felesben fizetjuk. nem keresek rosszul, de annyira jol sem, hogy rendszeresen en fizessem neki a dolgokat, ezt nyilvan nem is varna el, sot zavarna is. igy viszont sok olyan program van, amirol le kell mondanunk, vagy bizonyos dolgokat azert nem veszunk meg, mert neki az mar sok lenne anyagilag.
jelenleg a tesoival el alberletben, eleg jutanyos aron. ha osszekoltoznenk, ennel dragabb lenne a dolog valoszinuleg. kozosen tervezunk, de felek ez igy nem jarhato ut es ha egyutt elnenk, esetleg problemak adodhatnanak ebbol. nem nagyon tudok vele igy tervezni, ha tegyuk fel, most talalnank egy alberletet, kauciot se tudna fizetni.
tudom, hogy ez egy atmeneti allapot, amig tanul, de meg 2 ev, mire befejezi a sulit. addig pedig ugy erzem, nem tud sehova tartani a kapcsolatunk, nem fejlodik. neheziti a dolgot, hogy 2 kulon varosban elunk es nem tudunk olyan gyakran talalkozni se, tehat mindenkeppen ossze kene koltozni ahhoz, hogy szintet tudjunk lepni.
tehat osszefoglalva nem az zavar, hogy nem keres eleget, hanem az, hogy:
- nem latom rajta a torekvest, hogy jobban fizeto, ertelmesebb munkat akarna keriteni (csak x ido mulva a suli utan, de az meg sok ido)
- nem tud banni a penzzel
- igy nem lehet vele tervezni, igy 30 korul nem akarok evekig ‘randizgatni’ valakivel, mielott osszekoltoznenk
nem tudom, mit csinaljak, o az egyik legrendesebb, viccesebb, odaadobb stb.. ferfi, akivel valaha talalkoztam. tenyleg nincs mas gond a kapcsolatunkban ezen kivul, de nagyon nyomaszt nap, mint nap, hogy ez megmergezi az egeszet.
Én azt gondolom, mihamarabb le kéne ülni vele erről beszélni. Párkapcsolatban vagytok, igenis kell a pénzügyekről beszélni. Főleg, ha őt is zavarja, hogy nincs pénze. Ha valóban úgy érzed, mindenben passzoltok, minden tökéletes, csak ez az egy nem, akkor most, ebben a pillanatban kell ezt megfogni. Mert ezen a problémán a magasabb fizetés nem fog segíteni: akkor annyit fog elkölteni a hobbijára és egyebekre.
Ha neked jó a pénzügyi kultúrád, ajánld fel neki a segítséged. Pl. segíts neki csinálni egy táblázatot, ahol vezetheti a költségeit: simán lehet, hogy ha meglátja számokban, mire mennyi megy el, akkor eléggé pofán veri ahhoz a valóság, hogy változtasson. Tanácsolhatnád neki, hogy a bankszámláján csináljon egy lekötést: amint megkapja a fizuját, kössön le X összeget (vagy nyisson takarékszámlát), és tekintsen erre egy fix költségként, amit meg kell csinálni. Ha kell, erre nevezzen ki egy célt, mint a közös albi.
Ha intelligens, normális és valóban akar veled közös jövőt, akkor meg fogja emberelni magát. Ha nem változtat, akkor meg legalább hamar kiderül és nem pazarlod az időd.
Ebbe akkor tudsz majd igazán belefolyni, ha majd együtt éltek, ezt saját példa okán tudom mondani.
Én mindig is király voltam a pénzkeresésben, de folyik ki a kezeim közül. Itt egy könyv, ott egy virág, fullos kaják, PS játék, a férjemnek halomszám vásárolt ajándék édesség, stb. Sok apróság, de pont elég, hogy hónap végére kinullázzam magam.
