Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi az érték a hűség, vagy a szabadság?
Olyan társadalomban élünk, ami hivatalosan monogám, gyakorlatilag meg poligám.
A lakosság több mint 50%-a csalta már meg a társát.
Lehetne úgy h akit választunk csak azzal vagyunk mindig. Vagy úgy h nem választunk senkit, de akkor csak a kalandok.
Vagy lehetne az, h amikor váltani szeretnénk akkor lezárjuk a kapcsolatot és utána kezdünk újba.
Mégse ez a legtöbbször megfigyelhető!
Ha viszont "mindenki" azt választja h társat tart, de megcsalja, akkor ez a legjobb verzió nem?
Csak egy a lényeg h ki ne derüljön.
Akkor megmarad az állandóság, biztonság, meg a változatosság is.
Mondhatnánk h az emberek miért nem élnek nyitott kapcsolatban, h felvállalnák, h ők igenis vágynak a változatosságra, az új emberre. (és itt most nem nagy habzsolásra gondolok, csak ritkább esetekre)
Ha házasságban élsz akkor a család gyerek vagyon érték, viszont akkor el kell fojtani a vágyadat az új partner iránt. Vagyis hazudsz magadnak!
Ha önálló életet élsz kötöttségek nélkül, váltogatod a partnereidet, akkor rosszul érzed magad amiatt h nem tudsz státuszt felmutatni: házasság család, gyerekek.
Melyik életmód a boldogabb?
Szerintem attól függ mit tekintünk értéknek.
Ha a szabadságot, akkor a függetlenség.
Ha az elért javakat akkor a hűség.
Az a furcsa nekem, h nem tudom mióta van fent az emberi faj, de még mindig nem tudott olyan párkapcsolati formát létrehozni ahol színjáték, nélkül önmaga mellett, meg boldog lehet.
Az emberek sokszor ítélkeznek egymás felett, azért írtam a kérdést.
A házasok szörnyülködnek azon h nem képvisel értéket egy független ember.
A Független ember meg azon, hogy tudnak képmutatóan viselkedni a házasok,meg azt hazudni maguknak, h ez a kötöttség nekik jó.
Nemsokára házas ember (nő) leszek.
Számomra a hűség és a szabadság nem zárják ki egymást egyáltalán, sőt. Szerencsére a vőlegényem is ugyanígy érez, egymás mellett szabadultunk fel igazán, boldogok vagyunk. Kötöttségünk csak annyi van, amennyit mi teszünk saját magunkra.
Ha te nem vagy monogám típus, ne élj ilyen kapcsolatban, ennyire egyszerű.
Mi a szerelmemmel őszintén boldogok vagyunk egymással, nem fojtunk el semmilyen vágyat, színjáték sem jellemző a kapcsoltunkra, sőt, semmilyen emberi kapcsolatunkra sem, épp emiatt szoktak konfliktusaink lenni másokkal.
Az emberek azért csalják meg egymást, mert valami hiányzik a párkapcsolatukból. Azt remélik, az a kis frissesség majd rendet csinál a fejükben, pont mint amikor a fogyókúrázók elvétik egy napra a sulykot, és jól megtömik a hasukat. Utána azt hiszik, nem gondolnak majd az ételre annyit, de a kísértés végül egyre nagyobb és nagyobb, mert kényelmesebb annyit enni, amennyit kívánnak. Így van ez a megcsalással is: kellemesebb szeretőt tartani, mint a párom szemébe nézni, és megmondani, ha gondom akadt vele. A kommunikáció hiánya viszont egy idő után így is-úgy is megöli a kapcsolatot. Így kijelenthetjük, hogy zsákutca a csalás.
Egyébként én azt hiszem, ha valaki csal, akkor az már nem szerelmes. A szeretet, a szerelem nálam együtt jár a tisztelettel is. Csalni pedig nem tisztességes dolog.
Tehát itt nem csak a másik érzelmeiről és a hűségről van szó, hanem az erényekről is: már csak azért sem csalok meg senkit, mert becsületesen, igazságosan akarok eljárni, bármiről legyen szó. Így boldog, elégedett leszek magammal.
Hiszek egyébként a poliamorikus kapcsolatokban, de csak abban az esetben, ha az minden félnek megfelel, ha elég jól ismerik egymást a "pár" tagjai, mindenki igazán részesévé válik a kapcsolat eseményeinek és nincs semmiféle titkolózás. Ehhez viszont szerintem évek munkája szükséges, na meg olyan emberek, akik alapvetően kompatibilisek egymással.
A szabadság sok mindenben megnyilvánulhat, nem kizárólag abban, hogy másik nőre, vagy férfira vágyunk. Ha másikra vágyunk, mint amit választottunk, akkor a kapcsolattal van a baj, nem padig természetes.
23 éve élek a férjemmel, és soha nem jutott egyikünknek sem eszébe, hogy másra vágyjon.
Számomra ez az egyik legfőbb érték: a magyar nyelv szeretete és írásbeliségben a lehető legtökéletes használta. Nem ismerek olyan szót, hogy "h".
A hűség éppen olyan érték, mint a szabadságvágy. A szabadságvágy azonban nem azonos a "nekem aztán mindnet szabad, mert én megérdemlem!" önzésével és a (többek között nemi) szabadosság akarásával.
Ha eljutottál a személyiségfejlődésedben a hűség és elkötelezettség szintjéig (lásd Erickson), akkor eszedbe sem jut az, hogy megcsald a partneredet. Akkor eszedbe sem jut, hogy ha már házas vagy és gyereked van, akkor te mégis mindent felrúgsz, mert mindenáron vissza akarsz fiatalodni, és újra virágról virágra szálló 16 évest akarsz játszani huszon-, harminc-, negyvensokévesen.
"Mi az érték a hűség, vagy a szabadság?" - Kérdező, természetesen mindkettő érték.
A hűség azt jelenti, hogy kitartani valaki/valami mellett jóban és rosszban, az önkéntes, szabad döntések lehetőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!