Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fura dolog megőrizni a leánykori nevet házasságkötéskor?
Én örülnék, hogyha egyszer lenne feleségem, megőrizné a nevét. Nem tudom miért, talán mert láttam annakidején anyámnál, hogy mennyi szenvedéssel jár mindent visszaírni, sok helyen máig nem vették komolyan és a férjezett nevére küldik, holott már 13 éve nem házas.
Illetve, elítélhettek, de nekem öreges hatást kelt a "né"-zés. Viccből, bizalmas körben persze lehet mondani, meg ha valakit nem zavar, de nekem az idősebb nénik ugranak be, ott tombol mai napig a sok Jánosné meg Imréné. Elég elmenni egy társasáház kapucsengőjéhez, a "né"-k majdnem mindig idős nénik. Anno ezalapján jutottunk be a házba, mert "nagyobb eséllyel van otthon, és őt kell csengetni" (pokoli szórólapozás, még diákkoromban)
Viszont! Kifejezetten jó is lehet felvenni a másik nevét - akár a férjnek a feleségéét is - ha az eredeti neve kínos vagy neki nem tetszik. Pl. ismerek olyan asszonyt aki azért vette fel a férje nevét, mert az eredeti családja szörnyű emberekből állt és így szabadult a nevüktől is. Bizonyos esetben lehet én is így tennék, ha a feleségemnek olyan neve lenne ami jobban tetszik a mostaninál... (Bár ettől függetlenül is teljes névváltoztatást fontolgatok)
Viszont!
Elítélendő az a férfi aki ELVÁRJA ezt, ahogy az is ha a nő azért teszi, mert "így kell lennie" és emiatt erőlteti ő maga.
Fuhh, ebbe én is párszor belefutottam. Mert akik még kötőjellel veszik fel, vagy ilyen "Kissné Nagy Gizella" formában, ott még beazonosítható, oké, de ez... fel nem foghatom, mi vesz rá valakit arra, hogy a teljes nevét a kukába dobja....
Nálunk a feleségem megtartotta lánykori nevét. Több oka volt ennek.
Szakmájában neve jól bejáratott. Új névvel csak zavar lenne.
Az én családnevem nem szerencsés, megértem, hogy nem veszi fel.
A nem szerencsés név miatt elgondolkoztunk azon, hogy kislányunk ne az én nevemet viselje. A helyzet megoldotta ezt a kérdést: Külföldön élünk, itt nem értik a nevet, így maradtunk a hagyományoknál és az én nevemet viseli.
Kérdező, nehezen hiszem, hogy valóban minden házasodó nőismerősöd megváltoztatja a nevét, mivel rengetegen tartják meg a leánykorit, legalábbis a nagyobb városokban. Inkább arról lehet szó, hogy aki nem változtat nevet, az nem tűnik fel.
Magyarországon régóta bevett dolog megőrizni a nevet egész életre, már a 80-as évek óta. Senki nem lepődik meg rajta, max nagyon kis falvakban. Egy csomó más európai országban egyáltalán nem is szokás nevet változtatni, és van ahol konkrétan tilos, pl. franciáknál, olaszoknál, görögöknél, spanyoloknál. Amivel amúgy mélységesen egyetértek. A név nem egy alsónemű amit cserélgetek.
Card le szerintem nem egyszerűséggel, hogy fura-e.
Egyébként meg, ha valaki kötözködik, pl barátok bemutatnak másik baráti párral titeket egymásnak; és furcsán néz rád, hogy te nem vagy né, akkor mondhatod, hogy te igazából né vagy; csak így szoktad meg a bemutatkozást, vagy bemutatkozáskor nem szpoktad használni /mondani az assuonynevedet. Inkább a második felét mondd, de nincs is szükséged magyarázatra, magyarázkodni, mert úgyis senkinek semmi köze hozzá:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!