Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi alapján döntöttétek el, hogy felveszitek-e a férjetek nevét?
Már jó ideje együtt vagyunk és végigjátszottam minden eshetőséget magamban. Már kislány koromban nem tetszett, ha a "né" szó bent van valaki nevében. Így ki van zárva pl a Kovács Jánosné vagy Kovácsné Tóth Éva. (nem ezek a neveink, ezek csak példák).
Maradt a kötőjeles verzió (Kovács-Tóth Éva) , az, ha felveszem a férjem vezetéknevét sajátomnak (Kovács Éva) vagy nem változtatok meg a nevemet.
A kötőjelessel két bajom van, az egyik az, hogy túl hosszú, a másik pedig, hogy a mi vezetéknevünk szerintem nem hangzik jól együtt. Szóval már csak két verzió maradt. Az a helyzet, hogy nekem nem tetszik a párom vezetékneve, ezért azt nem is akarom felvenni, szóval maradnék a saját nevemnél. A párom viszont nagyon szeretné, ha felvennék a nevét. Ötlet?
Egyszerűen úgy választok, amelyik a legszimpatikusabb és jól is hangzik.
A kötőjeles ocsmányul hangzik és értelmetlen. "Tóth Évából" "Kovács Éva" nem lennék, mert az úgy olyan, mintha valaki egész más személy lenne, nem én.
Nekem a Kovács Jánosné Tóth Éva a legszimpatikusabb és jól is hangzik. Mindkettőnknek szép neve van és így benne van minden. Hogy hosszú, az egy dolog. Kinek mi a prioritás, engem nem zavar, eleve hosszú nevem van, megszoktam, hogy úgysem fér ki... :))
A kérdéshez kapcsolódóan ötletet nem tudok adni. Meg van adva, hogy mik közül lehet választani, azok közül kell az egyiket. Ha nem lehetne ezt a verziót, amit írtam, akkor valószínűleg én is inkább maradnék a saját nevemen.
Elég szomorú, ha valakinek egy név fejezi ki az összetartozást... Azt sem értem miért csak a nők “feladata”, hogy a nevükkel jelezzék, hogy férjnél vannak? A férfiak is ugyanúgy felvehetik a feleségük nevét, akár kötőjelesen is!
Én sem cseréltem le a nevemet, mert szeretem, hosszú éveken át éltem ezzel a névvel és amúgy sem illik a férjem vezetékneve az én keresztnevemhez. És igen, különálló személy vagyok én is, ami nem változik meg attol, mert férjhez megy az ember, szóval nem értem miért kell negatívan kiemelni, hogy a nők az “énre” törekednek.
Nem attól leszünk “mi”, hogy eldobjuk a vezetéknevunket vagy hogy odatesszük a né-t. Ez ennél sokkal összetettebb. Összetartunk, szeretjuk, támogatjuk egymást, segítunk egymásnak jóban és rosszban is, számíthatunk a másikra bármiben stb stb. Ezek milliószor fontosabbak, mint egy jelentéktelen név!
Sokkal jobban kifejezi az összetartozást, ha mindkét fél kötőjelesen felveszi a saját születési vezetéknevéhez a párja vezetéknevét is, és mindketten változtatnak, akkor ez így valóban összetartozást fejez ki, és kölcsönös. Ha csak a nő változtat nevet, arra hivatkozva, hogy összetartozást fejez ki a "né", akkor igazából csak ő kapcsolódott a férjéhez, mint valami kiegészítő, tartozék, a férj nevében ezt az összetartozást ilyen esetben semmi nem jelzi.
A másik problémám a "né"-vel, hogy hivatalos levelezésnél sok "né" nem írja alá a keresztnevét, csak xyné, szóval hogyan szólítsam meg a sok Józsinénit, Péternénit, Ferencnénit... stb.
"A másik problémám a "né"-vel, hogy hivatalos levelezésnél sok "né" nem írja alá a keresztnevét, csak xyné, szóval hogyan szólítsam meg a sok Józsinénit, Péternénit, Ferencnénit... stb."
Tisztelt Kovács Józsefné! Vagy Tisztelt Asszonyom!
Miért kéne hivatalos levélben keresztnéven megszólítani? :)) Beszédben meg úgyis megkérdezem, hogy hogyan szólíthatom és kész. Akinél ez ilyen komoly dilemmát okoz, az megrekedt a kamasz szintjén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!