Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért csak a feleségnek szokás felvenni a férje nevét?
A férjnek miért nem? Ez így teljesen egyoldalú, olyan mintha a feleség a férjéhez tartozna, annak tulajdona lenne. Sokan mondják, hogy így látszik ha a nő férjnél van. Annak nem kell látszania, hogy a férfi nős? Tudom ,hogy így szokás, de amikor manapság már annyi minden változik, akkor a névviselési szokások miért nem modernizálódnak? Mondjuk az már haladás, hogy a borzasztó né-zés kezd végleg kimenni a divatból, de szerintem az is szörnyű mikor a nő teljesen elhagyja a régi vezetéknevét és kicseréli a férje családnevével, mintha testvérek lennének.
Nők ti hogy vettétek/szeretnétek fölvenni a férjetek nevét? Férfiak ti mit gondoltok a névfelvételről? Felvennétek ti a feleségetek nevét?
Én kötőjellel vettem fel a férjem nevét, mert bár olyan a lánykori nevem, amit szívesen elhagytam volna, nem tudtam megbarátkozni a gondolattal, hogy onnantól kezdve már névleg nem a régi vagyok. Viszont az anyakönyvvezetőnél megkérdezték, hogy csak én cserélem-e a nevem, szóval az opció megvan a férjnek is, hogy felvegye a feleség nevét. Az, hogy ez miért nincs így, egy jó kérdés, valóban úgy kellene, hogy mindkettejüknek kötőjelesen megjelenik a neve mellett a másik, de ne várjunk ilyen áttörő újítást a szexizmus szempontjából olyan múlt században rekedt országtól, mint amilyen Magyarország.
1. válaszolónak meg: nekem az összes okmányom (személyi, lakcímkártya, jogsi, útlevél, adókártya, tajkártya) teljesen ingyen és bérmentve lecserélték, csak vinni kellett a házassági anyakönyvi kivonatot.
Mert ha mindig mindenki hozzácsapná kötőjellel, pár generáción belül 5-6-7 soros nevek lennének, például. Szabó-Nagy-Kis-Kéri-Kolozsvári-Ábrahám-Kiss Aranka :D Ezt Te sem gondoltad át. Egyrészt. Másrészt pedig, a nő lesz a férfi családjának része és nem fordítva. Családfő, mond valamit? Értem én, hogy emancipált nőci vagy, de azért álljon már meg a menet...
Nem kötelező felvenni a férj nevét, de hogy nem venném fel a feleségem nevét, az biztos. Nem vagyok az egyenrangúság híve. Egyenjogúság? Az oké, de ne cserélődjenek már fel a nemi szerepek!
26/F
#4 Mindketten részei lesznek egymás családjának.... kérlek.
Én személy szerint nem támogatom a név cserélgetését. Attól, mert összekötöttük az életünket ő még ugyanaz az ember.
Kötőjellel fel fogom venni. Egyszerűen tetszik nekem ebben a formában. A férjem nem akarta az enyémet, mert neki két utóneve van, és hosszú lenne.
Egyenrangúak vagyunk a párkapcsolatunkban, a munkahelyemen is, nem kell ilyen kisstílű eszközökkel bizonygatnom, hogy akár p.csöt is növeszthetnék, annyira emancipált vagyok.
Amúgy van lehetőség felvenni a férjnek a feleség nevét akár önmagában, akár kötőjellel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!