Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen vezetéknevet kaphat a gyerek?
Már van egy kisfiúnk aki az én vezetéknevemet kapta.
Most tervezzük az esküvőnket.
ha esetleg én kötőjeles lennék
pl. Kiss-Kovács xy
és pl. a lánykori nevem a Kovács, akkor a születendő gyerekek is kaphatják a Kovács vezetéknevet,attól függetlenül,hogy én kötőjeles lettem? És mi a helyzet a már megszületett kisfiúnkkal? Neki maradna az eredeti neve,vagy ezzel az övé is változna?
Ha mindketten összekapcsoljátok a neveteket, akkor a gyerek csak ezt a nevet viselheti. Ha csak te kapcsolod össze, akkor ezt a nevet vagy legfeljebb a férjed nevét viselheti, a te családi nevedet nem, tehát Kovács nem lehet. Mivel a törvény szerint csak a házasság alatt született közös gyerekek neveinek kell megegyezniük, a fiatok neve Kovács marad, de ha én lennék a helyetekben, biztos, hogy megváltoztatnám, hogy a gyerekeknek azonos vezetéknevük legyen.
Ptk. 4:150. § [A gyermek nevének meghatározása]
(1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viseli. A gyermek családi névként szüleinek összekapcsolt családi nevét is viselheti, akkor is, ha a szülők a házasságkötés után családi nevüket nem kapcsolták össze vagy a szülők nem kötöttek házasságot.
(2) A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének kizárólag azonos családi neve lehet, kivéve, ha a szülők a házasság fennállása alatt családi nevüket módosították. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke a szülők közös házassági nevét viselheti. Ha a szülők egyike viseli házassági névként kettőjük összekapcsolt családi nevét, a gyermek - a szülők megállapodása alapján - a másik szülő házasságra utaló toldást nem tartalmazó nevét vagy a szülők összekapcsolt családi nevét viseli.
Azert kapta az én vezeteknevemet,mert nem lett volna ki tovabbvigye a csaladnevunket. Ahhoz meg túl "híres" vezetéknév,hogy velunk megszűnjön.
Amugy mikor apa még élt,megígértem neki,hogy tovabbviszem a nevet. Neki csak 2 lanya született,igy aggódott miatta.. Ez is közrejátszott a döntésben.
Elvileg kaphatja mindkettőtök nevét, DE azt is tartsátok szem előtt, hogy esetleg később a gyerekek majd magyarázkodhatnak, hogy édestestvérek ugyan, de mégsem azonos a nevük, illetve "kérdőre vonhatnak", hogy nekik miért más a nevük. Bátyáméknál volt "hasonló". Az egyik gyereknek 2 utóneve a másiknak csak 1 van. És még most (18 év elteltével) is sokszor felemlegetik ezt (pedig ugye ez nem egy nagy dolognak mondható).
Én mindig ezt néztem. Én is szerettem volna, ha az én nevem is kapják a gyerekek, de nem akartam a túl hosszú névből is komplikációt (mármint ugye nálunk csak ez a kötőjeles változat jöhetett volna szóba). Egyébként nem értem az első is miért nem kapta akkor mindkettőtök nevét, megspóroltatok volna egy gondot.
Azert nem adtuk az elsonek a kettonk nevet,mert nem akartuk. Páromnak van mar 2fia,az o nevet tovabbviszik. Most se akarom,hogy kettonk nevet kapjak majd,csak az enyémet,igy beszéltük meg. Az előző elotti hozzászólásomban kifejtettem,hogy miert..
tehat az volt a kérdés,hogy ha én kötőjeles leszek a születendő gyerek kaphatja ugyanugy csak az én nevemet?
Igen, ezt maximálisan,megértettem.
a #15-nek válaszoltam.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!