Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi alapján döntöttétek el, hogy felveszitek-e a férjetek nevét?
Már jó ideje együtt vagyunk és végigjátszottam minden eshetőséget magamban. Már kislány koromban nem tetszett, ha a "né" szó bent van valaki nevében. Így ki van zárva pl a Kovács Jánosné vagy Kovácsné Tóth Éva. (nem ezek a neveink, ezek csak példák).
Maradt a kötőjeles verzió (Kovács-Tóth Éva) , az, ha felveszem a férjem vezetéknevét sajátomnak (Kovács Éva) vagy nem változtatok meg a nevemet.
A kötőjelessel két bajom van, az egyik az, hogy túl hosszú, a másik pedig, hogy a mi vezetéknevünk szerintem nem hangzik jól együtt. Szóval már csak két verzió maradt. Az a helyzet, hogy nekem nem tetszik a párom vezetékneve, ezért azt nem is akarom felvenni, szóval maradnék a saját nevemnél. A párom viszont nagyon szeretné, ha felvennék a nevét. Ötlet?
Nekem a Kovácsné Tóth Éva verzió lett.
Nem akartam Kovács Jánosné lenni, mert azt egyrészt baromi elavultnak tartom, meg van saját nevem is, én Éva vagyok és nem Jánosné, másrészt meg anyóst is úgy hívják, szóval pláne nem (páromnak tetszett volna ez a verzió).
Simán Kovács Éva nem akartam lenni, sosem tetszett, az olyan, mintha a testvére lennék, nem a felesége.
A kötőjeles verzió tök jó kompromisszum, tetszett is volna, mert fel is veszem a nevét, meg is tartom a sajátom, de hülyén hangzott a mi nevünk együtt.
Végül ugyanezen a "fel is veszem - meg is tartom" elven lett Kovácsné Tóth Éva, nem bántam meg.
Én se veszem fel a férjem nevét. Van nekem sajátom, amit szeretek, soha nem cserélném le! Esetleg még a kötőjeles verzió jöhetett volna szóba, de nekem nagyon ritka külföldi nevem van, ami hülyén hangzik egy magyar vezetéknevvel + baromi hosszú lenne. Halistennek a leendő férjem normális felnőtt ember, aki nem akar rendelkezni felettem és nem hisztizik be azon, hogy a saját nevemet nem cserélem le. Kepes ezt tiszteletben tartani.
Egyébként a férj is felveheti am a feleség nevét! Ez oda-visszaműködik ám.
A környezetemben amúgy senki nem vette fel a férje nevét.
Ja és még valami: a férfiak is csak akkor tudnak házasodni, ha van nő, aki hajlandó kapcsolatba állni velük és igent is mondani! ;)
Szóval ne csináljunk már úgy, mintha csak a férfiakon múlna minden, ehhez mindkét fél pont ugyanannyira kell!
Én se vettem fel a férjem nevét, nem volt ebből semmi gond, tudja hogy szeretem a nevemet, egesz életemben ezt viseltem, nem várta el hogy lecsereljem az övére.
Egyébként a ferjed is felveheti a nevedet. Szóval nyugodtan mond meg neki, hogy te meg azt szeretnéd nagyon, ha ő venné fel a tényleg neved!
Végsősoron pedig a te nevedről van szó, a te döntésed! A ferjednek ebbe bármennyire is faj, nincs beleszólása!
A mi neveink kötőjelesen bénák együtt, -né pedig nem szeretnék lenni. Mindenhol betűznie kell a vezetéknevét, mert ritka és nekem sajnos annyira nem is tetszik. Már a gyerekek nevein is stresszelek. :)
Sok helyen olvastuk, hogy szabályok ide vagy oda, az anyakönyvvezetőn múlik milyen nevet enged meg és mit nem. Végül úgy döntöttünk, hogyha engedi a K. Tóth Éva formát, akkor így fogom felvenni egyfajta jelzés értékként. Nem engedte, úgyhogy nem vettem fel a nevét egyáltalán. :) A környezetemben egyébként nagyon kevesen tették meg és én sem bántam meg, mert minden közmű az én nevemen van, az összes papíromat meg kellett volna változtatni, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!