Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Milyen formában vegyem fel a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen formában vegyem fel a leendő férjem nevét, ha mindketten doktorok vagyunk?

Figyelt kérdés
A kötőjeles forma tetszik leginkább, de nagyon rosszul hangzik a dr.Kiss- dr.Tóth Lilla (természetesen nem ez a nevem, csak példa). Né semmiképp nem akarok lenni. Hagyjam meg inkább a saját lánykori nevem vagy vegyem fel a társam vezetéknevét elhagyva az enyémet? Ti mit tennétek?
2020. szept. 4. 13:00
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
48%
Nálunk is ez a helyzet, mindketten PhD fokozattal rendelkezünk. A név felvétel szempontjából a férjed fokozata mellékes, mivel nem veheted fel más titulusát semmilyen formában. Legalábbis nekünk ezt mondta az anyakönyvvezető, mikor tájékoztatott a lehetséges variációkról.Igaz, ez 8 éve volt, az aktuális szabályozással nem vagyok tisztában, de úgy tudom, ez a kérdés régóta így van. 70-80 év körüli korosztályban előfordul, ismerünk ilyen példát, hogy a feleség a férj teljes nevét vette fel dr.(vagy Dr.) Nagy Jánosnéként. Ma már ez nem lehetséges, de valóban értelmezhetetlen is lenne, hogy valaki más titulusát használja, mikor semmi köze hozzá. Szóval neked csak a sajátoddal kell törődnöd elvileg. Mikor mi összeházasodtunk, nekem nem volt fokozatom, a férjemnek igen. Mivel nem használhattam volna az övét (és nyilván nem is tartottam rá igényt), mindegy volt, hogy Dr.-e. Felvettem a nevét kötőjellel, hasonló okokból: -né kizárva bármelyik verzióban, a sajátomat mindenképpen teljes formában meg akartam tartani, de szerettem volna az övét is viselni. Így kizárásos alapon a kötőjeles verzió maradt. Mikor később én is PhD fokozatot szereztem, egyszerűen felvettem a férjezett nevem elé. Így viszont kicsit hülyén hangzik, mert a kötőjeles verzióban a hangzás miatt az ő vezetékneve áll elöl a Dr.után. Vagyis a nevünk eleje tök ugyanaz, laikusoknak akár úgy is tűnhet, hogy az ő címét használom, pedig nekem is van sajátom. Szakmai berkekben nyilván tudja mindenki, mi a helyzet, mellesleg mivel mindenkinek van fokozata, nem számít. Szakmán belül nem használjuk, nyilván bemutatkozáskor meg ügyintézéskor nem használom (kivéve egészségügy), csak nagyon hivatalos dokumentumokon. Szóval szerintem vedd fel úgy, ahogy tetszik, ha kötőjellel tetszik, akkor úgy. A fokozat pedig csak egy db lehet, a sajátod. Amúgy nincs jelentősége, mint már tapasztalhattad. Sok boldogságot!
2020. szept. 4. 14:26
 22/25 anonim ***** válasza:
100%
21-es vagyok: Tehát elvileg nincs olyan lehetőséged, mint a kérdésben lévő példánál. Tehát csak dr. Kiss-Tóth Lilla lehetsz. Így már kevésbé hangzik hülyén. Ha mégis fel lehetne venni a másik fokozatát, nem tenném, tudom, mennyi munka, semmi közöm hozzá. Ha viszont az az aggályod, hogy dupla dr.(gondolom ügyvéd vagy orvos, a mienk Dr.) nélkül is hülyén hangzik egymás mellett a nevetek mindegyik sorrendben (bármelyikőtök neve állhat elöl), én a sajátomat hagynám meg. Semmi esetre sem venném fel az ő vezetéknevét az én keresztnevemmel. De ez én vagyok, a te nevedről neked kell dönteni.
2020. szept. 4. 14:33
 23/25 anonim ***** válasza:
24%

Sosem értettem miért akarják a nők ennyire felvenni a férjük nevét.

Olyan mintha valami tárgyak lennének, akikre a férjük tesz valami jelzést, hogy már az ő tulajdona

2020. szept. 4. 14:47
 24/25 anonim ***** válasza:
12%
Több "doktorné doktor" tanárom is volt az egyetemen, szerintem borzasztóan hangzik. Ha mindenképp fel szeretnéd venni, akkor szerintem a kötőjeles változat 1 dr-ral a legelfogadhatóbb
2020. szept. 4. 16:30
 25/25 anonim ***** válasza:
53%
Nem kell felvenni, ennyi. Minek?
2020. szept. 11. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!