Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Szeretnénk áttérni a házasság...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Szeretnénk áttérni a házasság után a közös kasszára, ez működhet?

Figyelt kérdés
Eddig minden mindent feleztünk, hó végén számoltunk el, ami néha nagyon macerás. Át szeretnénk térni a közös kasszára. Ez működhet úgy is ha a párom 4x annyit keres. Másnál müködik így?
2015. febr. 15. 22:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
41%

"amire nem kell engedélyt kérni a másiktól. "

El vagy tévedve. Nem engedélyt kérünk, mindenki mindenre költ, amire csak akar, ami kell stb. Egyszerűen nagyobb kiadások előtt, pl. ha akarok venni 300 ezer forintért egy tévét, akkor közlöm a férjemmel, hogy ez van és megkérdezem, hogy esetleg neki volt-e tervbe valami egyéb nagy kiadása, ami esetleg fontosabb lehet, vagy vehetJÜK a tévét már akár holnap?

2015. febr. 16. 13:42
 12/19 anonim ***** válasza:
45%
nem vagyok eltévedve, mert minden kapcsolat más és más. ugye nem gondolod, hogy a te kapcsolatod mindenki számára az etalon?
2015. febr. 16. 13:43
 13/19 anonim ***** válasza:
71%

Mi közös kaszán vagyunk a férjemmel kezdetektől. Néhány évig külön bankszámlánk volt, de ez semmit nem jelentett a gyakorlatban, arra utalták a fizetést, amit közösen költöttünk el. Aztán ráuntam, hogy ezt is feleslegesen fizetjük, így közös bankszámlánk lett. (Úgyis én intéztem a pénzügyeket, a férjem utál ezzel foglalkozni.) Amikor én GyES-es voltam a férjemnek három állása volt, kb. 4-szer annyit keresett, mint amennyit én. De az nem az ő és nem az én pénzem volt, hanem a MI pénzünk, amiből gyógyszert és speciális étrendet biztosítottunk a kisfiunknak, amiből fizettük a számlákat, vettünk nekem vagy neki ruhát, cipőt, ami kellett. Ráadásul ezeket főleg én intéztem, a férjem, ha akart valami extrát, megkérdezte tőlem, jut-e rá, és ennyi.

Mióta újra dolgozom, és nagyjából ugyanannyit keresünk, én 1-2ezerrel többet, azóta is minden ugyanúgy van.

Leveszünk X összeget hó elején a számlánkról, mindenki tudja, hol a pénz, az vásárol be, aki éppen ráér. A nagyobb kiadásokról közösen hozunk döntéseket, de nem hívom fel, ha teszem azt új terítőt akarok venni a konyhaasztalra, ahogy ő sem számoltat el, hogy miért vettem meg.

Mi el sem tudnánk képzelni másként, nekünk pl. macerásnak tűnik a külön kassza, bár ismerek olyanokat, akiknél tökéletesen működik. Viszont olyat is ismerek, akinél a közös kassza azt jelenti, hogy amit az asszony keres, az közös, amit a férj, az meg az övé.

2015. febr. 16. 14:27
 14/19 anonim ***** válasza:
40%

Mi úgy csináltuk, hogy közös a bankszámlánk. Erre kapjuk a fizetést mind a ketten. Ebből vonják a lakbért, rezsit, egyéb dolgokat. A kajára, ruhára, szórakozásra, kocsira szánt pénzt levesszük, és szétosztjuk egymás között. 150-150 Eur szórakozásra és ruhára havonta, 200 a kajára (párom vendéglátós, onnan van a nagyja kaja, csak a többire kell pénz).

A nagyobb kiadásokat megbeszéljük.

Nálunk működik.

2015. febr. 16. 15:19
 15/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Azt tervezzük, hogy az én számlámat teljesen megszüntetjük, feleslegesen nem szeretnénk fizetni a banknak. Nekem lenne egy társkártyám a párom számlájához.

Azért is lesz nehéz talán egy kicsit az átállás, mert nekem még havonta csoportos beszedésivel levonnak tőle, életbiztosítást és LTP-t.

A páromnak és nekem is van külön megtakarításunk, akkor a házasság után keletkezett megtakarítást gondolom az egyikünk vagy a másikunk nevére kötjük le. A Kincstárnál van megtakarításunk, ott csak egy nevén lehet az ÉP számla.

Nálatok a megtakarítás hogy van? Esetleg felezitek a maradék pénzt, és mindenki külön-külön leköti?

2015. febr. 16. 17:38
 16/19 anonim ***** válasza:

Az, hogy működik-e a közös kassza, nem a jövedelmeteken, hanem a hozzáállásotokon múlik. Ha te nem érzed eléggé közösnek, akkor nem fogsz tudni jó szájízzel vásárolni, ha ő nem érzi eléggé közösnek, akkor a fejedhez vághatja, hogy mennyivel többet adott bele nálad. Azt kell tehát tudnotok, hogy ebben egyformán gondolkoztok-e.

