Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elárulnátok a jegyeseteknek, ha kiderülne, hogy rokonok vagytok? Egyáltalán számít ennél a rokonsági foknál?
A barátommal 3 éve vagyunk együtt, ő 26, én 30 éves vagyok. Nyáron megkérte a kezemet, májusban lesz az esküvő.
Kb. 1 éve tudom, hogy a barátomnak nem az az édesapja akit ő annak hisz, hanem az én, tőlem jóval idősebb féltestvérem. A leendő anyósom a féltestvéremmel kavart egy időben a férje mellett és ő az igazi apja a barátomnak. A kapcsolatuk hamar véget ért. Ezt a féltestvérem vallotta be nekem. Azóta mondjuk a vőlegényem szülei elváltak vagy 20 éve.
Ilyen esetben valamilyen szinten a nagynénje vagyok a barátomnak? Mert nem az édestestvétem az apja, hanem a féltestvérem.
Ez számít? Törvényileg mi az álláspont ezzel a fokú rokonsággal?
Ti mit tennétek? Elmondanátok vagy hallgatnátok?
Eddig nem akartam róla beszélni a vőlegényemnek, de a házasságot úgy indítani, hogy nem vagyok őszinte vele, nekem aggályos. De nem akarom tönkre tenni a világot sem amiben eddig élt az apjával kapcsolatosan.
Az sosem zavart, hogy tudom róla, hogy a rokonom, nem is úgy nézek rá, mert már azelőtt szerelmes voltam belé, hogy megtudtam az igazságot róla.
Gyerekeket is akarunk. Ilyen szinten még van genetikai veszélye a kapcsolatunknak a gyerekeinket illetően? Mit tehetek ez esetben? Elképzelhető hogy a terhességem egy bizonyos pontján kiderülhet, hogy rokonok vagyunk? Vagy nincs ilyen típusú genetikai vizsgálat?
# 10. Az egyik kérdésemre már találtam választ:
"4. Rokonok vagy hozzátartozók közötti házasság
Alapesetben az alábbi rokoni és hozzátartozói kapcsolatok zárják ki a házasságot:
-egyenesági rokonság (szülő-gyermek, nagyszülő-gyermek)
-testvérek közötti házasság
-testvérek vér szerinti gyermekével kötött házasság
-örökbefogadott gyermekkel kötött házasság
Érvényes lehet a testvér vér szerinti gyermekével kötött házasság, amennyiben a jegyző erre engedélyt ad, valamint ez a születendő gyermek egészségét nem veszélyezteti."
A féltestvéremmel az elmúlt 5 évben 1x beszéltem, amikor elmondta nekem az igazságot és a vőlegényem anyjával sem beszélt évek óta.
Nyilván a leendő anyósom ebből kifolyólag nem tudja, hogy feltestvérek vagyunk.
De úgy döntöttem beszélek a vőlegényem anyjával, hogy mondja el ő az igazságot.
Köszönöm a segítséget!
A helyedben nem aggódnék előre amiatt, hogy nem lehet közös gyereketek.
Egy átlagos ember 7-8 hibás gént hordoz magában, rokoni kapcsolatok esetén nagyobb annak az esélye, hogy a hibás gén mindkét szülőben ott van.
Mivel a párod nem édes-, hanem féltestvéred, így a vérkapcsolat is "hígult", így hiába a nagynénje vagy, igazából a rokonsági fok inkább az unokatestvér szintjén van.
Unokatestvérek esetében 75%-ban nincs veszélye a gyerekvállalásnak.
Mindenképpen beszéljetek egy genetikai tanácsadóval, ahol a családban előforduló betegségek tükrében döntést lehet hozni arról, hogy szükséges-e genetikai laborvizsgálatot végezni, vagy kell-e emelkedett genetikai kockázattal számolnotok a gyermekvállalás során.
De ha most gyorsan végig gondoljátok, hogy van-e a rokonságban a felmenők között ilyen nemű rendellenesség vagy betegség, az támpontnak jó. De az áment a szakember fogja megmondani.
Én mindenesetre szurkolok neked és ne aggódd túl a dolgot. ☺️
De igen, erről tudnia kell a párodnak.
(Ha esetleg túl vagy rajta elmondhatnád mi volt, hogy fogadta - akár itt, akár privátban - mert nagyon kíváncsi vagyok ☺️)
Szerencsére minden rendeződött, eredeti tervek szerint 4 hét múlva esküvő 😊.
Sikerült a párommal és a családdal tisztázni a dolgokat. A genetikai vizsgálat is kedvező eredményt hozott, így nincs akadálya a gyerekvállalásnak és ennek megfelelően a jegyzői engedélyt is megkaptuk a házasságkötéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!