Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha a saját nevem teljesen elhagyom, és a férjemét veszem fel, akkor olyan, mintha testvérek lennénk?
Nektek legyen jó, mit számít mások véleménye? Nekem volt egy tanárnőm, akinek ugyanaz a lánykori vezetékneve, mint a férjéé, amúgy még távolról sem rokonok, így a neve maradt úgy, ahogy volt, megúszták az iratcserét.
Ha te így szeretnéd, ahogy leírod, akkor tedd így. Én sem akarok "-né" lenni, nekem pl. a kötőjeles forma a legszimpatikusabb jelenleg. Aztán majd meglátom, mire oda kerülök. Nem kívülállók fognak érdekelni.
Én is azt tervezem, hogy egy az egyben "átveszem" a leendő férjem nevét, mert tetszik a neve, nem változna a monogrammom és ha esetleg külföldre mennénk egyáltalán nem lenne furcsa, hisz akkor angolszász térségben Mrs. lennék nem Ms :)
Egyébként pedig mindenki úgy veszi fel ahogy neki kényelmes. Ha neked az a természetes, hogy teljesen felveszed, akkor felveszed. Nekem van egy-két ismerősöm aki szintén teljesen felvette elhagyva a leánykorit. Ők még nem mondták, hogy testvérnek nézték őket volna valaha is. Sőt, így kevesebb a problémájuk, mintha megtartották volna a leánykorit, mert pl nálunk anyukám megtartotta a leánykori nevét (orvos, apu is, így macerás lett volna a Dr. Kissné Dr. Nagy Etelka mondjuk) és a suliban rendszeresen ferdén néztek rá a tanárnők első szülőin, hogy leányanya vagy vadházasságban élnek apuval, mert én már gyerekkorom óta kikértem, hogy az én anyukám nem Kissné hanem Nagy. Valamiért roppant büszke voltam arra, hogy nekem nem -né az anyukám. :D)
Nagyszüleim úgy házasodtak össze, hogy mindkettejüknek alapból ugyanaz volt a vezetékneve.
Nem voltak közeli rokonok csak ugye falvakban sokaknak van ugyanolyan vezetéknevük. :D Igaz nagymamám teljesen felvette a férje (nagyapám) nevét, így lett "Hollósi Gáborné" a személyigazolványában is.
Szerintem, ha az emberek megtudják, hogy házasok vagytok akkor azonnal sejtik, hogy nem rokonok, hanem felvetted a férjed nevét.
Ám lehetnél "Hollósiné" ... Tímea is vagy ilyen alakban sem hangzik jól?
Örülök, hogy így gondoljátok, akkor mégsincs miért aggódnom :)
7: a -né utótagtól tényleg a hideg ráz. De nem tudom megmagyarázni, miért. Valahogy a 90 éves özvegy macskás nénikékhez tudom csak kötni, hiába, hogy tudom, egyáltalán nem csak rájuk jellemző ez a névválasztás.
Ahol én élek az a természetes, ha a feleség felveszi a férje vezetéknevét. A lánykori vezetéknevét pedig teljesen elhagyja. Én ilyet életemben nem hallottam, hogy emiatt testvéreknek nézzenek egy házaspárt. Az, hogy ne vegye fel valaki a férj vezetéknevét azt hittem ilyen csak filmekben van. A né-ről pedig azt hittem egy régebbi hagyomány, amit már nem használnak. A kötőjeles verzióról, pedig csak úgy hallottam, ha a férj is felveszi a feleség nevét, és mindketten, mindkét vezetéknevet használják kötőjellel elválasztva. (Pl nagyszüleim)
Én bisztos elhagynám a lánykori vezetéknevemet, és felvenném a férjemét né nélkül. (Ha csak nem futok be híres pszichológusként a jelenlegi nevemmel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!