Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Sok embernek miért baj az ha valaki úgy veszi fel a férje nevét, hogy pl: Tóthné Kiss Eszter vagy Tóth Imréné?
Sok ember nem is érti, miért ilyen hülye módon kell feltenni egy kérdést, hogy "sok embernek miért baj" stb?
Sajnos nem tudom neked mennyi az a sok ember? A két sógornőd?
Nekem mindegy, hogy ki hogy veszi fel a férje nevét, de ha itt a gyakorin megkérdezi, akkor elmondom a véleményemet.
Amiket leírtál, nekem nem tetszik, a másodk azért nem, mert nem praktikus (tudod hány levelet küldök ki a munkám során "Kedves Imréné"-nek), meg olyan, mintha már nem is lennék önálló személy, "csak" a férjem felesége. Az első ugyanez, olyan, mintha valakinek a tulajdona lennék.
De nekem a kötőjeles megoldás sem teszik, túl sok, hosszú. Én majd szeretném elhagyni a saját vezetéknevemet és átvenni a férjemét (tehát Kovács Ilonából Kiss Ilona). De ez sem tökéletes, mert így meg olyan, mintha tesók lennénk... Sehogysem jó :D
Az első forma szerintem manapság a legelterjedtebb. A második már csak az 50+ -os generációnál gyakori. Igazából a mai napig nem értem, miért kell a férj teljes neve mögé "bújni", mintha nem lenne saját neve. Ez tényleg olyan, mintha ő nem is létezne, csak egy toldalék lenne a férje után, még a keresztnév sem látszik. Külföldön meg pláne nem tudnak ezzel a formával mit kezdeni. Tehát ha egy huszon- harmincéves nő így veszi fel a férje nevét, hogy "Tóth Imréné", akkor én is erősen csodálkoznék.
Nekem személy szerint a kötőjeles forma, vagy a saját családnevem lecserélése tetszik, attól függően, hogy passzol össze a két név, hogyan hangzik a "végeredmény". De sokszor az Xné Y Z is jól hangzik. A másik meg a lustaság, hogy pl hivatalos ügyek intézésekor, aláíráskor milyen hosszú az ember neve :)
22/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!