Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Igaz lehet, hogy minél idosebben házasodik egy nő, annál kevésbé jellemző hogy felveszi a férje nevét?
10 évvel ezelőtti tanulmányban olvastam egész pontosan 85% is adatot. Most újra meg is kerestem, és rájöttem hogy a kérdésemre is megtalálom benne a választ.
Az elmúlt 10 évben egyre többen tartják meg a nevüket és persze egyre későbbi életkorban kötnek házasságot a nők, szóval nem tartom elképzelhetetlennek hogy a kettő között lehet összefüggés.
Amikor édesanyámék házasodtak anyut kb kiátkozta a rokonság, mert nem vette fel semmilyen formában apu nevét, mert akkoriban még csak -né lehetett volna és ő is orvos, apu is, így a dr előtagokkal iszonyat hosszú lett volna úgy, hogy anyunak második keresztneve is van.
Most volt bő 1 éve nálunk is az esküvő, én felvettem a férjem nevét, de csak simán vezetéknevet cseréltem, mert -né nem akartam lenni, a saját nevemmel meg nem passzolt az ő vezetékneve, de szerettem volna felvenni valamilyen formában a nevét, mert most már egy család vagyunk és gyerekkoromban nálunk mindig vicc tárgya volt, hogy vagyunk mi és anyu és hivatalos helyeken a magyarázkodás, hogy miért eltérő a vezetéknevünk, egyszerűen meghökkentek rajta, mert nem volt jellemző akkoriban. Ezt el is akartam kerülni, illetve számomra ez egy új életszakasz kezdetét is jelenti.
Szóval a kérdésre visszakanyarodva két lehetőséget tudok elképzelni. Az első, hogy már nem annyira erős a társadalmi nyomás, hogy felvegye az ember mint anno és nem csak a -né verzió létezik, így lehet észre se veszik sokan, hogy esetleg névváltozás történt. A nevem alapján egyből nálam sem egyértelmű idegenek számára.
A másik lehetőség, hogy ha idősebb az "ifjú" feleség, akkor mivel már nem otthon ülnek nők lehet van karrierje, ezen a néven ismerik, presztízs vesztés lehet ha megváltoztatja a nevét. Illetve az élete jelentős részét leélte egy néven, az az ő neve és hozzászokott, netán szereti is, minek változtasson akkor rajta?
Megértem azt is, aki felveszi a férje nevét bármilyen formában, illetve azt is aki nem. Ez mindenkinek az egyéni szuverén döntése kellene, hogy legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!