Nálunk egyelőre az a felállás, hogy az én számlámhoz van neki társkártyája. Mivel nekem volt számlám, neki nem, ráadásul az enyém 28 éves koromig kedvezményes, ő pedig már idősebb. Mindkettőnk fizetése az én számlámra érkezik, a pénzügyekkel is én foglalkozom. Megtakarításunk egyelőre nincs, de a banknál tervezünk takarékszámlát nyitni - szintén az én nevemen lesz, mert úgy olcsó, ha van már náluk számlám.

A páromnak ez így jó. Nem különösebben érdeklik a pénzügyek, annyit kért, hogy hozzáférhessen a fizetéséhez. Egyébként neki mindegy. De őszintén szólva szerintem ez nem túl ideális megoldás, hiszen nekem van csak netbankom, én kapom az sms-eket (tehát neki fogalma sincs arról, mennyi pénz van a számlán), és ha bármit akarnék csinálni a pénzzel, nem tudna beleszólni. Én biztosan nem mennék bele az ő helyében ilyen felállásba - legyen közös néven a bankszámla és a megtakarítás is, egyforma jogokkal. Ez persze most lényegtelennek tűnik, de ha bármi probléma történik, jól jöhet.

2015. febr. 16. 18:37
 17/19 anonim ***** válasza:
48%

"nem vagyok eltévedve, mert minden kapcsolat más és más. ugye nem gondolod, hogy a te kapcsolatod mindenki számára az etalon?"

Azért gondolom, mert a közös kasszára mindenki azt hiszi, hogy lemegy a két felnőtt ember gyerekbe, és mindenre engedélyt kér és csak külön kasszánál lehetséges, hogy vesznek maguknak egy pulóvert, vagy egy nadrágot engedély nélkül. Holott szó nincs engedélyről, egyszerűen a NAGY kiadásokat megbeszélik.

Bár úgy látom a 300 ezres tévé példa szíven szúrta a komplett gyakorikérdések közönségét és most mindenki mérges, mert ha ez konkrét és igaz példa volt, akkor lehet, hogy több pénzünk van, mint nekik. Már elfelejtettem, hogy ezen az oldalon egymás alá kell licitálni, hogy ki a csóróbb.

2015. febr. 16. 19:39
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

1. szerintem senkit nem érdekel a tévéd, én évek óta nem nézek tévét.

2. a közös kassza nyilván mindenkinél máshogy működik. nálatok úgy, hogy a 300 ezres kiadást is el lehet intézni vállvonogatással, másoknál meg egy pár cipő vásárlását is családi tanács előzi meg.

2015. febr. 16. 23:11
 19/19 anonim ***** válasza:

Mi eleinte sem felezgettünk, ahogy esett úgy puffant, ki mit fizet. Viszont ez a legrosszabb, mert nincs benne rendszer, és nem lehet tervezni.

Aztán bizonyos okok miatt annyira összekeveredtek a dolgok, meg elkezdett nekem nagyobb összegekkel "tartozni"- mert nem volt munkája, de kiadása, hitel stb. miatt rengeteg- hogy mondtam, ennek nincs értelme. Közös kassza és jónapot! Persze azóta van munkája, hál' Istennek csak pár hétig nem volt, tönkre is mentünk volna, ezt a pár hetet is - hónap lesz kiheverni. Viszont most van egy frankó excell táblázatunk ő kiadásai, én kiadásaim, várható összeg, ami kelleni fog és, számol is a táblázat, szóval, beírom hogy bolt 5000 Ft, akkor levonja az 5000 Ft a keretből ami erre van szánva és látom, mennyit költhetek még adott hónapban kajára.

Természetesen extra dolgok is fel vannak vezetve előre. Vagyis ha megtetszik valami, nem vesszük meg azonnal, hanem beiktatjuk a köv. hónapra, vagy ha kisebb 10 ezres tétel akkor a kaja plusz egyebek keretből ki lehet szorítani. Na jó ezt sokkal bonyolultabb leírni, mint csinálni, de a lényeg, hogy így sokkal több pénzünk marad, mert pontosan látjuk mire megy el, illetve mire költhetünk még és ft-ra pontosan mennyit. Pl. ha a benzin keret elfogy, de hirtelen 300 km-re kell utazni, mert kórházba kerül a nagyi, az nyilván a megtakarításból fog menni, viszont mivel a rendszerünk logikus és átlátható, jóval több a megtakarításunk, mint azelőtt :)

2015. febr. 17. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!