A férjem szerencsére szigorúan kezeli a pénzügyeket, és mi a következőt találtuk ki: közös kassza, amiből havi szinten x összeg lerakásra kerül, valamint mindkettőnknek van egy kerete, amit arra költ, amire akar. Ezen felül van keret a közös kikapcsolódásra. A maradékot feléljük. Mókás látni amúgy a különbséget: az én szabadon elkölthetőm fizutól számítva kb. egy hét alatt elköltésre kerül, a férjemnek abból is külön lerakott, hobbikra szánt megtakarítása van. :D De ez így működni látszik.
Amíg viszont ennyire rosszul keres a párod, és külön éltek, még közös megoldásokban sem lehet gondolkozni. Elbeszélgethetsz vele erről, de ezeken a szokásokon iszonyat nehéz változtatni.
Én egy pont ilyen pasival éltem együtt, mint kérdező párja, ezzel ellentétben nekem viszont nagyon jó a pénzügyi kultúrám. Az én tapasztalatom: kb. pár hét, hónap után jöttem rá, hogy ennek a faszinak soha nincs pénze. Fél év elteltével több beszélgetés után láttam csak világosan, hogy hányadán állunk. A bankban elég mélyen mínuszban volt, a havi fizetésének a többszörösével. Minden létező szolgáltatónak (telefon, rezsi stb.) tartozott, azt se tudta, kinek mennyivel. A fizetése legjobb esetben is a hónap felénél elfogyott. Akkor is, amikor nem vitte el a behajtó egyből a felét a tartozásai miatt. A fizetési felszólítások, bírósági levelek mindennaposak voltak a postaládában. Hozzáteszem, ugyanannyit kerestünk mind a ketten.
Mégis megpróbáltam vele az együttélést: ahogy az előző válaszolók is írták, mi is hasonló szabályokat állítottunk fel. Ezek működtek is kb. három hónapig. Mivel megengedte, hogy kezeljem a pénzét, sikerült visszafizetni a tartozásait, lenulláztuk a mínuszos bankszámlát, örült a fejem. De ez nem tartott sokáig, ugyanoda esett vissza, ahol volt. Közölte, hogy milyen hülyeség ez a spórolás. Ezt eljátszottuk kétszer-háromszor, amikor is meguntam és hagytam a francba.
"azt mondogatja mindig, hogy majd ha elvegzi a sulit, akkor vegre azzal a szakmaval tud rendes allast keresni". Az enyém azt mondogatta, hogy majd ha összeköltözünk, akkor könnyebb lesz. Amikor rendbe tettem a pénzügyeit, már együtt éltünk, de semmi nem változott.
"tudom, hogy ez egy atmeneti allapot, amig tanul". Nem, ez nem átmeneti állapot. Soha a büdös életben nem lesz neki spórolt pénze, egy vasa se, mert ha akarná, most is tudna spórolni. A pénzzel tíz év múlva sem fog tudni bánni. Itt van 30 évesen és az égvilágon semmit nem tud felmutatni.
Az én exem azóta csinált 2 gyereket két nőnek, de még a pici gyerekei, akiket el kéne tartania, se tudták motiválni arra, hogy megtanuljon bánni a pénzzel. Azóta is az anyja pénzeli a kis nyugdíjából, hogy megéljenek valahogy.
Ha vele tervezel, akkor készülj fel az örökös vitára, ami a pénzt illeti, és arra is, hogy anyagilag soha nem juttok majd egyről a kettőre. Előbb-utóbb be fogsz sokallni, vagy ki fogsz készülni. De ezt már most, fél év után is látod, és ez nem lesz jobb. Ezt tartsd szem előtt.
Kérdező, aki tud bánni a pénzzel, az akkor is fog félre tenni, amikor minimálbért keres. Még ha csak egy ezrest is, de akkor is lesz megtakarítása.
Az ilyenek viszont, mint a párod, annyit költenek, amennyi van nekik. Ne gondold hát, hogy ha lesz rendes munkája, akkor majd megbecsüli a pénzt. Ha félmilliót is fog keresni, akkor annyi fog kifolyni a kezei közül a hónap végére. Csak annyival lesz "jobb" a helyzet, hogy sokkal több hülyeséget és felesleges dolgot fog felhalmozni.
Neked kell eldöntened, hogy tudsz-e ezzel hosszú távon együtt élni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!