Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan tudom felvenni a párom teljes nevét ha összeházasodtunk, ha neki két keresztneve van?
Tegyük fel az ő neve Puskás Áron József. Ha én a teljes nevét szeretném felvenni, akkor Puskás Áron Józsefné leszek vagy Puskás Áronné? Mert ezesetben ő az Áront használja csak.
Illetve ha én nem szeretem a saját vezetéknevemet, de csak Puskásné .... Katalin (most csak mondtam egy nevet) kívánnék lenni házasságkötés után, akkor külön kérelmezni kell a vezetéknevem megváltoztatását és csak utána tudom felvenni a párom nevét ebben a formában?
Próbálok tájékozódni a lehetőségeimről... Tudom, hogy több lehetőség is van, de semmiképp se szeretném megtartani a saját vezetéknevemet semmilyen formában.
Ha két keresztneve van, akkor Puskás Áron Józsefné formában tudod felvenni. Vagy ha ő még házasságkötés előtt nevet változtat és "leszedeti" a második keresztnevét.
Ha nem szereted a saját vezetéknevedet, akkor Puskás Katalin lehetsz. Puskásné Katalin nem. Csak Puskásné Kovács Katalin.
Az összes verzió:
- Puskás Áron Józsefné
- Puskás Áron Józsefné Kovács Katalin
- Puskásné Kovács Katalin
- Puskás Katalin
- Puskás-Kovács Katalin
- Kovács-Puskás Katalin
- vagy marad a lánykori név: Kovács Katalin.
Igen, lehetsz Puskás Katalin is, szerintem neked ez lenne a legmegfelelőbb. Nincs benne a saját vezetékneved, de mégsem egy identitását veszített Puskás Áron Józsefné... Ha a férjed teljes nevét veszed fel a -né végződéssel, abból nem hagyható le a második keresztneve, mert ez a névviselési forma úgy van meghatározva, hogy "a férje TELJES nevét a házasságra utaló toldással (-né)"; a teljes név pedig a teljes név, tehát mindkét keresztnév benne van. Anyámnak is ilyen Fehér András Tiborné (csak példa) neve van, pedig a férje sosem használja a Tibort, csak rá lett aggatva valamelyik felmenője után, ahogy gondolom a te vőlegényedre is.
Amúgy ha a Google-be beírod, hogy házassági név forma, akkor rengeteg oldalt találsz, ahol leírják a lehetőségeket.
És igen, az anyakönyvvezetőnél is fel lesznek sorolva a variációk, és bejelentkezéskor ki kell választani.
A 2/3 válaszadó szerintem mindent leírt.
Amire a névváltozás kérdésnél még érdemes figyelned, ha külföldi nászútra is mentek:
- ha házasságkötés előtti névvel foglaltatok (repjegy, szálloda), akkor a személyes okmányok cseréjét ne kezdd el az utazás előtt, majd csak a nászút után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!